- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
12 marca 2013, 08:35
Ile razy w tygodniu można zjeść takie śniadanie i czy możliwe jest żeby jedząc je schudnąć?
100 g musli crunchy plus pół szklanki mleka 1,5%.- ok. 560 kcal.
Uwielbiam je, poza tym nie jem słodyczy, bo to dla mnie taki ich substytut. Wiem, że nie są najzdrowsze, ale owsianke też jem :)
i
Jakie są wasze ulubione ?
12 marca 2013, 09:26
owsiankaa napisał(a):
czyli chyba kupiłam je ostatni raz
Nie masz czego żałować kup płatki i sama zrób musli dodaj ziarna jest taki wybór; słonecznik , sezam , siemię lniane , dynia.
Orzechy: laskowe , nerkowca, brazylijskie, włoskie , migdały , płatki z kokosa suszone itp
Suszone owoce : rodzynki , jagody goji , daktyle, figi , morele....ale nie kandyzowane bo to sam cukier
Owoce świeże a tu już masz taki wybór zależnie od sezonu że aż w głowie może się zakręcić.
Komponuj a zobaczysz jak inne śniadanie możesz mieć każdego dnia
![]()
12 marca 2013, 09:35
kiedyś wsuwałam je non stop na śniadanie bo wydawały mi się takie mega zdrowe.. na szczęście zmądrzałam i w sumie to mi już również obrzydły ;) możesz dosypywać trochę.. ale najlepsze musli to takie naturalne (z płatków owsianych z bakaliami, orzechami itp.) a to jest niestety masa cukru i słodycz jak każdy inny ;P
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Mysłowice
- Liczba postów: 846
12 marca 2013, 09:41
a ja wcinam codziennie nestle corn flakes a nawet 2 razy dziennie z chudym mlekiem
- Dołączył: 2009-08-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2937
12 marca 2013, 09:49
Kup np musli bez dodatku cukru(np.sante z owocami), zawiera on tylko naturalny cukier występujący w owocach. A jak tak bardzo lubisz takie słodkie płatki to dosyp jedną łyżkę do tych zdrowych. Porcja płatków to około 3/4 łyżki.
- Dołączył: 2013-01-15
- Miasto:
- Liczba postów: 210
12 marca 2013, 10:31
oj najlepsze musli na swiecie jadam u siebie na korsyce...z calymi orzechami laskowymy mniamii ale nazwy nie pamietam...a w pl preferuje granole:)
12 marca 2013, 11:27
wszystkie płatki są nie zdrowe bo zawierają tłuszcze utwardzone (trans), które powinno się unikać.
na Podstawach Żywienia kazała Nam babeczka robić sobie samemu musli, i muszę przyznać, ze to najlepsze wyjcie, bo jest tańsze i starcza na dłużej, a to co tam się znajdzie zależy od Ciebie.
ja wsypuję paczkę płatków owsianych, otrębów owsianych, błonnik, rodzynki, pszenicę, orzechy, słonecznik. wszystko na co mam ochotę i co akurat mi wpadnie pod rękę. zapychają na bardzo długo :)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
12 marca 2013, 11:30
próbowałam kiedyś zrobić granole i nie wyszła mi :(
owsianke pyszną owszem, ale nie taką chrupanke..
a płatki owsiane robicie na mleku? krowim? czy jakim? sojowe jest niedobre.. migdałowe, ryżowe?
ja zalewam gorącą wodą i przykrywam na kilka minut do napecznienia a dzieki siemieniu robia sie gęste- to taka podstawa.
próbowałam z jogurtem naturalnym, ale zbyt kwaśne.
Edytowany przez owsiankaa 12 marca 2013, 11:45
12 marca 2013, 11:36
z tym Ci nie pomogę bo niestety pierwszy raz o tym słyszę :D
- Dołączył: 2013-03-06
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 25973
12 marca 2013, 12:16
ja sobie kupilam w kauflandzie pake musli. wole kupic gotowe niz robic, juz sie bawilam w robienie, wydalam kupe kasy i wszystko zostalo zjedzone przez mojego partnera bo postanowil sobie wszystkie posilki zastapic musli