- Dołączył: 2012-12-31
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 325
26 stycznia 2013, 14:49
Cześć dziewczyny, co myślicie o jedzeniu ryżu na diecie? znalazłam sprzeczne opinie- pierwsza z nich jest taka, że ryż ma wysoki indeks glikemiczny. Podobno jak chłopak chce "nabrać masy" to jada ryż. Druga informacja dotyczy tego, że ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobno jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje
nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa
na nasze serce. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu,
który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w
organizmie.
A w waszym doświadczeniu ryż pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie?
- Dołączył: 2012-11-10
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 1710
26 stycznia 2013, 15:32
właśnie miałam na obiad - brązowy :)
ja nie wyobrażam sobie funkcjonować bez węgli w diecie...
a ryż brąz. jest moim zdaniem dobrym ich źródłem
więc do śniadania lub obiadu dodaje. Na samych białkach i tłuszczach długo bym nie pociągła
Edytowany przez lifereclaimed 26 stycznia 2013, 15:45
26 stycznia 2013, 15:33
jasne, że trzeba jeść!
pamiętajcie, że tłuszcz ginie w ogniu węglowodanów!! węgle są potrzebne w diecie :)
- Dołączył: 2011-06-12
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 483
26 stycznia 2013, 16:29
orangejuice.19 napisał(a):
toobeeshoes napisał(a):
ryż basmati i brązowy..ma niski indeks glikemiczny, ryż biały ma wysoki. Jeżeli jasz problem ze słodyczami ( np. tak jak ja), to staraj się jeśc produkty o niskim indeksie glikemicznym. Po treningu natomiast jem owoce, daktyle po to, aby dostarczyć od razu cukier prosty ( taki się nie odłoży bo po treningu masz spadek cukru)...wtedy nie będziesz czuć zmęczenia....jem tez białko, bo to aby nie palić mięśni. Natomiast na inne posiłki jem węgle o niskim indeksie. W sumie to wszyscy co się odchudzają tak jedzą, tylno o tym nie wiedzą. Niski indeks ma większość warzyw ( taka ciekawostka surowa marchew ok, gotowana nie-ok.)., pełnoziarniste pieczywo,żytnie pieczywo, ciemne makarony, kasze te grubsze...
a z tym niskim ideksem glikemicznym to bym nie przesadzala bo mozna sie nabawic cukrzycy typu B.
No właśnie jedzenie produktów o wolnym tempie uwalniania się węglowodanów produktu nie powoduje skoków glukozy we krwi.
Czym jest cukrzyca: to zespół chorób metabolicznych, w
których dochodzi do hiperglikemii, czyli podwyższonej ilości cukru we
krwi. Przyczyną cukrzycy są zaburzenia produkcji lub działania w
organizmie insuliny - hormonu, który odgrywa zasadniczą rolę w
metabolizmie węglowodanów. Jeżeli dostarczamy zdrowe węglowodany " organizm nie szaleje". Biały ryż jest bardzo przetworzony i czasem komuś może nie służyć. Jak natomiast z białego ryżu zrobić ten ok ?... a zjedz go z surowymi warzywami, otrębami, z siemiem ( z siemieniem- kurcze nie wiem) lnianym itp
Edytowany przez toobeeshoes 26 stycznia 2013, 17:03
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
26 stycznia 2013, 16:33
Albo zjedz go mniej. Liczy sie i tak ladunek glikemiczny a nie indeks.
- Dołączył: 2011-06-12
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 483
26 stycznia 2013, 16:41
FlatStanley napisał(a):
Albo zjedz go mniej. Liczy sie i tak ladunek glikemiczny a nie indeks.
Dokładnie....też tak można...Ja mam naprawdę straszne skoki cukru. Po treningu jestem czasem taka słaba,że muszę odczekać. Wtedy sięgam po strasznie słodkie migdały..i już jest ok. A potem na posiłek główny kasza, ciemny makaron, ryż brązowy...w moim przypadku to właśnie produkty mniej przetworzone są bardziej sycące ( białym ryżem się nie najadam tak jak brązowym. ) A najlepszy jest ryż basmati- nie smakuje tak jak brązowy ( nie tak " łupinowato"). Podobnie jest z pieczywem. Nie katuje się pumperniklem i typowo ciemnym. Chleb żytni ma niski indeks.
To jest oczywiście moja wersja jedzenia..ja przytyłam przez to,że do wszystkiego brałam kromkę chleba, piłam dużo kawy i jadłam dużo słodyczy. Mój organizm uzależnił się od cukrów prostych, więc dla mnie ryż biały nie jest do końca ok., co nie znaczy ,że jest taakkki zły...
Edytowany przez toobeeshoes 26 stycznia 2013, 16:46
- Dołączył: 2011-06-12
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 483
26 stycznia 2013, 16:43
ariene napisał(a):
Cześć dziewczyny, co myślicie o jedzeniu ryżu na diecie? znalazłam sprzeczne opinie- pierwsza z nich jest taka, że ryż ma wysoki indeks glikemiczny. Podobno jak chłopak chce "nabrać masy" to jada ryż. Druga informacja dotyczy tego, że ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobno jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie.A w waszym doświadczeniu ryż pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie?
Podsumowując..mi pomaga..jem go po treningu...
- Dołączył: 2013-01-26
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 311
26 stycznia 2013, 18:42
Jem ryż i brązowy, i biały, i chudnę. Nie dajmy się zwariować.
- Dołączył: 2013-09-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 2858
2 grudnia 2015, 15:05
jem ryż i nie widze w nim nic złego. Chyba, ze chcesz go jesc codziennie i po 2 paczki :P
- Dołączył: 2015-06-01
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 557
2 grudnia 2015, 15:29
ryż jest Ok, zwłaszcza z warzywami i kurczakiem. Zajadałam sie tym ciągle na studiach
2 grudnia 2015, 17:22
JA jem brązowy bo ma niski indeks glikemiczny ;) Ale biały też od czasu do czasu zjem - nie popadajmy w paranoje, bo ryż to dobra rzecz na diecie jeśli chodzi o dostarczanie węglowodanów złożonych.