- Dołączył: 2010-08-08
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1285
10 sierpnia 2012, 10:54
dziewczyny z ileważy.pl wiem, że śliwka węgierka ma 6kcal
natomiast [co nikogo nie zdziwi ] suszona śliwka ma 19kcal
STĄD MOJE PYTANIE ! oczywistym jest, że jak coś suszymy to woda odparuje i to coś się zmniejszy . i tak jest zywa na zdjęciu ma 13g a suszona 7g ok. ale jakim cudem przybyło jej kcal ???? pewnie ta suszona pochodzi ze sklepu, dlatego zastanawiam czy jak sama sobie ususzę rodzynki czy w tym wypadku śliwkę w np. piekarniku to czy też kaloryczność będzie taka jak tej powyżej ? no ale jakim cudem ona zwiększa kaloryczność ! rozmiar, ilość wody ale kcal ;O
10 sierpnia 2012, 10:59
To dziwne... Tak sobie myślę, że może do produkcji suszonych śliwek się używa tych bardzo dojrzałych, żeby były słodziachne, a śliwka, którą badali "na świeżo" była taka zwykłą śliwką, jędrną i kwaskowatą. Bo na powidła się zrywa dopiero takie flakowate, pomarszczone, megasłodkie śliwki, może do suszenia też. Wiadomo, im bardziej dojrzały owoc, tym więcej nazbierał w sobie cukru i tym bardziej kaloryczny
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
10 sierpnia 2012, 11:01
http://www.ilewazy.pl/sliwka
Wg mnie ususzone śliwki ważyły więcej niż węgierki, mniej więcej takie, jak ta.
- Dołączył: 2011-03-15
- Miasto: Walentynowo
- Liczba postów: 56
10 sierpnia 2012, 11:07
Śliwka suszona często zawiera w sobie cukru i olej, którym producenci smarują gotowy produkt. Stąd dodatkowe kalorie.
- Dołączył: 2010-08-08
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1285
10 sierpnia 2012, 11:10
dlatego może warto zrobić samemu bez dodatków od producenta hm.
- Dołączył: 2010-08-30
- Miasto: Nigdzie
- Liczba postów: 1008
10 sierpnia 2012, 11:13
Dodają cukier do suszonych owoców.
10 sierpnia 2012, 11:15
pollychcekrakersa napisał(a):
Śliwka suszona często zawiera w sobie cukru i olej, którym producenci smarują gotowy produkt. Stąd dodatkowe kalorie.
Właśnie, przecież one są smarowane olejem! Myślę, że cukru akurat do śliwek nie dają, nigdy nie było tego na opakowaniu. Śliwkę da się naturalnie doprowadzić do stanu niesamowitej słodkości:P
10 sierpnia 2012, 11:29
Od dietetyczki wiem, że suszy się w syropie i stąd większa kaloryczność.
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
10 sierpnia 2012, 12:15
do szuszenia dodają cukier i olej czasami
ooo lub syrop
- Dołączył: 2010-08-08
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1285
10 sierpnia 2012, 16:19
czyli póki mamy sezon i tanie śliwki nasusze ich sobie na kilka miesięcy mam nadzieję, ze nie się nie zepsują