- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 maja 2010, 08:58
Witam dziewczynki i nie tylko..
Zakładam taki temat by dodawać tu przepisy na dietetyczne przepisy z miesa, ale nie tylko z kurczaka lub indyka..
Bo ciekawią mnie przepisy np ze schabu, karkowki, szynki, łopatki a może nawet miesko mielone..
czekam na wasze propozycje, ja tez bede dodawać jak coś znajde i wyprobuje, lub znajde i wyda mi sie dobre..
24 maja 2010, 09:12
24 maja 2010, 09:58
24 maja 2010, 11:02
Kotlety schabowe z pieczarkami
kilka kotletów schabowych
kilka plastrów sera żółtego
20 dkg uduszonych pieczarek
jajko, bułka tarta
cebula
sól, pieprz,
Kotlety rozbijamy dość cienko, jak najcieniej ale tak zeby były całe.
Pieczarki dusimy na oleju z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety
solimy, posypujemy pieprzem . Największe rolujemy : kładzemy na nie
plaster żółtego sera, płasko rozłożone pieczarki, zwijamy w rulonik.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju , najpierw połączeniem do dołu - wtedy nie trzeba spinać. Smażymy
kilka minut z każdej strony.
Mniejsze kotlety nadziewamy pieczarkami, kładąc pieczarki na jednej
połowie. Składamy je, panierujemy w jajku i bułce i smażymy, trochę
dłużej, niż zwykłe kotlety.
Mam jeszcze jeden sposób na schab z pieczarkami i serem. Na usmażone,
nie panierowane kotlety kładziemy uduszone pieczarki i posypujemy tartym
serem
24 maja 2010, 12:26
karla1979
schabiki brzmia niezle ale ile one moga miec kalori, chocby jeden taki ?
27 maja 2010, 11:26
27 maja 2010, 11:41
A niech tam, podzielę się ;)) Nie jest to przepis mojego autorstwa choć na własne potrzeby go modyfikuję, ale ta wersja na pewno też jest pyszna :)
60 dag mielonego mięsa mieszanego
45 dag makaronu wstążki
2 cebule
ząbek czosnku
2 czerwone papryki
zielona papryka
2 łyżki oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu z kostki
3 pomidory
3 łyżki czarnych oliwek
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso.
Dodać koncentrat, paprykę, cebulę i czosnek.
Posypać solą i pieprzem, zamieszać.
Wlać bulion, dusić 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
Do mięsa dodać pomidory, czarne oliwki, gałązki rozmarynu, całość dusić jeszcze 5 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić
Podawać z mięsem i warzywami.
Ja zamiast rozmarynu daję bazylię, pewnie inne ulubione zioła też się sprawdzą. Równie smaczne jest bez makaronu, a raz zrobiłam coś podobnego z kawałkami piersi kurczaka, również palce lizać :)