Temat: Przepisy świąteczne

Witam. Kochane chciała bym abyście na tym forum podzieliły sie przepisami switecznym. Nie musza byc to daniai niskokaloryczne. Czym czestujecie rodzinę w swieta pyszne i sprawdzone przepisy.
a babka  ziemniaczana ?
Pasek wagi
Moj maz pieczarki smazy na oleju moczy w rozmaconym jajku i bulce tartej, oleju troszke wiecej, bo pieczarki musza sie chwile prozyc, puscic sok. Latwizna
> Moj maz pieczarki smazy na oleju moczy w
> rozmaconym jajku i bulce tartej, oleju troszke
> wiecej, bo pieczarki musza sie chwile prozyc,
> puscic sok. Latwizna

my dodatkowo faszerujemy te pieczarki :) krojone nóżki, posiekana cebula

napewno z farszem tez sa pycha, musze sprobowac

 

ja pieczarki robię tak
odkroiwam  ogonki , które siekam  dodaje usmażoną cebulkę siekam jako + dodaje troszke bułki tartej + jajko w całości surowe + natka  nakładam do kapeluszy  posypuję startym serem i zapiekam
Pasek wagi
jajka robie podobnie  gotuje na twardo przekraiwam skoróbke nożem siekam jako  natka lub koperek sól + pieprz cebulka nakładam do skrupek maczam jako w tartej bułce i smaże na patelni
Pasek wagi

och jak bym zjadła pieczarek :)

mam w domku wiec sobie zrobię na kolację - w wersji dietetycznej jedna ma 30 kalorii :)

farsz jest z szynki, twarogu i cebuli, a zamiast smażyć piekę :)

najlepsze na zimno :)


ja też robię te jajka faszerowane na wielkanoc

do farszu dodaję jeszcze siekane migdały
Jezeli chodzi o sernik tez robie z olejem i budyniami. Ja wykladam na blache zwkle kruche ciasto i troche podnosze brzegi bo masa jest lejaca. Sernik wychodzi pycha puszysty i wilgotny taki wlasnie lubie. Moja babcia robila na taki sernik jeszcze beze ale ja sie w to nie bawie chociaz tez byl super.
> >ja robie na herbatnikach ....tez wychodzia też
> masz taką lejącą masę?? ja się boję że to
> przecieknie i sie skopiea dla tych co nie lubią -
> ciasto można dać cieniusieńkie
tez mam lejaca taka ...ale usi byc tortownica szczelna
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.