- Dołączył: 2012-12-31
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 325
26 stycznia 2013, 14:49
Cześć dziewczyny, co myślicie o jedzeniu ryżu na diecie? znalazłam sprzeczne opinie- pierwsza z nich jest taka, że ryż ma wysoki indeks glikemiczny. Podobno jak chłopak chce "nabrać masy" to jada ryż. Druga informacja dotyczy tego, że ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobno jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje
nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa
na nasze serce. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu,
który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w
organizmie.
A w waszym doświadczeniu ryż pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie?
- Dołączył: 2013-01-02
- Miasto: Glasgow
- Liczba postów: 8064
26 stycznia 2013, 14:51
A ja jem ryż raz brązowy a raz biały i chudnę. :P
- Dołączył: 2011-03-06
- Miasto: Wiesbaden
- Liczba postów: 2095
26 stycznia 2013, 14:52
Mi trener kazał jeść od czasu do czasu brązowy lub kaszę gryczaną. I jem, od czasu do czasu do piersi z kurczaka. Gotuje do tego pieczarki i mam ryż z pieczarkami ;-) nie zaszkodzi Ci. Węgle są potrzebne w obiedzie.
- Dołączył: 2012-12-28
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 791
26 stycznia 2013, 14:58
ryż, kasza to podstawowe węglowodany, ja już dwa latka się zdrowo odżywiam, ziemniaki jem raz na miesiąc, a tak to brązowy ryż i kasze, zwłaszcza gryczaną. biały też jem, ale w zupach warzywnych. powiem szczerze, że nie przeszkadza mi to w chudnięciu, jeśli całkiem zrezygnujesz z węglowodanów to też schudniesz, ale gdy tylko zaczniesz je jeść, to kg od razu wskoczą znowu. miałam tak na początku dietkowania
- Dołączył: 2011-06-12
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 483
26 stycznia 2013, 15:06
ryż basmati i brązowy..ma niski indeks glikemiczny, ryż biały ma wysoki. Jeżeli jasz problem ze słodyczami ( np. tak jak ja), to staraj się jeśc produkty o niskim indeksie glikemicznym. Po treningu natomiast jem owoce, daktyle po to, aby dostarczyć od razu cukier prosty ( taki się nie odłoży bo po treningu masz spadek cukru)...wtedy nie będziesz czuć zmęczenia....jem tez białko, bo to aby nie palić mięśni. Natomiast na inne posiłki jem węgle o niskim indeksie. W sumie to wszyscy co się odchudzają tak jedzą, tylno o tym nie wiedzą. Niski indeks ma większość warzyw ( taka ciekawostka surowa marchew ok, gotowana nie-ok.)., pełnoziarniste pieczywo,żytnie pieczywo, ciemne makarony, kasze te grubsze...
Edytowany przez toobeeshoes 26 stycznia 2013, 15:08
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
26 stycznia 2013, 15:21
Nie jem ryżu białego, bo ma mało substancji odżywczych i minerałów. Jem te jak najmniej przetworzone - brązowy, dziki (czarny), czerwony. Ostatnio kupiłam brązowy ryż arborio (ten do risotto), ale jeszcze nie próbowałam. Od czasu do czasu jem ryż do sushi :)
26 stycznia 2013, 15:22
można jeść - mam dietę Vitalii i tam jest i biały i brązowy
- Dołączył: 2013-01-04
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 2765
26 stycznia 2013, 15:26
jem ryż, ale naturalny. No i oczywiście nie codziennie i nie w dużych ilościach :) Tak samo jak kasze, makarony itp.
- Dołączył: 2012-11-16
- Miasto: Birmingham
- Liczba postów: 1792
26 stycznia 2013, 15:27
Ja jem tylko biały bo brązowy jest dla mnie za twardy i niesmaczny. Po za tym lepiej jesć węglowodany, bo jak się odchudzasz jedząc je to zmniejszasz o wiele ryzyko jojo. po za tym mnóstwo osób tu je ryz i normalnie chudnie.
- Dołączył: 2012-11-16
- Miasto: Birmingham
- Liczba postów: 1792
26 stycznia 2013, 15:29
toobeeshoes napisał(a):
ryż basmati i brązowy..ma niski indeks glikemiczny, ryż biały ma wysoki. Jeżeli jasz problem ze słodyczami ( np. tak jak ja), to staraj się jeśc produkty o niskim indeksie glikemicznym. Po treningu natomiast jem owoce, daktyle po to, aby dostarczyć od razu cukier prosty ( taki się nie odłoży bo po treningu masz spadek cukru)...wtedy nie będziesz czuć zmęczenia....jem tez białko, bo to aby nie palić mięśni. Natomiast na inne posiłki jem węgle o niskim indeksie. W sumie to wszyscy co się odchudzają tak jedzą, tylno o tym nie wiedzą. Niski indeks ma większość warzyw ( taka ciekawostka surowa marchew ok, gotowana nie-ok.)., pełnoziarniste pieczywo,żytnie pieczywo, ciemne makarony, kasze te grubsze...
a z tym niskim ideksem glikemicznym to bym nie przesadzala bo mozna sie nabawic cukrzycy typu B.