Temat: Ryż na diecie- jeść czy nie?

Cześć dziewczyny, co myślicie o jedzeniu ryżu na diecie? znalazłam sprzeczne opinie- pierwsza z nich jest taka, że ryż ma wysoki indeks glikemiczny. Podobno jak chłopak chce "nabrać masy" to jada ryż. Druga informacja dotyczy tego, że ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobno jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie.
A w waszym doświadczeniu ryż pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie?
właśnie miałam na obiad  - brązowy :)
ja nie wyobrażam sobie funkcjonować bez węgli w diecie...
a ryż brąz. jest moim zdaniem dobrym ich źródłem
więc do śniadania lub obiadu dodaje. Na samych białkach i tłuszczach długo bym nie pociągła

jasne, że trzeba jeść!
pamiętajcie, że tłuszcz ginie w ogniu węglowodanów!! węgle są potrzebne w diecie :)

orangejuice.19 napisał(a):

toobeeshoes napisał(a):

ryż basmati i brązowy..ma niski indeks glikemiczny, ryż biały ma wysoki. Jeżeli jasz problem ze słodyczami ( np. tak jak ja), to staraj się jeśc produkty o niskim indeksie glikemicznym. Po treningu natomiast jem owoce, daktyle po to, aby dostarczyć od razu cukier prosty ( taki się nie odłoży bo po treningu masz spadek cukru)...wtedy nie będziesz czuć zmęczenia....jem tez białko, bo to aby nie palić mięśni. Natomiast na inne posiłki jem węgle o niskim indeksie. W sumie to wszyscy co się odchudzają tak jedzą, tylno o tym nie wiedzą. Niski indeks ma większość warzyw ( taka ciekawostka surowa marchew ok, gotowana nie-ok.)., pełnoziarniste pieczywo,żytnie pieczywo, ciemne makarony, kasze te grubsze...
a z tym niskim ideksem glikemicznym to bym nie przesadzala bo mozna sie nabawic cukrzycy typu B. 

No właśnie jedzenie produktów o wolnym tempie uwalniania się węglowodanów produktu nie powoduje skoków glukozy we krwi. Czym jest cukrzyca: to zespół chorób metabolicznych, w których dochodzi do hiperglikemii, czyli podwyższonej ilości cukru we krwi. Przyczyną cukrzycy są zaburzenia produkcji lub działania w organizmie insuliny - hormonu, który odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów. Jeżeli dostarczamy zdrowe węglowodany " organizm nie szaleje". Biały ryż jest bardzo przetworzony i czasem komuś może nie służyć. Jak natomiast z białego ryżu zrobić ten ok ?... a zjedz go z surowymi warzywami, otrębami, z siemiem ( z siemieniem- kurcze nie wiem) lnianym itp
Albo zjedz go mniej. Liczy sie i tak ladunek glikemiczny a nie indeks.

FlatStanley napisał(a):

Albo zjedz go mniej. Liczy sie i tak ladunek glikemiczny a nie indeks.


Dokładnie....też tak można...Ja mam naprawdę straszne skoki cukru. Po treningu jestem czasem taka słaba,że muszę odczekać. Wtedy sięgam po strasznie słodkie migdały..i już jest ok. A potem na posiłek główny kasza, ciemny makaron, ryż brązowy...w moim przypadku to właśnie produkty mniej przetworzone są bardziej sycące ( białym ryżem się nie najadam tak jak brązowym. ) A najlepszy jest ryż basmati- nie smakuje tak jak brązowy ( nie tak " łupinowato"). Podobnie jest z pieczywem. Nie katuje się pumperniklem  i typowo ciemnym. Chleb żytni ma niski indeks.
To jest oczywiście moja wersja jedzenia..ja przytyłam przez to,że do wszystkiego brałam kromkę chleba, piłam dużo kawy i jadłam dużo słodyczy. Mój organizm uzależnił się od cukrów prostych, więc dla mnie ryż biały nie jest do końca ok., co nie znaczy ,że jest taakkki zły...

ariene napisał(a):

Cześć dziewczyny, co myślicie o jedzeniu ryżu na diecie? znalazłam sprzeczne opinie- pierwsza z nich jest taka, że ryż ma wysoki indeks glikemiczny. Podobno jak chłopak chce "nabrać masy" to jada ryż. Druga informacja dotyczy tego, że ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobno jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie.A w waszym doświadczeniu ryż pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie?

Podsumowując..mi pomaga..jem go po treningu...
Jem ryż i brązowy, i biały, i chudnę. Nie dajmy się zwariować.

jem ryż i nie widze w nim nic złego. Chyba, ze chcesz go jesc codziennie i po 2 paczki :P

Pasek wagi

ryż jest Ok, zwłaszcza z warzywami i kurczakiem. Zajadałam sie tym ciągle na studiach 

JA jem brązowy bo ma niski indeks glikemiczny ;) Ale biały też od czasu do czasu zjem - nie popadajmy w paranoje, bo ryż to dobra rzecz na diecie jeśli chodzi o dostarczanie węglowodanów złożonych. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.