Temat: Zabielanie zupy jogurtem

Lubię zabielane zupy- jarzynową, krem z brokułów, pieczarkowej sobie nie wyobrażam bez zabielania, ale nie chcę używać śmietany, jest tłusta i za bardzo kaloryczna, a jogurt naturalny warzy się w zupach, robi się kwaśny i powstają takie małe białe kuleczki- na pewno wiecie jak to wygląda. I zastanawiam się, jak sprawdziłby się tutaj jogurt grecki lub bałkański, który zawiera ok. 9% tłuszczu. Jak myślicie da się nim zastąpić śmietanę w zupach i sosach? Jak w ogóle smakuje taki jogurt? Dobry jest? Jeszcze go nie jadłam i zastanawiam się, czy kupić. Bardzo się różni w smaku od zwykłych, niskotłuszczowych jogurtów? Nie jest kwaśny? Można go jeść z płatkami/ musli/ zmiksowanymi owocami, czy pasuje tylko do sosów, surówek, chłodników?
ja tam jadam niezabielane i nie ma problemu, nie lepiej nauczyć się właśnie tego? wcale nie są złe, jeśli się dobrze doprawi, to niezabielana zupa jest 1000 x lepsza niż ta zaprawiana Bóg wie czym, wszystkiego się można nauczyć;

p.s. co za paradox, a mnie na diecie Vitalekka każą jeść śmietanę... ;>
używałam danone naturalny bez cukru.

a widziałaś kiedykolwiek jogurt naturalny z cukrem??? to jest to samo, jakbyś napisała na opakowaniu woda o smaku wody 
a mnie na diecie Vitalekka każą jeść śmietanę...

te diety Vitalii, za które "krzyczą" sobie PLN nadają się do d...
na SFD.pl jest wykaz najskuteczniejszego menu do redukcji zupełnie za free. Tutaj dietetyczki to starsze panie udzielające wskazówek żywieniowych sprzed potopu
Ja dodaje jogurtu do zupki gdy juz zestawie ją z kuchenki, najpierw jogurcik do kubka później po troszku do niego zupki , dobrze wymieszam i do garnka :) i juz nie gotuje ...jest ok . Ale tak w zasadzie to tez wole czyste zupy żeby czuc ich smak lepiej :)
mleko 1.5%  jesli ma byc kawsna smietana to na koniec ..troche soku z cytryny do zupy i bedzie kwaskowa
Pasek wagi
Dzięki za wszystkie odpowiedzi:) Zawsze dodawałam tego jogurtu do zupy w garnku, jak jeszcze była gorąca, teraz spróbuję już po nałożeniu na talerz, może będzie ok. Bez zabielania też mogę jeść, ale niektóre zupy bardziej mi smakują zabielane, tak się przyzwyczaiłam i nie chcę rezygnować ze wszystkiego, co lubię, a i tak zupy jem raczej rzadko, nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
sposob joanny jest najlepszy,
Mi nigdy się nie waży.Musisz ściągnąć zupę z ognia jogurt czy śmietanę wlej na talerz dodaj trochę zupy i szybko wymieszaj.Jak się połączy to wlej do wszystko do garnka z zupa szybko mieszając.I nie zważy się.Po dodaniu zabielacza NIGDY NIE GOTUJ bo zawsze się zważy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.