15 grudnia 2012, 23:21
Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie cukry występują w podanych produktach.
1. banan
2. jogurt naturalny
3. burak
Mam nadzieję, że moje pytanie nikogo nie zirytuje, nie mam tego na celu. Już teraz jestem wdzięczna i przekazuje podziękowania osobom, które odpowiedzą... o ile się takie pojawią. ;)
- Dołączył: 2010-09-26
- Miasto: Wien
- Liczba postów: 863
16 grudnia 2012, 00:46
jakby tak rozdzielić, to jogurt to same (bynajmniej w większości) cukry proste. W bananie i buraku znajdziesz i cukry proste i złożone.
Edytowany przez gosiaczeqq 16 grudnia 2012, 00:47
- Dołączył: 2012-11-18
- Miasto:
- Liczba postów: 516
16 grudnia 2012, 00:54
Nas uczyli takiego podziału:
Cukry proste:
- monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza)
- disacharydy (sacharoza, laktoza [składająca się z galaktozy i glukozy])
Cukry złożone:
- skrobiowe (skrobia)
- nieskrobiowe (błonnik pokarmowy)
Oligosacharydy (fruktooligosacharydy, stechioza, rafinoza, maltodekstryny)
Dodatkowo błonnik dzieli się na rozpuszczalny (np. zawarty w warzywach) oraz nierozpuszczalny (np. celuloza, lignina; zawarty w przetworach zbożowych pełnoziarnistych)
Moim zdaniem burak zawiera zarówno błonnik jak i cukier prosty.
Dodatkowe info:
2. | Glucose
| - Very important in animal (including human) physiology, diet and nutrition -
because glucose is the form of sugar that is used by the body for energy. - All other carbohydrates, including all other sugars, are converted into glucose within the digestive system (digestive processes)
- Present in various forms of vegetation including many ripe fruits as well as onions and beetroot.
|
Niestety nie jestem jeszcze dobrze zaznajomiona z tematem, więc mogę się mylić, ale taką wiedzą na razie dysponuję.
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
16 grudnia 2012, 02:44
Banan wraz z dojrzewaniem zmienia sie z cukrow zlozonych (skrobia) w cukry proste.