- Dołączył: 2005-09-22
- Miasto: Bielawa
- Liczba postów: 763
24 stycznia 2010, 09:46
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat,a może próbował się żywić według tej teorii i z jakim skutkiem?
24 stycznia 2010, 10:05
chodzi Ci o indeks glikemiczny?
- Dołączył: 2009-03-22
- Miasto: Kozia Wola
- Liczba postów: 2367
24 stycznia 2010, 10:10
ZAPEWNI chodzi o IG
znam wiele osób które muszą tak się odżywiać bo są diabetykami,
fakt jest taki że to rygor ścisły raczej nie tyje się przy tym sposobie odżywiania
- Dołączył: 2009-03-22
- Miasto: Kozia Wola
- Liczba postów: 2367
24 stycznia 2010, 10:14
ale on przekłada się na zdrowy sposób jedzenia- bo mało i często się je
i produkty o niskim IG są preferowane a wręcz niedozwolone te o wysokim IG
te pierwsze zazwyczaj sprzyjają utracie masy siała a spożycie tych drugich sprzyja tyciu u wszystkich ludzi nie tylko tych z cukrzycą
24 stycznia 2010, 10:18
Jeśli chodzi o IG to ja schudłam na tym prawie 10 kg :)
Edit.
Właściwie to na Montignacu. On się opiera o IG
Edytowany przez hawaiiangirl 24 stycznia 2010, 10:19
24 stycznia 2010, 10:59
> ale on przekłada się na zdrowy sposób jedzenia- bo
> mało i często się jei produkty o niskim IG są
> preferowane a wręcz niedozwolone te o wysokim
> IG te pierwsze zazwyczaj sprzyjają utracie masy
> siała a spożycie tych drugich sprzyja tyciu u
> wszystkich ludzi nie tylko tych z cukrzycą
G**** prawda, że się je zdrowo. Ja na diecie MM nieco wtopiłam, co prawda schudłam tam kiedyś ile kilogramów, ale jak potem człowiek wie dokładnie jak IG funkcjonuje to kombinuje jak się da... Np taka biała bułka - ma wysoki indeks glikemiczny ale jak ją sowicie obłożysz żółtym serem to już może mieć o połowę mniejsze IG
![]()
a nie wspomnę o jakości i kaloryczności tego posiłku....
>Jeśli chodzi o IG to ja schudłam na tym prawie 10 kg :)
>
>Edit.
>Właściwie to na Montignacu. On się opiera o IG
Nie chcę Cię martwić, ale to może być już końcówka chudnięcia ;) sama przeżyłam stanięcie wagi na MM i jest tu na Vitalii wiele osób z podobnym "problemem". Niestety, ale Montignac jest dobry na kilka kilo tylko :) Moja rada: jak ci waga stanie, poszukaj innej diety, a nie męcz się z MM :)
Edytowany przez allle 24 stycznia 2010, 11:01
24 stycznia 2010, 11:04
ja stosuje metode low carb+ niskie IG. zwracanie uwagi na IG jest szalenie ważne, bo nie powodujesz skoków insuliny, nie podjadasz między posiłkami, nie masz zachcianek, a na dodatek te produkty nie tuczą
- Dołączył: 2005-09-22
- Miasto: Bielawa
- Liczba postów: 763
24 stycznia 2010, 11:19
Nie dziewczyny ,nie chodzi mi o IG tylko o IŻ czyli:
-wklejam artykuł
MOTTO: CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !!; MEDYCYNA, wiedza, tak !!
60. TEMAT:
__MASA, SIŁA, jako substancja oraz treści LOGICZNE tj. ODŻYWIANIE ZDROWE I ROZSĄDNE !!
ZAWSZE w żywieniu NALEŻY pamiętać o kilku REGUŁACH odżywiania człowieka; tzw. NIEZMIENNYCH !!
Wyniki badań, w laboratoriach np. na oddziałach szpitalnych, czy w
przychodniach zdrowia, wykazały bardzo duże podobieństwo między ludźmi
15 a 75 letnimi. Wynika z tych badań jednoznacznie, że różne osoby, a
raczej Ich organizmy, reagują na pokarm niemal IDENTYCZNIE, ponieważ
liczy się ZAWSZE SKŁAD PIERWIASTKOWY produktu zjedzonego przez
człowieka, WOBEC którego, poszczególne NARZĄDY wykonują WYUCZONE przez
miliony lat reakcje, DŁUGIM procesem o nazwie ŻYCIE organizmów żywych
na planecie ZIEMIA.
Dlatego też, w diecie racjonalnej NALEŻY wybierać pożywienie sklasyfikowane wg tabel tzw.
INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu:
1. ENERGIA:
to głównie, jako podstawa __CHLEB typu KR-IRL. IŻ=26%
Wiem, że to problem, że się go nie kupi, że
trzeba samemu, ale dla pana piekarza TOKSYCZNA mąka ma znaczenie,
natomiast TWOJE zdrowie, dla pana piekarza znaczenia NIE ma. Dlatego
MUSISZ koniecznie sam.
Tylko bez MIODU, bez rodzynek, bo sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.
WYŁĄCZNIE wg oryginalnego przepisu ze strony internetowej;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
2. MIĘSA:
wyłącznie chude tj. wołowina, cielęcina, chudy drób bez skóry, cała dziczyzna.
3. RYBY:
chude i tłuste, ale tłuste to tylko te dzikie, hodowlane WYKLUCZONE !!
4. OWOCE MORZA:
tylko dzikie, bez octu, bez żadnych dziwnych zalew i sosów.
5. OWOCE:
Zdecydowanie wszystkie, jakie znamy.
