Temat: przepisy "dietetycznie z mięskiem" ! :)

Witam dziewczynki i nie tylko..

Zakładam taki temat by dodawać tu przepisy na dietetyczne przepisy z miesa, ale nie tylko z kurczaka lub indyka..

Bo ciekawią mnie przepisy np ze schabu, karkowki, szynki, łopatki a może nawet miesko mielone..

czekam na wasze propozycje, ja tez bede dodawać jak coś znajde i wyprobuje, lub znajde i wyda mi sie dobre..

 

alternatywa dla kotletów mielonych:

http://www.tvnstyle.pl/news/3028/view

trochę niżej na tej stronie jest kilka przepisów również na schab
Schab przez 24 godziny w osolonej wodzie pozniej panieruje w przyprawach jakie lubie i pieke 40 min  mozna na cieplo a na zimno kroje w cieniutkie plasterki  smaruje serkiem wiejskim z pokroionym szczypierkiem i zawijam w roladki ( dodam ze schab chudy bez kosci ma kalorycznosc zblizona do piersi kurczaka tak przynajmniej mysla naukowcy )
a ten schab to w calosci? nie pokrojony?

 

Kotlety schabowe z pieczarkami

kilka kotletów schabowych
kilka plastrów sera żółtego
20 dkg uduszonych pieczarek
jajko, bułka tarta
cebula
sól, pieprz,
Kotlety rozbijamy dość cienko, jak najcieniej ale tak zeby były całe.
Pieczarki dusimy na oleju z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety
solimy, posypujemy pieprzem . Największe rolujemy : kładzemy na nie
plaster żółtego sera, płasko rozłożone pieczarki, zwijamy w rulonik.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju , najpierw połączeniem do dołu - wtedy nie trzeba spinać. Smażymy
kilka minut z każdej strony.
Mniejsze kotlety nadziewamy pieczarkami, kładąc pieczarki na jednej
połowie. Składamy je, panierujemy w jajku i bułce i smażymy, trochę
dłużej, niż zwykłe kotlety.
Mam jeszcze jeden sposób na schab z pieczarkami i serem. Na usmażone,
nie panierowane kotlety kładziemy uduszone pieczarki i posypujemy tartym
serem

w calosci 

karla1979

schabiki brzmia niezle ale ile one moga miec kalori, chocby jeden taki ?

moze jakis pomysl na mielone? dietetycznie?

A niech tam, podzielę się ;)) Nie jest to przepis mojego autorstwa choć na własne potrzeby go modyfikuję, ale ta wersja na pewno też jest pyszna :)

 

Makaron z mielonym mięsem i warzywami

 

 
 
 

60 dag mielonego mięsa mieszanego

45 dag makaronu wstążki

2 cebule

ząbek czosnku

2 czerwone papryki

zielona papryka

2 łyżki oleju

łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki bulionu z kostki

3 pomidory

3 łyżki czarnych oliwek

kilka gałązek rozmarynu

sól, pieprz

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso.
Dodać koncentrat, paprykę, cebulę i czosnek.
Posypać solą i pieprzem, zamieszać.
Wlać bulion, dusić 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
Do mięsa dodać pomidory, czarne oliwki, gałązki rozmarynu, całość dusić jeszcze 5 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić
Podawać z mięsem i warzywami.

 

Ja zamiast rozmarynu daję bazylię, pewnie inne ulubione zioła też się sprawdzą. Równie smaczne jest bez makaronu, a raz zrobiłam coś podobnego z kawałkami piersi kurczaka, również palce lizać :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.