Temat: Śmierdzące sery. Pyszne sery.

Śmierdzące sery. Pyszne sery.

Pleśniowe sery.

Kiedyś, jako młoda osoba, ich nie cierpiałam. Sam zapach wystarczał do lekkich odruchów wymiotnych. I jeszcze ta zielonkawa pleśń… błeee

Kilka lat temu przypadkowo kupiłam prawdziwe Dor Bue. Zasmakowało przedziwnie. Potem próbowałam naszego rodzimego, ale jakość gorsza. Niewiele. Acz wyczuwalnie. Głownie w strukturze.

A teraz nie wyobrażam sobie tygodnia bez kupna co najmniej dwóch gatunków. Jak najbardziej ostrych. Mocno zielenią lub szarością poprzerastanych.

 Zaraziłam miłością do serów cała rodzinę, nawet kot skubie.

Experymentujemy. Szukamy smaków.

 

Wczoraj były to akurat Lait France Fourme D`Ambert i Bluetta Valmont.

Ten drugi zniknął już w połowie. Bardziej mazisty niż śmierdzący. Z suszonymi morelami i różowym winem stworzył symfonię smakową.

 

Znacie jakieś dobre sery? Nie takie zwykłe żółte, tylko właśnie poprzerastane.

I z czym je jeść?

Czym popijać?

 

I pytanie najgorsze -jaka jest kaloryczność takich serów? Bo ja nie potrafię znaleźć info…

Pasek wagi
no jeśli o kaloryczność chodzi to podobno okropna! ale dokładnie nie wiem. w każdym razie gdy jem te pyszności to w ogóle o tym nie myślę. popijam czerwonym winem.
camembert 20 à 30 % mg100 g19924,7011,1
camembert 40 % mg100 g26423,4018,9
camembert 45 % mg100 g28321,2022
camembert 50 % mg100 g31520,5025,8
camembert 60 % mg100 g36517,1032,9
tak wiec procentowy tluszcz w serze plesniowym przecietnym camembert            w 100 g                              kcal             proteiny, bialka                     lipidy



jezeli lubisz sery mocne w smaku to polecam: roquefort i munster, obydwa maja kawalki zielonkawo niebieskie. Ogolnie sery spozywa sie z niewielkim kawalkiem pieczywa, np bagietki i popija czerwonym wytrawnym winem typu bordeux ; jednak francuzi zjadaja ser w zestawieniu z zielona salata skropiona octem i oliwa z oliwek; jak rowniez bardzo pyszna jest taka salata z roznymi drobno pokrajanymi serami  i garstka orzechow wloskich.... mniam mniam jednak ostroznie ! ze wzgledu na kalorycznosc nie powinno przekraczac sie 30 gr  serka na dzien!!!!
och jak tu smacznie!a ja przy okazji dukanowych zakupów w Lidlu zgrzeszyłam tamtejszą gorgonzolą i jakimś ichniejszym niemieckim roqefortem :)i niestety wcale nie żałuję...widziałam tam też różne niskokaloryczne wersje śmierdziuchów, ale jakoś profanacją mi to pachnie bardziej niż prawdziwym pleśniakiem:)

Sery Bleu Niebieskie
srednio = 350 Kcal, 18% bialka, 30% de lipides
Bleu d’auvergne 269 Kcal
Roquefort 360 Kcal
Bresse bleu 370 Kcal
 
Sery plesniowe przecietnie miekkie
srednio = 315 Kcal, 18% bialka, 26% de lipides
Camembert 260 à 290 Kcal
Carré 270 à 310 Kcal
Coulommiers 270 à 300 Kcal
Epoisses 277 Kcal
Maroilles 320 Kcal
Double crème 345 Kcal
Brie 350 Kcal
 
Sery wyciskane czyli przecietne zolte sery
srednio = 360 Kcal, 26% bialka, 28% de lipides
Mimolette 310 Kcal
Edam 315 Kcal
Raclette 350 Kcal
Emmental 355 à 370 Kcal
Gouda 360 Kcal
Comté 380 à 400 Kcal
 
Sery wloskie
srednio = 287 Kcal, 19% bialka 23% de lipides
Ricotta 165 Kcal
Mozzarella 220 à 280 Kcal
Gorgonzola 310 Kcal
Mascarpone 350 à 400 Kcal
Parmesan 390 Kcal
 
Sery kozie i owcze
srednio = 278 Kcal, 17% bialka 22% de lipides
Brousse 150 Kcal
Chèvre frais 180 Kcal
Saint Marcellin 220 Kcal
Bûche de chèvre 260 Kcal
Feta 270 Kcal
Rocamadour 275 Kcal
Sainte Maure 280 Kcal
Cabécou 280 Kcal
Crottin de Chavignol 330 Kcal
Ossau Iraty 400 Kcal
 
Sa to nazwy francuskie i nie wiem czy wszystkie sa dostepne w polskich sklepach pod ta nazwa... osobiscie polecam ci sery niebieskie

ale to chyba nie jest to samo

sery typu camembert maja półpłynny lub mazisty środek i otoczone są warstewką mieciutkiej białej plesni, jak kołderką  no i z reguły sa łagodne

a ja zapałałam miloscia do serów ostrych, smierdzących (uczciwszy uszy), z zielonymi i szarymi przerostami plesniowymi

 

 

ostatnio experymentuję z owocami do serów, morele i żurawina suszone, pomidorki cherry, jabłka w plasterkah

Pasek wagi
jezeli maja one twardsza skorke te obrosniete szara plesnia i lekko twarda, to zazwyczaj sie tego nie je...
Tak camembery sa lagodne, ale wszystkie sery niebieskie sa wlasnie z taka szara skorka lub zielona i maja one bardzo mocny zapach i smak takze dla smakoszy
Les fromages à pate persilléten na samej gorze to jest wlasnie  roquefort

madame....

jesteś wielka! dzięki

 

swoja ścieżką nie podejrzewałam, że to aż tak straszliwie kaloryczna przyjemność

Pasek wagi
nie dość że kaloryczne to po serach robi się cellu ;) takze smacznego:D:D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.