Temat: durum czy pełnoziarnisty ?

Który makaron lepiej wybrać z mąki durum czy pełnoziarnisty ? Który jest zdrowszy ? Nie chodzi o kalorie :)
Słyszałam, że warto wybierać pieczywo pełnoziarniste, a chyba makaron pełnoziarnisty także. Ja idę tym tropem. Tak myślę.
durum jest chyba zdrowszy. na rynku jest np makaron pełnoziarnisty lubella ale co z tego skoro producent nie podaje jakiej mąki jest ile, a więc można się domyślać że najwięcej tej najgorszej:)
porównywałam kiedyś wartości odżywcze pełnoziarnistego i durum i były podobne, a durum miał o 200 kcal mniej w 100 g.
myślę, że pełnoziarnisty. niestety mi smakuje tylko lubella (choć cholera wie z czego jest rzeczywiście zrobiony...), jak próbowałam innych, z mąki typ 1850 to smakował jak papier i się rozpadał. mam 5 paczek w spiżarni i czekam na klęskę żywiołową, by go wziąć do ust...
Pasek wagi
ja wybieram durum :)
Pasek wagi
Ja wolę durum:)
Tylko durum. Inne mi nie smakują. A wartości odżywcze, błonnik itd  dostarczam sobie z warzyw.
podobno durum najzdrowszy jaki może być;-)
ja też wolę durum, pełnoziarnisty jakoś mi nie smakuje

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.