Temat: Dania z kombiwaru... PRZEPISY!!

Witajcie Kochani... Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką kombiwaru - Mango Halogen Oven dokładnie... Jednak nie o markę tu chodzi... Dość długo szukałam przepisów, które można wypróbować w tym cudzie...  Udało mi się znaleść ich troche i chciałabym się z Wami podzielić... Uważam, że kombiwar może wspomagać nasze odchudzanie... Jedzenie nie musi być nudne, a zrobione bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Potrawy wychodzą soczyste i pyszniutkie... Wczoraj smakowałam karkóweczki i frytek... Kaloryczność o wiele mniejsza, a smak o niebo lepszy!

Mam nadzieję, że podane przepisy przydadzą się zarówno odchudzającym, jak i całej reszcie doceniającej walory tej maszyny...

 

Urządzenie ma dwa ruszty. Niższy służy do pieczenia ciast i przyrządzania sporych dań, wyższy do pieczenia mięsa, suszenia warzyw, owoców, grzybów, rozmrażania produktów.


Warto wiedzieć:


- zaleca się, by do urządzenia wlewać 2-3 łyżki wody
- w kombiwarze można gotować produkty skropione wodą i zawinięte w folię aluminiową

Orientacyjne temp. i czasy obróbki:

Kurczak cały(1679 g)

200 stopni

150 min

kotlety wieprzowe(373 g)

220 stopni,

10 - 20 min

udka kurczaka(8 porcji)

220 stopni

30 min

ryba(10 porcji)

250 stopni

25 min

krewetki(3737 g)

250 stopni

10 min

ciasto z owocami(520 g)

200 stopni

35 min

babka drożdżowa(656 g)

200 stopni

45 min

ziemniaki(373 g)

250 stopni

30 min

rozmrażanie potraw

170 stopni

(w zależności od ilości)


Pasek wagi
Kobieto, z nieba mi spadłaś, bo od kilku dni mam to ustrojstwo, a przepisów jak na lekarstwo. Zaraz sobie skopiuję wszystko. Te przepisy, które dali przy zakupie są bardziej niż skromne. Ponieważ dopiero ćwiczenia czynią mistrza, to początki są zawsze dosyć trudne :) Każda inspiracja się przyda.

ja tez mam komwibar i smaze w nim tlyko tybe albo piers z kurczaka:D
witam, ja tez jestem od kilku dni właścicielką kombiwara, pierwsza potrawa to były udka z kurczaka, upiekły się wspaniale i były bardzo dobre, ale robiłam je na szybko, gdyby poleżały trochę zamarynowane to na pewno były by lepsze.
Szukam też przepisów.
Pasek wagi
Mnie to interesują Dukanowe przepisy z kombiwaru .... posiada ktoś takowe?????
jejku super temacik:)kochana jestes...a może ktoś wie jak ususzyc grzybki:)

Wiecie może czy można piec w HO ten popkorn w tej torebce ?

jak najbardziej, przetestowałam ostatnio :) http://www.halogen-oven.pl/topics14/maszyna-do-robienia-popcornud-vt43.htm swoją drogą fajne przepisy tu mają :)

Pozdrawiam
A ja mam pytanie na zupełnie inny temat. Chodzi mianowicie o przepisy dot pieczenia gotowania itd. W żadnym z nich nie znalazłem informacji dotyczącej czy: przy pieczeniu, gotowaniu i innych obróbkach należy kombiwar rozgrzewać tak jak piecyk, czy określone temperatury sa dopasowane tak aby potrawa była gotowa do spożycia , no może + - 10% wyznaczonego czasu na dogotowanie (pieczenie). Wczoraj spróbowałem ugotować jajka zgodnie z podanym czasem na jajka na twardo no i niestety były na miękko. Dziś spróbuje z rybami i nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami. Nadmienię iż posiadam kombiwar "Turbowar - TV 2800". Dodatkowo po za przepisami podanymi na forum, zakupiłem sobie poradnik przyrządzania potraw w kombiwarze. Wktótce okaże się czy mój zakup będzie przydatny w gospodarstwie domowym, czy wystawie go pod "belweder"- czyt. śmietnik
Hej dziewczyny :)
Jestem tutaj nowa, więc nie bijcie, jeśli odpowiedź na moje pytanie będzie w innym miejscu.
Kilka dni temu zakupiliśmy z narzeczonym kombiwar, nie po to by się odchudzać, ale po prostu, bo nie may piekarnika. Zastanawiamy się, co można wkładać do tego kombiwaru - chodzi mi o tacki, naczynia, folie itp. Czy ktoś mógłby dać mi odpowiedź na moje pytanie. Jak się tego dowiem, to zacznę realizować Wasze przepisy :) Pozdrawiam i ślę uśmiech :D
Co do samego kombiwaru... Kombiwaru używamy dokładnie tak samo jak piekarnika i możemy w nim używać  takich samych naczyń, pojemników. Kombiwaru nie potrzeba nagrzewać, bo sam proces nagrzewania trwa jedynie kilkanaście sekund, wiec można go pominąć. Co do przepisów... hmm ja robię w nim wszystko to co miałbym robić w piekarniku (pieczenie ciast, ryb, mięsa). Po dodaniu jakiegoś oleju można w nim smażyć. Należy również pamiętać o tym że czas potrzebny na upieczenie tej samej potrawy w kombiwarze jest nieco krótszy niż czas potrzebny na upieczenie tego samego w piekarniku. Ruszty pełnia tutaj rolę takiego separatora między dnem naczynia na którym zbiera się tłuszcz z naszych dań. Dzięki przestrzeni między dnem naczynia kombiwaru a rusztem możemy również uzyskać efekt termoobiegu. Oczywiście bez tej przestrzeni termoobieg nie miałby tutaj sensu. W kombiwarze możemy używać papirusów do smażenia/pieczenia oraz rękawów do pieczenia. Pamiętajcie.. kombiwar piecze, mikrofala gotuje :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.