Temat: cukry proste czy złożone?

Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie cukry występują w podanych produktach. 
1. banan
2. jogurt naturalny 
3. burak
Mam nadzieję, że moje pytanie nikogo nie zirytuje, nie mam tego na celu. Już teraz jestem wdzięczna i przekazuje podziękowania osobom, które odpowiedzą... o ile się takie pojawią. ;) 
 
jakby tak rozdzielić, to jogurt to same (bynajmniej w większości) cukry proste. W bananie i buraku znajdziesz i cukry proste i złożone.
Pasek wagi
Nas uczyli takiego podziału:

Cukry proste:
- monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza)
- disacharydy (sacharoza, laktoza [składająca się z galaktozy i glukozy])
Cukry złożone:
- skrobiowe (skrobia)
- nieskrobiowe (błonnik pokarmowy)
Oligosacharydy (fruktooligosacharydy, stechioza, rafinoza, maltodekstryny)

Dodatkowo błonnik dzieli się na rozpuszczalny (np. zawarty w warzywach) oraz nierozpuszczalny (np. celuloza, lignina; zawarty w przetworach zbożowych pełnoziarnistych)

Moim zdaniem burak zawiera zarówno błonnik jak i cukier prosty. 

Dodatkowe info:

2.

 Glucose

  • Very important in animal (including human) physiology, diet and nutrition - 
    because glucose is the form of sugar that is used by the body for energy.
  • All other carbohydrates, including all other sugars, are converted into glucose within the digestive system (digestive processes)
  • Present in various forms of vegetation including many ripe fruits as well as onions and beetroot.


Niestety nie jestem jeszcze dobrze zaznajomiona z tematem, więc mogę się mylić, ale taką wiedzą na razie dysponuję.

Banan wraz z dojrzewaniem zmienia sie z cukrow zlozonych (skrobia) w cukry proste.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.