Temat: czym zastąpić mąkę?

Czym mogę zastąpić mąkę w pieczeniu ciast? Wiem, że można to zrobić stosując migdały czy otręby. 

Słyszałam też o puree z fasoli, ale niestety nie mam blendera (czy da się zrobić puree jakoś inaczej?? Dużo przepisów widziałam z fasolką, bardzo fajnych...)

Wszelkie pomysły na to, czym mąkę zastąpić w cieście bardzo mile widziane:-)
A gdyby się dało z przepisami - byłoby naprawdę świetnie!

Ja wielokrotnie używałam zmielonego w młynku do kawy (na przykład) mixa macy, wszelkiego rodzaju otrębów i chlebków typu wasa. Wiele razy używałam tego w kuchni i używam do tej pory, bo zwyczajnie bardzo mi to smakuje w tej wersji. Nie wiem jak nadaje się to do ciast, ale do gotowania jako takiego - pasuje rewelacyjnie.

A możesz inne rodzaje mąki? Ja do pieczenia ciast czasem stosuję owsianą bezglutenową lub orkiszową razową. W smaku ciasta nie ma praktycznie różnicy.


Pasek wagi
pierwsze co pomyślałam to właśnie o fasoli :) jeśli nie masz blendera to przetrzyj fasolę przez sitko, myślę że będzie taki sam efekt :)
Pasek wagi
może byc skrobia kukurydziana, przynajmniej na Dukanie jest polecana. Ja używam otrąb ale pozwalam sobie czasami na lyzke mąki kukurydzianej :P
Pasek wagi
na tym blogu znajdziesz jakies przepisy
http://smakoterapia.blogspot.com/

skrobia kukurydziana

Pasek wagi
Ja mielę płatki owsiane, żytnie lub orkiszowe.
Fasolę możesz potraktować też tłuczkiem do ziemniaków albo maszynką do mięsa (o ile posiadasz...) Ja szukam takiej w starym stylu "ręcznej" maszynki z różnymi nakładkami, ale zdobycie czegoś takiego jest już chyba nie realne... myślałam nawet, żeby sprezentować mamie coś elektronicznego i zachachmęcić jej to starocie ;D wiem... jestem zła na wskroś ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.