- Dołączył: 2012-02-09
- Miasto: Manchester
- Liczba postów: 990
24 lipca 2012, 00:43
Który makaron lepiej wybrać z mąki durum czy pełnoziarnisty ? Który jest zdrowszy ? Nie chodzi o kalorie :)
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
24 lipca 2012, 08:14
Durum - a wynika to ze specyfiki produkcji makaronu, który podczas wytłaczania poddawany jest procesowi tzw. pastyfikacji, która umożliwia wytłaczanie makaronu pod bardzo wysokim ciśnieniem, dzięki czemu powstaje wokół niego warstwa ochronna zapobiegająca szybkiemu rozkładowi skrobi - czyli taki makaron ma niskie IG (a ugotowany al dente i jeszcze na dodatek schłodzony przed podaniem to już w ogóle bajka niskoindeksowa :)
Smacznego
24 lipca 2012, 08:27
Bobolina napisał(a):
porównywałam kiedyś wartości odżywcze pełnoziarnistego i durum i były podobne, a durum miał o 200 kcal mniej w 100 g.
e?
Ja jem orkiszowey pełnoziarnisty, jest pyszny. Poluję też na żytni :)
Edytowany przez Nairobi 24 lipca 2012, 08:28
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
24 lipca 2012, 08:39
durum zdrowsze . poczytajcie sklad - gdy jest maka durum to chemii i wszystkiego innego jest bardzo,bardzo malo ,a zwykla make trzeba dopakowac chemia.
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
24 lipca 2012, 09:13
Na zmianę bo urozmaicenie jest najważniejsze.
24 lipca 2012, 10:16
durum jest bardzo zdrowa. :)