- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
29 sierpnia 2009, 23:34
Lubię zabielane zupy- jarzynową, krem z brokułów, pieczarkowej sobie nie wyobrażam bez zabielania, ale nie chcę używać śmietany, jest tłusta i za bardzo kaloryczna, a jogurt naturalny warzy się w zupach, robi się kwaśny i powstają takie małe białe kuleczki- na pewno wiecie jak to wygląda. I zastanawiam się, jak sprawdziłby się tutaj jogurt grecki lub bałkański, który zawiera ok. 9% tłuszczu. Jak myślicie da się nim zastąpić śmietanę w zupach i sosach? Jak w ogóle smakuje taki jogurt? Dobry jest? Jeszcze go nie jadłam i zastanawiam się, czy kupić. Bardzo się różni w smaku od zwykłych, niskotłuszczowych jogurtów? Nie jest kwaśny? Można go jeść z płatkami/ musli/ zmiksowanymi owocami, czy pasuje tylko do sosów, surówek, chłodników?
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Rivendell
- Liczba postów: 9028
29 sierpnia 2009, 23:40
ja zawsze jem zupe zabielana jogurtem i bardzo mi smakuje;)
- Dołączył: 2009-04-09
- Miasto: the city which never sleeps
- Liczba postów: 1638
29 sierpnia 2009, 23:43
A może kefirem spróbuj? :)
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
29 sierpnia 2009, 23:47
Może coś robię nie tak, jak trzeba, ale jak dodaję jogurt, kefir, czy nawet mleko do zupy, to ono od razu się warzy. Tak samo z kwaśną śmietaną. Oddzielają się kuleczki, może tłuszczu, nie wiem i zupa robi się kwaśna i ohydnie wygląda:/ Nie robi wam się tak?
- Dołączył: 2009-04-06
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 1022
29 sierpnia 2009, 23:49
próbowałam jogurtem greckim i wyszło to samo....zważyło się. A ponieważ nie smakują mi takie czyste zupy to jarzynowe miksuję a do pieczarkowej dodaję trochę zupy z torebki:)
- Dołączył: 2009-05-16
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 606
29 sierpnia 2009, 23:59
Ja ogólnie nie robię nigdy zup ale wiem, że moja mama zabiela je zwykłym naturalnym lub śmietankowym serkiem topionym. Podobno dużo lepszy niż śmietana i mniej kaloryczny :) ale ja tam nie wiem za bardzo :)
Natomiast jeśli chodzi o sosy, surówki itp. to dodaję tylko i wyłącznie jogurtu naturalnego. jest idealny do np mizerii czy najprostszych sałatek z pomidora, ogórka i cebulki. Polecam jak najbardziej :)
- Dołączył: 2009-06-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3873
30 sierpnia 2009, 00:19
Kwiecwa spokojnie możesz bałkańskim zabielić, ja tak robię, nawet 2 dni temu jadłam krem brokułowy zabielany j.b.light ;)
A co do tego że jogurt naturalny się waży to ja nigdy nie miałam takiego efektu - używałam danone naturalny bez cukru. hmmm...
30 sierpnia 2009, 02:08
ja polecam mleko ale jak ktos lubi smak smietany to poprostu ta smietanke wymieszac z mlekiem
bedzie mniej kalorycznie i smacznie
jogurt mi sie wazy:)
Smacznego!!!!
- Dołączył: 2008-03-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2512
30 sierpnia 2009, 02:25
ja zabielam zwykłym odtłuszczonym mlekiem
- Dołączył: 2005-12-31
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 982
30 sierpnia 2009, 04:07
wlej jogurt do zupy na talerzu już trochę przestudzonej. nie powinien się zwarzyć. jak wlewasz do garnka i potem jeszcze gotujesz to zwarzy się zawsze