- Dołączył: 2012-02-20
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 3032
12 sierpnia 2012, 11:52
Ile będzie ważyła pierś kurczaka 0,6kg po ugotowaniu?
12 sierpnia 2012, 11:57
ugotuj i zważ, wiadomo że mniej bo się woda z niej wygotuje, zawsze tak jest zauważ, że jak robisz go na patelni to zawsze się zmniejszy bo woda wyparowuje
- Dołączył: 2010-06-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1456
12 sierpnia 2012, 11:58
A jaka jest różnica w pieczeniu kurczaka z gotowaniem? Przecież do niego tłuszcz się nie dodaje...hmmm
12 sierpnia 2012, 12:02
http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka :)
12 sierpnia 2012, 12:03
chyba oczywista różnica, gotujesz w wodzie a pieczesz przeważnie w piekarniku prawda? do gotowania nie dajesz tłuszczu a do pieczenia to już Twoja wola dasz lub nie wszystko zależy od sposobu pieczenia jak np polewam odrobiną oliwy z oliwek żeby taki suchy nie był
- Dołączył: 2010-06-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1456
12 sierpnia 2012, 12:06
no tak:) ale jeśli chodzi o kcl:) to jaka jest różnica jak się do pieczenia nie doda oleju:)
- Dołączył: 2012-08-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1634
12 sierpnia 2012, 12:40
Będzie mniej smaczny bo bardziej suchy :P
Osobiście polecam gotowanie kurczaka na parze - wychodzi miękki, soczysty, odpowiednio doprawiony, idealnie :) Parowar to bardzo fajne i tanie urządzenie (nawet za 50 zł można kupić). Jedzenie nigdy się nie przypali ani nie wystygnie tak szybko.
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
12 sierpnia 2012, 12:43
a po co to wiedziec ? nie wystarczy zwazyc przed jakakolwiek obrobka termiczna ?jesli jednak gotujesz dla wiecej niz jednaj osoby to wtedy oznacz swoja piers czymkolwiek nitka , albo czym chcesz , albo po prostu potnij na mniejsze kawalki i to bedzie twoje - ja tak robie kiedy gotuje dla siebie i mojego faceta to samo danie.
- Dołączył: 2012-08-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1634
12 sierpnia 2012, 12:45
Swoją drogą, ważysz kurczaka ZAWSZE przed jakąkolwiek obróbką termiczną i te wartości wliczasz do bilansu BTW/kcal.
12 sierpnia 2012, 14:15
soll. napisał(a):
Swoją drogą, ważysz kurczaka ZAWSZE przed jakąkolwiek obróbką termiczną i te wartości wliczasz do bilansu BTW/kcal.
dlaczego niby? wiedząc jak średnio zmienia się waga można też ważyć i liczyć PO obróbce termicznej.
ja np nie mam możliwości ważenia przed jak wracam ze szkoły a mama już upiekła kurczaka i ugotowała makaron :)