Temat: Dieta bezglutenowa i bezmleczna

Witajcie :)
Piszę do Was o poradę, mianowicie niedawno dowiedziałam się, że muszę przejść na dietę bezglutenową (żadnych produktów zawierających pszenicę, żyto, owies, jęczmień, orkisz do tego też soi) i dodatkowo bezmleczną (zero mleka i jego przetworów). Dopiero staram się ogarnąć cały temat owej diety i nie mam bladego pojęcia co mogłabym jeść na przede wszystkim śniadania. Zawsze miałam problem z wymyślaniem porannych posiłków, a teraz mam dodatkowo bardzo okrojony wybór.. Będę powoli zaopatrzała się w produkty zamienne, jak mąka bezglutenowa itp, jednak na początek muszę wymyślić coś z rzeczy bardziej dostępnych w "normalnych" sklepach. Jeżeli macie jakieś przepisy i porady dotyczące tych diet, to bardzo bym prosiła :)
Bardzo z góry dziękuję :)

P.S. Oczywiście naoglądałam się masę stron z przepisami bezglutenowymi, jednak co sprawdzone to sprawdzone :)
Słyszałaś kiedyś o nieprażonej kaszy gryczanej? Ma nieco inny smak niż ta prażona. Nieco delikatniejsza. Na diecie bezglutenowej może zastąpić owsiankę. Przepis tutaj ---> http://jenncuisine.com/2010/12/gluten-free-hot-cereal-maple-buckwheat-groats-with-pears-and-dried-currants/
A mój absolutny numer jeden na diecie bezglutenowej to komosa ryżowa (quinoa). Teraz już normalnie mozna ją dostać w supermarketach. Gotujesz jak ryż. Przed gotowaniem trzeba dobrze ugotować, bo będzie gorzka. Lekko orzechowy smak. Dla mnie coś pysznego. 
Makaron bezglutenowy może być przydatny. Słyszałam też, że robi się makaron z komosy, ale w sklepie jeszcze nie spotkałam. 
Waniliowe lub czekoladowe mleko migdałowe to coś co lubię :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.