Temat: Płatki corn flakes na śniadanie ?

Czy płatki corn flakes z mlekiem 1,5% na sniadanie to dobry pomysł ;)
mają wysokie ig co oznacza że nie sycą na długo
przestancie z tym ig bo to nie ma roznicy.

jesli zjesz cala paczke corn flaksow to jak mozna byc zaraz glodnym?
jesli zjem 2 lyzki platkow owsianych to mnie zassie za 30 minut.

wiec nie chodzi tu i ig tylko o ilosc.
mają strasznie dużo sodu, ale czasem dosypię sobie odrobinę do owsianki
Moja owsianka (podgotowane płatki owsiane - dość wysokie IG) syci mnie na krócej niż kukurydziane, niestety bardzo ją lubię.....
Jedz na zdrowie kukurydziane jak lubisz :)
Mnie np owsianka syci na ok 5 godzin:) A po kukurydzianych jestem głodna po ok. 2,5 godz, więc jest różnica.
po owsiance bylam glodna tak po 3 h.

a zjadlam ostatnio 1 kromke chleba razowego po 9 - na polowce nalozylam lyzke twarozku, na drugiej salata, wedlina, do tego mufinka i bylam najedzona do obiadu ok 15
jak dla mnie bez roznicy po ilu godzinach bede glodna na owsiance a po ile po corn flakes, jak bede glodna to poprostu cos zjem lol.
po owsiance są gazy, nie polecam w trakcie roku szkolnego : DDDDD
Płatki kukurydziane mają duuuużo cukru
Skład płatków kukurydzianych wygląda następująco:

*kukurydza (98,2%) - wysoce przetworzone ziarno, stanowiące podstawę produktu. Niestety obecnie większość odmian kukurydzy jest modyfikowana genetycznie. Prym w uprawach GMO wiedzie firma Monsanto

*cukier

*sól

*glukoza - cukier prosty, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie

*ekstrakt słodowy jęczmienny - to ekstrakt wodny słodu jęczmiennego, czyli jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. W trakcie tego procesu wytwarzany jest cukier słodowy, czyli maltoza. Ekstrakt jęczmienny w przemyśle spożywczym bardzo często jest konserwowany chemicznie.

*mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E472 - to tłuszcze syntetyczne powstałe z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce, a taka informacja, zazwyczaj nie jest zamieszczona na opakowaniu. Rodowód E472 ma istotne znaczenie dla wegan, Muzułmanów czy Żydów.

*fosforan trójsodowy E339, zwany ortofosforanem sodowym - produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. E339 w nadmiernych ilościach zaburza trawienie. Fosforan trójsodowy używany jest do produkcji serów żółtych, proszków do prania, zmywaczy do farb, papieru a także oczyszczania metali.


nie wiem jak innych ale mnie syca tak samo jak bułka grahamka z serem, szynka i pomidorem.
Platki jadlam codziennie na śniadanie z mlekiem 2 % i schudlam w ciagu 4 miesiecy 14 kg, a wiec ?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.