Temat: śliwka - śliwce nie równa !


 dziewczyny z ileważy.pl wiem, że śliwka węgierka ma 6kcal 
 

 natomiast [co nikogo nie zdziwi ] suszona śliwka ma 19kcal 

STĄD MOJE PYTANIE ! oczywistym jest, że jak coś suszymy to woda odparuje i to coś się zmniejszy . i tak jest zywa na zdjęciu ma 13g a suszona 7g ok. ale jakim cudem przybyło jej kcal ???? pewnie ta suszona pochodzi ze sklepu, dlatego zastanawiam czy jak sama sobie ususzę rodzynki czy w tym wypadku śliwkę w np. piekarniku to czy też kaloryczność będzie taka jak tej powyżej ? no ale jakim cudem ona zwiększa kaloryczność ! rozmiar, ilość wody ale kcal ;O  
To dziwne... Tak sobie myślę, że może do produkcji suszonych śliwek się używa tych bardzo dojrzałych, żeby były słodziachne, a śliwka, którą badali "na świeżo" była taka zwykłą śliwką, jędrną i kwaskowatą. Bo na powidła się zrywa dopiero takie flakowate, pomarszczone, megasłodkie śliwki, może do suszenia też. Wiadomo, im bardziej dojrzały owoc, tym więcej nazbierał w sobie cukru i tym bardziej kaloryczny
http://www.ilewazy.pl/sliwka
Wg mnie ususzone śliwki ważyły więcej niż węgierki, mniej więcej takie, jak ta.
Śliwka suszona często zawiera w sobie cukru i olej, którym producenci smarują gotowy produkt. Stąd dodatkowe kalorie.

 dlatego może warto zrobić samemu bez dodatków od producenta hm.
Dodają cukier do suszonych owoców.

pollychcekrakersa napisał(a):

Śliwka suszona często zawiera w sobie cukru i olej, którym producenci smarują gotowy produkt. Stąd dodatkowe kalorie.


Właśnie, przecież one są smarowane olejem! Myślę, że cukru akurat do śliwek nie dają, nigdy nie było tego na opakowaniu. Śliwkę da się naturalnie doprowadzić do stanu niesamowitej słodkości:P
Od dietetyczki wiem, że suszy się w syropie i stąd większa kaloryczność.
do szuszenia dodają cukier i olej czasami
ooo lub syrop

 czyli póki mamy sezon i tanie śliwki nasusze ich sobie na kilka miesięcy mam nadzieję, ze nie się nie zepsują

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.