Temat: zupy z torebki

mam pytanie Jak gotujecie zupy chodzi mi o barszcz biały, czerwony, zupe grzybową, pomidorową i inne. Ja nie potrafię ugotowac smacznej zupy grzybowej ,czy białego barszczu bez dodatnia sproszkowanej zupy w torebce , a mówi się ze to sama chemia,ale jednak smaczna, a jak jest u Was? moze jakieś pomysły jak ugotowac zeby miala smak np białego barszczu bez dodawania proszku??
Kiedyś nasze mamy/babcie gotowały pysznie bez tych ulepszaczy,próbowałam mi nie wychodzi://..to samo mam  z sosami

vitaliowalady napisał(a):

nie no ja dodaje przyprawy , warzywa oczywiscie ale jak zrobić zeby akurat dana zupa miala smak danej zupy ...np barszcz biały smak barszczu- warzywa i vegeta gdzie dodaje wszedzie wiec to zmaku barrszczu nie da , to samo  z innymi... do grzybowej daje grzyby ale nie dają smaku aromatycznej zupy grzybowej tylko goraca lura na mięsie z posmakiem grzybów ,dodaje torębke i jest pycha! no ale z torebek chce zrezygnowac...

Nigdy nie jadłam grzybowej która nie smakowałaby grzybami... Może za mało ich ?
Barszcz biały na zakwasie jest najlepszy..
Czerwony to ugotowane buraki- one dadzą smak, trzeba go tylko "podrasować" cytryną/ octem i cukrem..
Pomidorowa jest dobra z posiekanych pomidorów bez skórki lub też ze zblendowanych, nawet z odrobinką koncentratu. 
pamietaj że grzyby trzeba pomoczyć najlepiej na noc je moczyć w wodzie.
nie wiem co Ci napisać, robię barszcz - mam smak barszczu, robię grzybową mam smak grzybowej.

może za bardzo się przyzwyczaiłaś do smaku zup z proszku i dlatego wydaje Ci się że zupa bez dodatków proszku smakuje żle
ja do barszczu daję troszkę cukru i cytryny, ocet bardziej szkodliwy
ja z racji tego że moja rodzina odżywia sie wysoko kalorycznie to już od jakiegoś roku gotuję sobie sama i na początku też wychodziło mi niewiadomo co, ale teraz.. pychotka:D

barszcz biały robisz tak: do słoika wlewasz szklankę wody, 2 łyżki mąki żytniej, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, przykrywasz np. sreberkiem i odstawiasz w ciepłe i ciemne miejsce na 3 dni. Zakwas w tym czasie powinien zrobić się kwaśny. Tylko nie trzymaj go dłużej bo zacznie gorzknieć. Po tych 3 dniach wlej ok. litra wody do garnka, wrzuć pokrojone ziemniaki i cebulkę (fajnie się rozgotuje zagęszczając trochę zupę) i jakieś mięso (ja lubię wrzucić kawałeczek kiełbasy mocno wędzonej bo daje fajny zapach). Gdy warzywa się ugotują to solisz i pieprzysz do smaku, w osobnym kubeczku rozbełtujesz łyżkę mąki (lub jeżeli wolisz na gęsto to więcej) w małej ilości wody i zagotowujesz z zupą. Do miseczki wrzuć sobie trochę chrzanu i jajko i zalej zupą. Zajadaj :)

Jeżeli masz pytania co do innych zup to napisz wiadomość :)

do rosolu daje kostke/vegete

pomidorowa - wiecej marchewek gotuje, troche j/w vegety, i koncentrat ze smietana

innych zup dawno nie robilam

dzieki dziewczyny, no najbardziej to ten barszcz biały mnie interesował :)) dzieki iwona124 za przepis :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.