Temat: pierogi ruskie

Właśnie dzisiaj robiłam z mamą ;) Wiem, że kaloryczne więc będąc na diecie ich nie jem, ale nie mogłam się oprzeć i zjadłam trochę farszu ;D Orientuje się może któraś/któryś z Was, ile taki sam farsz orientacyjnie ma kalorii, taki typowy, tradycyjny farsz z ziemniaków i sera półtłustego? Może ktoś liczył? Chciałabym wiedzieć na przyszłość :) Niestety nie mogę sama policzyć, bo nie wiem ile czego było dodane - mama mi za Chiny nie powie bo od razu by było po co Ci to, a jest przeciwna mojej diecie także ;/

bo zależy jakiej one są wielkości. Ja jem 4 ale są wielkości połowy pięści. Mój brat (dużo może zjeść) takich maksymalnie je 8-10 a to również nie jest duzo kcal.
Nie popadajmy w paranoje, przecież nie musisz liczyć każdej kalorii : ) Zjadłaś tylko trochę farszu, a nie 20 czy 30 pierogów. Nie ma tragedii, nie przejmuj się : )
A próbowałyście/próbowaliście może dodać do pierogów np. mąkę orkiszową/razową? Piszę, bo mam hopla na punkcie produktów organicznych. Takie rozwiązanie jest korzystniejsze z perspektywy bardziej wartościowej diety, ale, jak myślicie, sprawdzi się w przepisie?
Bo jeśli chodzi o jedzenie pierogów, to no no no no no - there's no limit.

Andromacha napisał(a):

A próbowałyście/próbowaliście może dodać do pierogów np. mąkę orkiszową/razową? Piszę, bo mam hopla na punkcie produktów organicznych. Takie rozwiązanie jest korzystniejsze z perspektywy bardziej wartościowej diety, ale, jak myślicie, sprawdzi się w przepisie?

A dlaczego miałoby się nie sprawdzić?
Jeśli obawiasz się, że pierogi mogą ci nie wyjść to za pierwszym razem zrób je z mieszanki białej i razowej.
Pasek wagi
polecam pierogi z mąki razowej - kiedyś moja ciocia takie właśnie robiła, gotowane na parze o ile dobrze pamiętam, były naprawdę pyszne ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.