Temat: Pampuchy, parowańce, kluski parowane...

....czy jak tam je kto nazywa-ile to ma kalorii?? Nigdzie tego nie moge znalezc a dzis pare takich zjadlam:/ Co prawda babcia robila to z mlekiem 0% ale i tak ma pewnie sporo kalorii. Przepis na to mniej wiecej jest taki: jajka, mąka, mleko, drożdże, oliwa i potem sie to ugniata w kulki, czeka az ciasto troszke podrosnie i paruje na parze. Nie mam pojecia ile to moze miec kacl. Mama mowi zebym policzyla troche mniej niz pączki. Kto mi pomoże?? Z gory bardzo dziekuje!!!
Pasek wagi



ja też niewiem ,ale kluski na parze są mniam ,mniam zwłaszcza z jogurtem z owoców leśnych
zeszukalam sie wszędzie ile to ma kalori i powiem Ci że nie wiem ale podobne do tgo są kluski kładzione ,  śląskie i i wszystkie inne kluski i one mają okolo 160-190 kal na 100 gram
 

jak kupiłam kiedys w sklepie kluski to na opakowaniu pisało ze 100g miało ok 230 kcal!! czyli 2 duże kluski lub 4 małe..

mmmm uwielbiam kluski na parze zwłaszcza polane masełkiem i posypane cukrem. mmmm to najlepsze danie pod słońcem!
 230kcal za 2 kluchy? I to pewnie bez tego masełka i cukru...
Pasek wagi
ja kupowałam  nadziewane.Jagodowe lub malinowe mialy 230 a z czekoladą ok 258 ale mało było nadzienia..no z masełkiem i cukrem napewno dużo więcej:P
a ja uwielbiam zamiastr z maselkiem i cukrem to z jogurtem
niebo w gebie
a co to wogole jest skoro zawiera drozdze
Pasek wagi
Dziekuje za informacje:) Nie wiedzialam jak to liczyc:)
Podaje przepisik:
SKŁADNIKI:
*mąka 1kg
*mleko 0,5l
*3-4 jajka ( w zaleznosci od wielkości)
*drożdże 3dag
*masło pół kostki
*szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
*ze skladnikow zagniesc ciasto
*odlożyc do "wyrośnięcia" w cieplym miejscu
*uformowac w kulki
*ponownie odlożyci do wyrośniecia
*parować
SMACZNEGO:*
Pasek wagi
do: edytta. wielkie dzieki za przyblizenie ilosci kalorii w tych kluchach. wlasnie stosuje diete 1000 kcal i dzis sie skusilam na doslownie 1 szt z sosikiem z pieczarek i papryki do pieczonego karczku. pycha.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.