Temat: Sernik light

Wiem, ze spora czesc z was lubi takie przepisy, dlatego dziele sie przepisem na sernik light:

Przepis na sernik ligt (SHAPE, styczen 2010):

Połącz 200 g pokruszonego pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego (np. Wasa Sport) z 5 łyżkami musu jabłkowego (np. Datwona, Gerber). Wyściel pergaminem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, spryskaj olejem rzepakowym i wyłóż na wierzch masę. Piecz w 180 stopniach przez 5 minut, odstaw. Zmiksuj 0,5 kg twarogu chudego (0% tłuszczu) z 250 g kremowego serka (np. Philadelphia light), dodaj całe jajo i 8 białek, 2 szklanki cukru, szczyptę soli, ziarenka z dwóch lasek wanilii i 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.Przełóż masę do tortownicy i osłoń szczelnie spód i boki folią aluminiową, by jej brzegi sięgały krawędzi tortownicy. Wstaw ją do żaroodpornego naczynia wypełnionego do połowy wodą i piecz 40 minut, aż sernik stanie się sprężysty. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przygotuj sos: gotuj 10 minut 2 i 1/2 szklanki mrożonych jagód i 1/4 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody. Pokrój na 16 porcji, podawaj każdą z 3 łyżkami sosu. Porcja: 195 kcal.
ile roboty z tym sernikiem, pewnie jest pyszny, ale i tak nie chciałoby mi się go robić
> ile roboty z tym sernikiem, pewnie jest pyszny,
> ale i tak nie chciałoby mi się go robić

To samo pomyślałam :P Może innym będzie chciało się go zrobić, ja jestem zbyt leniwa.
mmhhh..... brzmi pysznie... poprosze mamusie :-) może zrobi :-)
hmmm może sie chwyce za niego dawno serniczka nie jadłam :)
Pasek wagi
Ciekawy przepis - ale i tak sa w nim 2 szklanki cukru i takie tam - i z lenistwa to pewnie bym wolala sobie zjesc normalnego sernika, tylko 2 razy rzadziej :P
dwie szklanki cukru....niezjadliwe :/ chyba miało być 1/2 szklanki.
nie lepiej zrobic po prostu sernik gellwe na zimno blyskawiczny? jest pycha a ma bardzo malo kalorii i syci

gastrofaza napisał(a):

Wiem, ze spora czesc z was lubi takie przepisy, dlatego dziele sie przepisem na sernik light:
Przepis na sernik ligt (SHAPE, styczen 2010):
Połącz 200 g pokruszonego pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego (np. Wasa Sport) z 5 łyżkami musu jabłkowego (np. Datwona, Gerber). Wyściel pergaminem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, spryskaj olejem rzepakowym i wyłóż na wierzch masę. Piecz w 180 stopniach przez 5 minut, odstaw. Zmiksuj 0,5 kg twarogu chudego (0% tłuszczu) z 250 g kremowego serka (np. Philadelphia light), dodaj całe jajo i 8 białek, 2 szklanki cukru, szczyptę soli, ziarenka z dwóch lasek wanilii i 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.Przełóż masę do tortownicy i osłoń szczelnie spód i boki folią aluminiową, by jej brzegi sięgały krawędzi tortownicy. Wstaw ją do żaroodpornego naczynia wypełnionego do połowy wodą i piecz 40 minut, aż sernik stanie się sprężysty. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przygotuj sos: gotuj 10 minut 2 i 1/2 szklanki mrożonych jagód i 1/4 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody. Pokrój na 16 porcji, podawaj każdą z 3 łyżkami sosu. Porcja: 195 kcal.

Taa nie ma to jak srniczek light z 2 szklankami cukru 😂

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.