Temat: Żółtka jajek

Zastanawiam się czy któraś z Was ogranicza spożycie żółtek. Ja chciałabym zrobić naleśniki albo jakiś omlet, czy tam placki tylko z białek (żeby był to posiłek węglowodanowy), ale nie wiem co robić z żółtkami. Żal wyrzucać - zwłaszcza, że jadam jaka tylko ekologiczne bądź z wolnego wybiegu - więc trochę szkoda kasy (nie wspominając o tym, że nie lubię marnować jedzenia). Ile takie żółtka mogą leżeć w lodówce?
A Wy co z nimi robicie?
"Ja chciałabym zrobić naleśniki albo jakiś omlet, czy tam placki tylko z białek (żeby był to posiłek węglowodanowy)..... "
jak dasz białka, to już raczej nie będzie posiłek węglowodanowy więc i żółtko nie zaszkodzi, zwłaszcza, że żółtka wcale nie są szkodliwe, to przestarzały pogląd, nikt tego jeszcze nie udowodnił... gdyby szkodziły, to ja już bym chyba kwiatki wąchała od spodu, bo jem od dziecka po kilka jajek tygodniowo, a dziennie, to minimum 2  

agnes315 napisał(a):

"Ja chciałabym zrobić naleśniki albo jakiś omlet, czy tam placki tylko z białek (żeby był to posiłek węglowodanowy)..... "jak dasz białka, to już raczej nie będzie posiłek węglowodanowy więc i żółtko nie zaszkodzi, zwłaszcza, że żółtka wcale nie są szkodliwe, to przestarzały pogląd, nikt tego jeszcze nie udowodnił... gdyby szkodziły, to ja już bym chyba kwiatki wąchała od spodu, bo jem od dziecka po kilka jajek tygodniowo, a dziennie, to minimum 2  


Jajko kurze 1 sztuka :
85,5 kcal
6,5 g bialko
5,4 g tluszcz
0,5 g weglowodany

Bialko jaja 1 sztuka :
14,4 kcal
3,2 g bialko
0,0 g tłuszcz
0,2 g weglowodany

Zoltko jaja 1 sztuka :
70,8 kcal
3,3 g bialko
5,4 g tluszcz
0,1 g weglowodany

Wiem, że żółtka ogólnie nie szkodzą, ale na diecie Montignaca nie łączy się tłuszczy z węglami i stąd moje rozważania :). Pomysł z maseczką super! Na pewno wypróbuję, a innymi razy będę oddawała chłopakowi żeby sobie kogiel mogiel robił :D:D:D

artosis napisał(a):

chloe  ja unikam zoltek glownie ze wzgledu na tluszcz - moze nie wiele osob wie ze jajko ma ponag 6 g tluszczu i to glownie  zoltko jest za to odpowiedzialne- wiem wiem zdrowy tluszcz , ale jak jem kilka jajek dziennie to sie uzbiera .Najnowsze badania dowodza ,ze jedzenie nawet 6 jajek dziennie nie ma negatywnego wplywu na organizm .


Jak jesz tyle jajek to rozumiem:) Ale jak ktoś je 1-3 dziennie to spokojnie może jeść i żółtka. A sa takie artystki co nadal jedzą tylko białka, bo "żółtka są tuczące" (te same co nie jedzą chleba tylko wafle ryżowe bo "są takie leciutkie":D)
chyba za dosłownie interpretujesz tego Montignaca, jajko to jajko i nie ma potrzeby rozbierać go na czynniki pierwsze, poza tym węgli z białkami u Montignaca nie łączy się również, a nawet bardziej niż tłuszczy, byłam na tej diecie dość długo, nawet sporo schudłam więc wiem, co mówię
nigdy nie ograniczałam żółtek
Nie musimy bać sie żółtek jajek. Najwiecej witamin jest właśnie w zoltku
Pasek wagi
Maskę możesz zrobić bo już się takie odpowiedzi pojawiały i pomaga, ale musisz często robić :D I ciężko się zmywa. Ale możesz jeść żółtka. Ja nie wiedzę potrzeby ograniczania ich - jajko to jajko 

aniek6 napisał(a):

agnes315 napisał(a):

"Ja chciałabym zrobić naleśniki albo jakiś omlet, czy tam placki tylko z białek (żeby był to posiłek węglowodanowy)..... "jak dasz białka, to już raczej nie będzie posiłek węglowodanowy więc i żółtko nie zaszkodzi, zwłaszcza, że żółtka wcale nie są szkodliwe, to przestarzały pogląd, nikt tego jeszcze nie udowodnił... gdyby szkodziły, to ja już bym chyba kwiatki wąchała od spodu, bo jem od dziecka po kilka jajek tygodniowo, a dziennie, to minimum 2  
Jajko kurze 1 sztuka : 85,5 kcal 6,5 g bialko 5,4 g tluszcz 0,5 g weglowodany Bialko jaja 1 sztuka : 14,4 kcal 3,2 g bialko 0,0 g tłuszcz 0,2 g weglowodany Zoltko jaja 1 sztuka : 70,8 kcal 3,3 g bialko 5,4 g tluszcz 0,1 g weglowodany Wiem, że żółtka ogólnie nie szkodzą, ale na diecie Montignaca nie łączy się tłuszczy z węglami i stąd moje rozważania :). Pomysł z maseczką super! Na pewno wypróbuję, a innymi razy będę oddawała chłopakowi żeby sobie kogiel mogiel robił :D:D:D


Bylam przez pewien czas na diecie Montigniaca i zawsze żarłam całe jajka. Nie dajmy się zwariować. ;)
kiedyś czytałam,że można zamrażać żółtka.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.