- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 maja 2010, 10:35
21 maja 2010, 10:38
21 maja 2010, 10:44
21 maja 2010, 11:24
21 maja 2010, 12:44
11 lipca 2011, 21:11
1 września 2022, 15:06
Wiem, ze spora czesc z was lubi takie przepisy, dlatego dziele sie przepisem na sernik light:Przepis na sernik ligt (SHAPE, styczen 2010):Połącz 200 g pokruszonego pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego (np. Wasa Sport) z 5 łyżkami musu jabłkowego (np. Datwona, Gerber). Wyściel pergaminem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, spryskaj olejem rzepakowym i wyłóż na wierzch masę. Piecz w 180 stopniach przez 5 minut, odstaw. Zmiksuj 0,5 kg twarogu chudego (0% tłuszczu) z 250 g kremowego serka (np. Philadelphia light), dodaj całe jajo i 8 białek, 2 szklanki cukru, szczyptę soli, ziarenka z dwóch lasek wanilii i 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.Przełóż masę do tortownicy i osłoń szczelnie spód i boki folią aluminiową, by jej brzegi sięgały krawędzi tortownicy. Wstaw ją do żaroodpornego naczynia wypełnionego do połowy wodą i piecz 40 minut, aż sernik stanie się sprężysty. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przygotuj sos: gotuj 10 minut 2 i 1/2 szklanki mrożonych jagód i 1/4 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody. Pokrój na 16 porcji, podawaj każdą z 3 łyżkami sosu. Porcja: 195 kcal.