Temat: durum czy pełnoziarnisty ?

Który makaron lepiej wybrać z mąki durum czy pełnoziarnisty ? Który jest zdrowszy ? Nie chodzi o kalorie :)
Durum - a wynika to ze specyfiki produkcji makaronu, który podczas wytłaczania poddawany jest procesowi tzw. pastyfikacji, która umożliwia wytłaczanie makaronu pod bardzo wysokim ciśnieniem, dzięki czemu powstaje wokół niego warstwa ochronna zapobiegająca szybkiemu rozkładowi skrobi - czyli taki makaron ma niskie IG (a ugotowany al dente i jeszcze na dodatek schłodzony przed podaniem to już w ogóle bajka niskoindeksowa :)

Smacznego

Bobolina napisał(a):

porównywałam kiedyś wartości odżywcze pełnoziarnistego i durum i były podobne, a durum miał o 200 kcal mniej w 100 g.

e?
Ja jem orkiszowey pełnoziarnisty, jest pyszny. Poluję też na żytni :)
durum zdrowsze .   poczytajcie sklad - gdy jest maka durum to chemii i wszystkiego innego jest bardzo,bardzo malo ,a zwykla make trzeba dopakowac chemia. 
Pasek wagi

sylwka128 napisał(a):

podobno durum najzdrowszy jaki może być;-)

Na zmianę bo urozmaicenie jest najważniejsze.
Pasek wagi
durum jest bardzo zdrowa. :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.