Temat: Masa kurczaka przed i po ugotowaniu.

Ile będzie ważyła pierś kurczaka 0,6kg po ugotowaniu?
Pasek wagi
ugotuj i zważ, wiadomo że mniej bo się woda z niej wygotuje, zawsze tak jest zauważ,  że jak robisz go na patelni to zawsze się zmniejszy bo woda wyparowuje
A jaka jest różnica w pieczeniu kurczaka z gotowaniem? Przecież do niego tłuszcz się nie dodaje...hmmm
http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka :)
chyba oczywista różnica, gotujesz w wodzie a pieczesz przeważnie w piekarniku prawda? do gotowania nie dajesz tłuszczu a do pieczenia to już Twoja wola dasz lub nie wszystko zależy od sposobu pieczenia jak np polewam odrobiną oliwy z oliwek żeby taki suchy nie był
no tak:) ale jeśli chodzi o kcl:) to jaka jest różnica jak się do pieczenia nie doda oleju:)
Będzie mniej smaczny bo bardziej suchy :P

Osobiście polecam gotowanie kurczaka na parze - wychodzi miękki, soczysty, odpowiednio doprawiony, idealnie :) Parowar to bardzo fajne i tanie urządzenie (nawet za 50 zł można kupić). Jedzenie nigdy się nie przypali ani nie wystygnie tak szybko.
a po co to wiedziec ? nie wystarczy zwazyc przed jakakolwiek obrobka termiczna ?jesli jednak gotujesz  dla wiecej niz jednaj osoby to wtedy oznacz swoja piers czymkolwiek nitka , albo czym chcesz , albo po prostu potnij na mniejsze kawalki  i to bedzie twoje - ja tak robie kiedy gotuje dla siebie i mojego faceta to samo danie.
Swoją drogą, ważysz kurczaka ZAWSZE przed jakąkolwiek obróbką termiczną i te wartości wliczasz do bilansu BTW/kcal.

soll. napisał(a):

Swoją drogą, ważysz kurczaka ZAWSZE przed jakąkolwiek obróbką termiczną i te wartości wliczasz do bilansu BTW/kcal.

dlaczego niby? wiedząc jak średnio zmienia się waga można też ważyć i liczyć PO obróbce termicznej.
ja np nie mam możliwości ważenia przed jak wracam ze szkoły a mama już upiekła kurczaka i ugotowała makaron :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.