6. WARZYWA:
wszystkie świeże, gotowane, pieczone i smażone, ale jeśli smażone to
wyłącznie na kroplach oleju i wodzie, ponieważ chłoną tłuszcz.
GLUKOZA naturalna; to __R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
7. NABIAŁ:
CAŁY I WSZYSTKIE przetwory nabiałowe: W Y K L U C Z O N Y !!
Mleko krowie na planecie Ziemia jest dla cielaka, a nie dla człowieka.
Koncentracja składników, to oczywiste tycie człowieka, wyroby w
markecie dodatkowe toksyny. Takich wyrobów cielakowi bym nie dał z
szacunku dla zdrowia przyszłej krowy.
Cielak staje się krową 12 razy szybciej, niż noworodek dorosłym człowiekiem.
Jeśli babcia pod lasem hoduje krowę, karmi ją wyłącznie trawą, w
zimie sianem i suszonymi burakami, to wtedy od takiej zdrowej krowy,
mleko jedynie powoduje otyłość u ludzi, ze względu na KONCENTRACJĘ
składników. Mleko w marketach oraz np. jogurty z proszku, albo żółty
ser 45% tłuszczu o długim terminie przydatności do spożycia, to już
inny problem.
P. S. Najwięcej wapnia jest w szprotkach np. wędzone 1400 j. m., mleko tylko 120 j. m., jogurty 120-170 j. m.
7a. JAJA:
Wszystkie jaja np. kurze, przepiórcze są DOZWOLONE.
P. S. Kurczaki nawet małe żywią się wyłącznie trawą, jak dobra
gospodyni o nie dba, to również suchymi ziarnami zbóż, no i niekiedy
kurczak dzióbnie robaka. To wszystko. Dla ludzi, którzy spożywają jaja
kurze problem stanowi jedynie duża ilość tłuszczu, ale to w przypadku,
gdy kury są karmione resztkami z pańskiego stołu i spożywają __WYSOKIE węglowodany,
z chleba lub ciast, czyli chodzi o MĄKĘ. Trzustka u kur działa podobnie
jak u człowieka. Jaja zakupione w markecie; to ocenę zostawiam jednak
bez komentarza.
8. WĘDLINY:
Wszystkie muszą być wykluczone. Dobra masarnia z 30 dkg mięsa, wykonuje 100 dkg wyrobu finalnego
o nazwie smaczna kiełbasa, lub mówią chuda szynka. Resztę ponad te 30 dkg to azotany, azotyny, fosforany,
i cała paleta polepszaczy smaku, zapachu, barwniki itd.
To zwykły przekręt i DRAMAT. Jeśli jest inaczej, to dlaczego stację
telewizyjną nie wpuszczono do 9 z 10 masarni, które ta TV chciała
pokazać. Pokazała tylko tą jedną, przygotowaną do pokazania w TV, i
wyglądał ten zakład jakby tam nie było produkcji. Zwyczajnie szkoda
słów, po prostu OMIŃ.
9. MĄKA:
Każda mąka np. pszenna, żytnia, odmiana pszenicy tzw. orkiszowa i inne to:
__GLUKOZA nienaturalna; wykluczamy. Powoduje otyłość oraz cukrzycę typu 2, wzdęcia i zaparcia mamy gwarantowane !! Są to tzw. WYSOKIE węglowodany.
10. CUKIER: spożywczy, biały i brązowy,
Wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2, gwarantowane !
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA i Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.
11. NAPOJE:
kawa ekspres lub rozpuszczalna kofeinowa, herbata czarna, zielona,
czerwona, soki świeże owocowe, warzywne to TAK !!, herbaty smakowe
wykluczone, karton oczywiście również wykluczony.
Alkohol DOZWOLONY to: wina wytrawne i półwytrawne, białe i
czerwone, każde piwo jasne, lecz uwaga woda schodzi do 24 godzin po
piwku, oraz wódki wyłącznie białe.
12. PRZYGOTOWANIE do spożycia:
gotowanie w wodzie; TAK
gotowanie na parze; TAK
pieczenie wg uznania; TAK
smażenie na patelni; TAK
Jest tylko WARUNEK podstawowy: smażymy ZAWSZE na kroplach oleju i
wodzie, przyprawy to sól kamienna, morska, pieprz, sucha papryka. Olej
z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, taka kolejność
użycia, oczywiście do wyboru i smaku.
Dokładniej przeczytasz w książce naukowego; INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji.
Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE.
Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !!
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
NISKIE węglowodany, to np.: banany, buraki, kasza, ryż, winogrona, ziemniaki.
KONKLUZJA finalna:
ilość żywności należy BEZWZGLĘDNIE dostosować do trybu życia, czyli
ZAPOTRZEBOWANIA energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym
stabilizatorem wyrównywania braków ENERGII u człowieka jest bez
wątpienia, CHLEB typu KR-IRL.
PRZYPOMNIENIE:
organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmowe dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem.
Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK:
częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również
krótkie życie.
Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący:
realizujemy KOSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.
Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony; GLUKOZĄ naturalną, czyli tzw.
__NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w
Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax:
12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00
ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Edytowany przez dusia 24 stycznia 2010, 11:29
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
24 stycznia 2010, 11:46
no po tym artykule to jesc sie odchciewa
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2224
24 stycznia 2010, 12:44
Niektóre fragmenty typu "CUKIER: spożywczy, biały i brązowy,
Wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2, gwarantowane !" powodują u mnie zupełną niechęc do tego artykułu. Jeśli używa się cukru, to cukrzyca jest gwarantowana?? Ludzie! Trochę umiaru w tym wszystkim..