Temat: zupy z torebki

mam pytanie Jak gotujecie zupy chodzi mi o barszcz biały, czerwony, zupe grzybową, pomidorową i inne. Ja nie potrafię ugotowac smacznej zupy grzybowej ,czy białego barszczu bez dodatnia sproszkowanej zupy w torebce , a mówi się ze to sama chemia,ale jednak smaczna, a jak jest u Was? moze jakieś pomysły jak ugotowac zeby miala smak np białego barszczu bez dodawania proszku??
Kiedyś nasze mamy/babcie gotowały pysznie bez tych ulepszaczy,próbowałam mi nie wychodzi://..to samo mam  z sosami

Tak samo mam! Tylko rosół potrafię bez proszku, ewentualnie jezzcze pomidorową (mąka + koncentrat, ale z proszku sto razy smaczniejsza).

Barszcz biały/czerwony,żurek można zrobić bez dodatku torebki,ale musisz zrobić sama zakwas.

Niestety ale barszcz biały i żurek dodaję zakwas kupny.
Resztę zup robie sama tzn wywar mięso -warzywny,przyprawy,zioła itd.
A jaki sens produkowac chemie bez smaku? Na to chemia ,by zachwycala,zapachem,smakiem,kolorem:) nie wiem jak Ci doradzcja w ogole nie kupuje takich zup z torebki.doprawiam ,sola,pieprzem ,ziolami,cukrem,octem,czosnkiem i jak juz bardzo chce to zageszczam maka.
Pasek wagi
barszcz czerwony rob normalnie na burakach tylko drobno pokrój bo buraki długo się gotuje żeby były miękkie,
wszystkie zupy robię bez dodatku torebki, jedynie kupuję do tak zwanej zalewajki żurek u nas nazywany żurek siewierski ale to nie jest proszek.
może dopraw vegetą? ja daję jej troszkę do smaku, do każdej zupy zawsze daję marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę korzeń, seler korzeń albo liść, porę i pod zupę jakieś mięsko, chociażby skrzydełko. Do krupniku dla mnie najlepiej dać kość np. ze schabu.

może nie doprawiam chemią bo mam córeczkę która je to co my, dlatego nie dodaję zup w proszku.
a może poproś mamę/babcie przepisy na te zupy, tak jak one to robiły?
Albo sięgnij po stare książki kucharskie, w stylu "Kuchnia polska"

a i do barszczu troszkę cytryny;]
a zupa pomidorowa jest pyszna nie z koncentratu tylko zmiksujcie pomidory i takie dajcie do zupy:)
np. moja mama robi do słoików pomidory zmiksowane wtedy w sam raz do zupki;]


Na barszcz biały mam zakwas od babci.
Z czerwonym to jest tak, że trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć buraki- będzie kolor i później doprawić do smaku cukrem i octem..Przynajmniej tak mnie mama uczyła ;)
nie no ja dodaje przyprawy , warzywa oczywiscie ale jak zrobić zeby akurat dana zupa miala smak danej zupy ...np barszcz biały smak barszczu- warzywa i vegeta gdzie dodaje wszedzie wiec to zmaku barrszczu nie da , to samo  z innymi... do grzybowej daje grzyby ale nie dają smaku aromatycznej zupy grzybowej tylko goraca lura na mięsie z posmakiem grzybów ,dodaje torębke i jest pycha! no ale z torebek chce zrezygnowac...
Nie używam ulepszaczy, kostek, maggi, zupek z torebek i "veget" i jakoś daję radę... Moje ciało to nie śmietnik, nie będę w siebie wrzucać takiego syfu... polecam  EkoQuchnię lub Zajadam.pl 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.