Temat: kupiłam chleb z data ważoności 05/2013-czy to normalne?

kupilam wczoraj w tesco chleb razowy pelnoziarnisty. skład: rozdrobione ziarno żytnie i mąka żytnia (61%), woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, mąka przennam sól, blonnik owsiany, drozdze. na opakowaniu podano ze najlepiuej spozyc przed 05.2013r.szczerze mowiac zawsze kiedy kupiwalam chleb mial on waznosc kilku dni....a to ponad pol roku????
znam to,nie kupuje takich długich dat na pieczywie,bo tam jest duzo chemii ... jak juz kupilas to zjedz,ale na przyszlosc nie kupuj taiego syfu.
a moze to tylko blad w druku ? jakos wierzyc mi sie nie chce ,aby jakiekolwiek pieczywo - poza sucharami mialo taka date uzycia .no chyba ,ze mowimy o tym hermetycznie pakowanym , ale jak otworzysz to juz i tak tylko kilka dni do spozycia chyba.
no tak tak, po otwarciu juz tylko kilka dni zostaje na spozycie. i chyba jest hermetyczne pakowany,chociaz nie znam sie na tym. i napisalam sklad...nie widze tam jednak chemi...
A co myślicie o grahamkach( z biedronki), serach(białe,twarogi,żółte, topione), jogurtach owocowych, z ziarnami, naturalnych itd, kupnych surówkach. I czy ziemniaki naprawę tuczą? Ja na obiad wolałabym zjeść kawałek mięsa i surówkę niż wcisnąć na siłę kaszę czy ryż a później lecieć do łazienki... A i jeszcze jedno, chleb tostowy graham? Może być? Mieszkam na wsi i w naszym sklepie ładnie mówiąc nie ma nic...
A to taki mój przykładowy jadłospis. Ocenicie?
śn. płatki kukurydziane 50g (200)+ 250 ml mleka 1,5%(118) 318  godz 8,00
2 śn 3 wafle ryżowe(120) 3 łyżeczki dżemu niskosłodzonego(80) 200 godz 11,00
obiad trudno przewidzieć na co będą miały ochotę moje skarby:) 500 godz 14,00
podwieczorek jabłko (ok 100) 2 mandarynki (50) 150 godz 16,00
kolacja jogurt (w granicach 150 godz 19,00

Wszystkiego wyszło ok 1318 kcal, myślałam że więcej. jak ulepszyć?

Sorry że tu ale na moim wątku nikt nie odpowiada

aaniaa20 napisał(a):

no tak tak, po otwarciu juz tylko kilka dni zostaje na spozycie. i chyba jest hermetyczne pakowany,chociaz nie znam sie na tym. i napisalam sklad...nie widze tam jednak chemi...

wszedzie jest chemia,a ze jej nie widac to inna bajka....dla mnie chleby,kore są pol roku wazne mają w sobie jakies polepszacze itd.Są chleby hermetycznie pakowane z datą 2 tyg....skąd taka rozbieżność?.Walą tam cuś jak nic i tyle.

olenka0202 napisał(a):

A co myślicie o grahamkach( z biedronki), serach(białe,twarogi,żółte, topione), jogurtach owocowych, z ziarnami, naturalnych itd, kupnych surówkach. I czy ziemniaki naprawę tuczą? Ja na obiad wolałabym zjeść kawałek mięsa i surówkę niż wcisnąć na siłę kaszę czy ryż a później lecieć do łazienki... A i jeszcze jedno, chleb tostowy graham? Może być? Mieszkam na wsi i w naszym sklepie ładnie mówiąc nie ma nic...A to taki mój przykładowy jadłospis. Ocenicie?śn. płatki kukurydziane 50g (200)+ 250 ml mleka 1,5%(118) 318  godz 8,002 śn 3 wafle ryżowe(120) 3 łyżeczki dżemu niskosłodzonego(80) 200 godz 11,00obiad trudno przewidzieć na co będą miały ochotę moje skarby:) 500 godz 14,00podwieczorek jabłko (ok 100) 2 mandarynki (50) 150 godz 16,00kolacja jogurt (w granicach 150 godz 19,00Wszystkiego wyszło ok 1318 kcal, myślałam że więcej. jak ulepszyć?Sorry że tu ale na moim wątku nikt nie odpowiada

płatki kukurydziane i wafle ryżowe ---> out !!
zrob owsianke na sniadanie,a zamiast wafli zjedz grahamkę.Jogurty  z ziarnami mają duzo węgli .. lepiej zrobić samemu <jogurt naturalny,owoce,siemie lniane,pesti dyni,słonecznik>
ja nigdy takiego chleba nie kupowałam i pewnie kupować nie będę, bo to trochę podejrzane.
dzieki dziewczyny, widze ze taka data to nie normalka wiec kupilam ten chleb 1 i ostatni raz.a szkoda,bo dobry jest
Nie słuchaj tych co mówią że tam jest chemia ten chleb pakowany jest próżniowo robi go firma Benus ma najlepsze chleby jeśli chodzi o skład i nie zawierają żadnych konserwantów ale jak go otworzysz masz tylko kilka dni na spożycie jak każdy inny cheb, wiem to bo pracowałam dla tej firmy jest to jedna z niewielu firm które pakują pieczywo w taki sposób. 
A skład chleba to : rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia 61%, woda, słód jęczmienny, mąka pszenna , sól, błonnik owsiany, drożdże. Więc żadnej chemii też jem ten chleb jest smaczny i zdrowy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.