21 lutego 2013, 12:21
mam pytanie Jak gotujecie zupy chodzi mi o barszcz biały, czerwony, zupe grzybową, pomidorową i inne. Ja nie potrafię ugotowac smacznej zupy grzybowej ,czy białego barszczu bez dodatnia sproszkowanej zupy w torebce , a mówi się ze to sama chemia,ale jednak smaczna, a jak jest u Was? moze jakieś pomysły jak ugotowac zeby miala smak np białego barszczu bez dodawania proszku??
Kiedyś nasze mamy/babcie gotowały pysznie bez tych ulepszaczy,próbowałam mi nie wychodzi://..to samo mam z sosami
21 lutego 2013, 12:23
Tak samo mam! Tylko rosół potrafię bez proszku, ewentualnie jezzcze pomidorową (mąka + koncentrat, ale z proszku sto razy smaczniejsza).
21 lutego 2013, 12:24
Barszcz biały/czerwony,żurek można zrobić bez dodatku torebki,ale musisz zrobić sama zakwas.
Niestety ale barszcz biały i żurek dodaję zakwas kupny.
Resztę zup robie sama tzn wywar mięso -warzywny,przyprawy,zioła itd.
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
21 lutego 2013, 12:25
A jaki sens produkowac chemie bez smaku? Na to chemia ,by zachwycala,zapachem,smakiem,kolorem:) nie wiem jak Ci doradzcja w ogole nie kupuje takich zup z torebki.doprawiam ,sola,pieprzem ,ziolami,cukrem,octem,czosnkiem i jak juz bardzo chce to zageszczam maka.
- Dołączył: 2013-02-11
- Miasto: Będzin
- Liczba postów: 1325
21 lutego 2013, 12:33
barszcz czerwony rob normalnie na burakach tylko drobno pokrój bo buraki długo się gotuje żeby były miękkie,
wszystkie zupy robię bez dodatku torebki, jedynie kupuję do tak zwanej zalewajki żurek u nas nazywany żurek siewierski ale to nie jest proszek.
może dopraw vegetą? ja daję jej troszkę do smaku, do każdej zupy zawsze daję marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę korzeń, seler korzeń albo liść, porę i pod zupę jakieś mięsko, chociażby skrzydełko. Do krupniku dla mnie najlepiej dać kość np. ze schabu.
może nie doprawiam chemią bo mam córeczkę która je to co my, dlatego nie dodaję zup w proszku.
21 lutego 2013, 12:34
a może poproś mamę/babcie przepisy na te zupy, tak jak one to robiły?
Albo sięgnij po stare książki kucharskie, w stylu "Kuchnia polska"
- Dołączył: 2013-02-11
- Miasto: Będzin
- Liczba postów: 1325
21 lutego 2013, 12:34
a i do barszczu troszkę cytryny;]
a zupa pomidorowa jest pyszna nie z koncentratu tylko zmiksujcie pomidory i takie dajcie do zupy:)
np. moja mama robi do słoików pomidory zmiksowane wtedy w sam raz do zupki;]
21 lutego 2013, 12:38
Na barszcz biały mam zakwas od babci.
Z czerwonym to jest tak, że trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć buraki- będzie kolor i później doprawić do smaku cukrem i octem..Przynajmniej tak mnie mama uczyła ;)
21 lutego 2013, 12:39
nie no ja dodaje przyprawy , warzywa oczywiscie ale jak zrobić zeby akurat dana zupa miala smak danej zupy ...np barszcz biały smak barszczu- warzywa i vegeta gdzie dodaje wszedzie wiec to zmaku barrszczu nie da , to samo z innymi... do grzybowej daje grzyby ale nie dają smaku aromatycznej zupy grzybowej tylko goraca lura na mięsie z posmakiem grzybów ,dodaje torębke i jest pycha! no ale z torebek chce zrezygnowac...
21 lutego 2013, 12:42
Nie używam ulepszaczy, kostek, maggi, zupek z torebek i "veget" i jakoś daję radę... Moje ciało to nie śmietnik, nie będę w siebie wrzucać takiego syfu... polecam
EkoQuchnię lub
Zajadam.pl