Temat: Mleko prosto od krowy

Cześć dziewczyny. W sobotę będę miała okazję skosztować po raz pierwszy takiego "prawdziwego" krowiego mleka  Czy któraś z was mogłaby opisać jego smak? Jestem strasznie ciekawa, a sobota dopiero pojutrze...  Jest słodsze niż takie ze sklepu? Bo to, że ma więcej tłuszczu to wiem  
Pasek wagi
Najprościej powiedzieć, że śmierdzi, że grudki, że fe i kropka. Wiejskie nie znaczy gorsze.
Od małego piłam takie mleko i piję do dziś. Wolę zimne, ale ciepłe też ma swój urok :) Jeśli kupujecie sery i twarogi z mleczarni w Sierpcu, to spożywacie moje mleczko!
Pasek wagi
Mleko prosto od krowy ma specyficzny smak lekko słodki trochę śmietankowy jest pyszne ale jeśli nigdy takiego nie piłaś to najpierw je przegotuj bo mogą Cię czekać sensacje żołądkowe. Ja lubię ale nie mogę pić bo mnie po nim mdli niestety 
Chętnie wypiłabym takie mleczko - jest PYCHA. Pamiętam z dzieciństwa.  Marzę o mleku zsiadłym - właśnie z takiego mleka - niestety nie mam dostępu do takiego luksusu. Przeczytałam już niejedną opinię lekarzy o szkodliwości takiego mleka. Dziwne, że jakoś ludzkość nie wyginęła do dziś pijąc to mleko. Dziś zdrowo jest dodawać jogurt grecki tylko po co? Zdrowsze zsiadłe mleko, z tego prawdziwego mleka. Dziewczyno pij i ciesz się smakiem. Mleko prosto od krowy jest ciepłe, ma piankę i ŻADNYCH GRUDEK.
Nie za wiele udalo ci sie zrozumiec z tego co mowil ten "jakis lekarz". Mowil on o mleku krowim ogolnie, ze jest dobre dla cielakow, bo zawiera wszystko co takiemu cielakowi jest potrzebne do rozwoju. Tak jak mleko ludzkie zawiera wszystko, co jest potrzebne do rozwoju niemowlakowi. Mleko krowie zawiera laktoze, ktora dobrze trawia tylko dzieci, oraz kazeine - bialko potrwebne cielakom do budowy rogow i kopyt - nieprzydatne czlowiekowi, ale ktore trzeba zneutralizowac i wydalic, kosztem roznych mineralow. A mleko ze sklepu (czyli UHT-Ultra high temperature processed) dlatego niewiele ma wspolnego z tym prosto od krowy, ze zostalo odtluszczone czyli pozbawione witaminy D potrzebnej do przyswajania wapnia i chroniacej przed rakiem, a takze dlatego, ze zostalo poddane sterylizacji w ultra-wysokiej temperaturze. Proces ten
1) Zmienia strukture bielek, co skutkuje powstaniem antygenow wywolujacych w organizmie odpowiedz immunologiczna na falszywy alam,
2) Niszczy witaminy i enzymy niezbedne do wchloniecia m.in. wapnia,
3) Staje sie kwasotworcze i do utrzymania prawidlowego pH we krwi organizm potrzebuje duzych ilosci wapnia, a skoro nie moze go przyswoic z mleka, pobiera go z tkanek (kosci, zebow itd).
Nie wspomne o licznych alergiach na mleko.
Dlatego do bialej maki i bialego cukru mozna dorzucic jeszcze biale mleko ;)
Chyba jezeli juz w ogole pic, to lepiej to "prosto od krowy".

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.