Temat: tuńczyk w sosie własnym

chyba nigdy nie jadłam tuńczyka... w lodówce znalazłam tuńczyka w sosie własnym i pomyślałam że zjem go na kolację.
może mi ktoś powiedzieć jak on smakuje? coś mniej więcej jak makrela?

i czy taki tuńczyk z puszki (rozdrobniony) będzie miał ości? 


może to głupie pytanie ale cóż. kto pyta - nie błądzi
Zrób sobie sałatkę odsącz tuńczyka, wsyp do miseczki, dodaj jajko, sałatę lodową, pomidora, paprykę,ogórka i zjedz z kromką razowca. Pycha!
jest pycha i nie ma osci
rozdrobnionego bym nie polecała bo to coś takiego jak mięso rozdrobnione mechanicznie z kurczaka, czyli syf

Shangri.La napisał(a):

Aloomka napisał(a):

Shangri.La napisał(a):

Narobiłyście mi smaka, chyba sobie zrobię sałatkę z tuńczykiem dzisiaj na kolację. Moją ulubioną. Zrobię może fotkę i tutaj wkleję.
dasz przepis? to tez sobie zrobię na kolację :)
Robię ją z ciecierzycy z puszki, tuńczyka w oliwie (u mnie jest tylko taki w kawałkach, tego rozdrobnionego nigdy nie widziałam, w Polskich sklepach też bywa, ale nie wiem, czy moge robić reklamę, marka na literę R  ), pomidory koktajlowe, jakaś sałata porwana na kawałki (np. lodowa, rzymska, radicchio albo zwykła maślana). Mieszam to wszystko, przyprawiam solą, pikantną papryczką chili w proszku (na podkręcenie metabolizmu  ) i suszonym oregano (przeciwko wzdęciom po straczkowych). Tuńczyka odcedzam z nadmiaru oliwy, do sałatki już oliwy dodatkowej nie dodaję.
rio mare! najlepszy pod słońcem puszkowany tuńczyk, a w tej kwestii mogę się raczej nazwać ekspertem, bo mieszkając w internacie wypróbowałam chyba większość tych w sosie własnym dostępnych na rynku. :D pierwszy raz jadłam go w chorwacji i długo potem myślałam, że u nas jest niedostępny.
mi smakuje taki, ale smaku opisać nie umiem. nie ma ości, coś ty :)
najlepiej jako dodatek do sałatki pyyyycha np. z ananasem:) a jedząc ten w wodzie zaoszczędzisz kcal:)
Pasek wagi
Doczytałam i faktycznie, zgadzam się, kupuj tuńczyka w kawałkach. Jest o wiele lepszy niż rozdrobniony, także w smaku..
Ja polecam także sałatkę z ryżu brązowego, tuńczyka, ugotowanego jajka, kukurydzy. Do tego tylko jogurt naturalny, łyżeczka majonezu light, jak kto lubi, pieprz, sól i pysznooota.

Ja dodaję 1-2 łyżki kukurydzy z puszki, pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego (ew. małosolnego), szczypta soli i pieprzu :) Pycha!
dodaj do niego ogórka kiszonego :) jak chcesz to jeszcze kukurydzę :) a jeśli możesz zgrzeszyć to troszkę majonezu

radioactivefatty napisał(a):

rio mare! najlepszy pod słońcem puszkowany tuńczyk, a w tej kwestii mogę się raczej nazwać ekspertem, bo mieszkając w internacie wypróbowałam chyba większość tych w sosie własnym dostępnych na rynku. :D pierwszy raz jadłam go w chorwacji i długo potem myślałam, że u nas jest niedostępny.

Radioactivefatty we Włoszech są różne marki tuńczyka w kawałkach, równie smaczne jak Rio Mare, często bywają tańsze. W Polsce jednak chyba tylko Rio Mare jest tak dobry.
Zgodnie z zapowiedzią zrobiłam dziś sałatkę 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.