- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 września 2012, 20:47
4 września 2012, 21:07
4 września 2012, 21:10
4 września 2012, 21:21
4 września 2012, 21:33
4 września 2012, 21:37
4 września 2012, 21:42
4 września 2012, 22:22
*kukurydza (98,2%) - wysoce przetworzone ziarno, stanowiące podstawę produktu. Niestety obecnie większość odmian kukurydzy jest modyfikowana genetycznie. Prym w uprawach GMO wiedzie firma Monsanto
*cukier
*sól
*glukoza - cukier prosty, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
*ekstrakt słodowy jęczmienny - to ekstrakt wodny słodu jęczmiennego, czyli jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. W trakcie tego procesu wytwarzany jest cukier słodowy, czyli maltoza. Ekstrakt jęczmienny w przemyśle spożywczym bardzo często jest konserwowany chemicznie.
*mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E472 - to tłuszcze syntetyczne powstałe z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce, a taka informacja, zazwyczaj nie jest zamieszczona na opakowaniu. Rodowód E472 ma istotne znaczenie dla wegan, Muzułmanów czy Żydów.
*fosforan trójsodowy E339, zwany ortofosforanem sodowym - produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. E339 w nadmiernych ilościach zaburza trawienie. Fosforan trójsodowy używany jest do produkcji serów żółtych, proszków do prania, zmywaczy do farb, papieru a także oczyszczania metali.