Temat: Żółtka jajek

Zastanawiam się czy któraś z Was ogranicza spożycie żółtek. Ja chciałabym zrobić naleśniki albo jakiś omlet, czy tam placki tylko z białek (żeby był to posiłek węglowodanowy), ale nie wiem co robić z żółtkami. Żal wyrzucać - zwłaszcza, że jadam jaka tylko ekologiczne bądź z wolnego wybiegu - więc trochę szkoda kasy (nie wspominając o tym, że nie lubię marnować jedzenia). Ile takie żółtka mogą leżeć w lodówce?
A Wy co z nimi robicie?

.

Ja staram się nie przekraczać średniej dawki 1 żółtka na dzień, ale do naleśników/placów etc. nigdy żółtek nie żałuję. Czasem, jeżeli muszę wykorzystać tylko białka, to z żółtek + jedno jajko robię jajecznicę. 
zrób sobie maskę do włosów :D
ja zdecydowanie wole zotka od bialek. jak robie sadzone to im wiecej plynnego zoltka tym lepiej ;)  ale raz mialam za duzo zoltek i 2 wsadzilam do lodowki.  - jeden dzien spokojnie dadza rade,ale po 2 dniach pojawia sie na nich taka pajeczynka ,jakby blona wokol zoltka zaczela pekac . juz wtedy nie zjadlabym tych zoltek aczkolwiek moze 2 dni tez wytrzymaja :)
Pasek wagi

MyLastChance napisał(a):

zrób sobie maskę do włosów :D

O, dobre, popieram. Podobno maska na włosy z jajek to najlepszy domowy wynalazek :D

nie jadam żółtek, bo po prostu ich nie lubię
oddaję rodzinie, która jakoś je pożytkuje ;)
ograniczam zoltka i wyrzucam ,bo nawet na drugi dzien to za duzo.Przerabiam 15 jajek tygodniowo max 3 zoltka dziennie
Kiedyś dietetycy zalecali ograniczanie żółtek, teraz wiadomo że to po prostu mit:) możesz jeść całe jajka spokojnie, oczywiście nie bez umiaru. A jeśli masz niewykorzystane żółtka i nie chcesz ich zjeść to zawsze możesz zrobić z nich maseczkę na włosy:)
chloe  ja unikam zoltek glownie ze wzgledu na tluszcz - moze nie wiele osob wie ze jajko ma ponag 6 g tluszczu i to glownie  zoltko jest za to odpowiedzialne- wiem wiem zdrowy tluszcz , ale jak jem kilka jajek dziennie to sie uzbiera .Najnowsze badania dowodza ,ze jedzenie nawet 6 jajek dziennie nie ma negatywnego wplywu na organizm .

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.