Temat: cukry proste czy złożone?

Witam, chciałabym się dowiedzieć jakie cukry występują w podanych produktach. 
1. banan
2. jogurt naturalny 
3. burak
Mam nadzieję, że moje pytanie nikogo nie zirytuje, nie mam tego na celu. Już teraz jestem wdzięczna i przekazuje podziękowania osobom, które odpowiedzą... o ile się takie pojawią. ;) 
 
http://www.diety-fitness.pl/weglowodany_proste_zlozone.html

chyba w buraku, ale na 100% pewna nie jestem.
1.banan- fruktoza- cukier prosty

nie wiem jak w bananie ale w reszcie to sa cukry proste

jogurt naturalny- cukry proste (w składzie zresztą często jest podana zawartość "węglowodany:..., w tym cukry:...")
banan na 100 % prosty - fruktoza
jogurt chyba złożony, bo laktoza.
burak złożony, bo celuloza.

banan to owoc więc cukry proste.
burak to cukry proste (no i jeszcze błonnik)
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2348/2
na pewno nie celuloza! celulozy organizm nie trawi, a burak jest normalnie trawiony.

i jogurt też proste.
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/104/2
ja się nie znam :D
pani od chemii  nam tylko mówiła, że znajduje się w warzywach.
celuloza jest cukrem złożonym.
ale moja wiedza jest znikoma :D
a burak cukrowy jest złożony, bo odkłada  sacharozę ?
sacharoza = cukier 
pogubiłam się..
grrr..

momolada napisał(a):

a burak cukrowy jest złożony, bo odkłada  sacharozę ?sacharoza = cukier pogubiłam się..grrr..

cukrowy czy czerwony ten burak ma być ;p?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.