Temat: Dieta bezglutenowa i bezmleczna

Witajcie :)
Piszę do Was o poradę, mianowicie niedawno dowiedziałam się, że muszę przejść na dietę bezglutenową (żadnych produktów zawierających pszenicę, żyto, owies, jęczmień, orkisz do tego też soi) i dodatkowo bezmleczną (zero mleka i jego przetworów). Dopiero staram się ogarnąć cały temat owej diety i nie mam bladego pojęcia co mogłabym jeść na przede wszystkim śniadania. Zawsze miałam problem z wymyślaniem porannych posiłków, a teraz mam dodatkowo bardzo okrojony wybór.. Będę powoli zaopatrzała się w produkty zamienne, jak mąka bezglutenowa itp, jednak na początek muszę wymyślić coś z rzeczy bardziej dostępnych w "normalnych" sklepach. Jeżeli macie jakieś przepisy i porady dotyczące tych diet, to bardzo bym prosiła :)
Bardzo z góry dziękuję :)

P.S. Oczywiście naoglądałam się masę stron z przepisami bezglutenowymi, jednak co sprawdzone to sprawdzone :)
w tesco, auchan itd kupisz chleb bezglutenowy, smakuje nie najgorzej ;-)
poza tym jajecznica, parówki, kanapki na waflach ryżowych, może jakieś sałatki hmmm może do płatków kukrydzianych dodasz soku pomarańczowego??
Musisz się nastawic bardziej na obiadowe dania na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu
Spokojnie, da się przyzwyczaic do takiej diety, bardzo często poprawia ona ogóle samopoczucie i kondycję organizmu (np w przypadku celiakii) więc jak zauważysz już jej pozytywne skutki to całkiem chętnie będziesz sięgała po produkty bezglutenowe
Pasek wagi
1
niedawno przeszłam na dietę bezglutenową i poruszam się trochę po omacku w tym temacie. 
chodzi mi głównie o mąkę. wiem, że dieta wyklucza produkty pszeniczne, ale słyszałam gdzieś, że można jeść mąkę krupczatkę. to jak to w końcu jest?
przed decyzją o diecie kupiłam sobie krupczatkę (wzięłam z tesco tą polecaną przez Makłowicza, więc jakościowo chyba niezła - http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/maka-tesco ), bo miałam zrobić tartę (uwielbiam!) i nie wiem, czy teraz mogę ją zużyć?

http://www.eko-market.pl/content.php/id/343 

Niestety krupczatka należy do mąk pszennych, więc zawiera gluten.
faktycznie, wygrzebałam artykuł, w którym znalazłam te informacje i okazało się, że jestem sierotką, bo źle przeczytałam :] 
Eyrene, dzięki za link, bardzo przydatny. 
a podpowiecie może do czego jeszcze można używać mąki kukurydzianej oprócz naleśników i wypieków?
brzuszyca ja dzisiaj planuje zrobić chleb kukurydziany , jak wyjdzie to się okaże :) Bo jedzenie na kanapkę tylko wafli ryżowych niezbyt mi się uśmiecha :) na razie jestem na początku drogi na tej diecie, ale dużo szukam i po necie buszuję w poszukiwaniu ciekawych przepisów. Np. znalazlam chleb ziemniaczany  

Chleb, bułki, tortille kukurydziane, może placuszki np. z jabłkami, placki ziemniaczane, wafle ryżowe możesz, o ile dobrze pamiętam to chyba niektóre kisiele i budynie też będą ok, kaszka kukurdziana, płatki kukurydziane :)

Ja w zasadzie nie jestem na diecie bezglutenowej, dostałam wczoraj zalecenie, żeby odstawić mleko i jego przetwory i zastosować diete niełączenia, ale nad dietą bezglutenową się kiedyś zastanawiałam, więc napisałam to co pamiętałam :)

Aliszia91 bułeczki własnie chciałam sobie upiec, ale kurcze nigdzie nie mogę znaleźć przepisu, takiego żeby mi odpowiadał.. 
śniadanie: jajecznica + wafle ryżowe
obiad: mięsko + surówka + kasza gryczana
przekąska: owoce, nasiona słonecznika, orzechy i.t.p
kolacja: sałatka np. z fasolą czerwoną

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.