Temat: Zabielanie zupy jogurtem

Lubię zabielane zupy- jarzynową, krem z brokułów, pieczarkowej sobie nie wyobrażam bez zabielania, ale nie chcę używać śmietany, jest tłusta i za bardzo kaloryczna, a jogurt naturalny warzy się w zupach, robi się kwaśny i powstają takie małe białe kuleczki- na pewno wiecie jak to wygląda. I zastanawiam się, jak sprawdziłby się tutaj jogurt grecki lub bałkański, który zawiera ok. 9% tłuszczu. Jak myślicie da się nim zastąpić śmietanę w zupach i sosach? Jak w ogóle smakuje taki jogurt? Dobry jest? Jeszcze go nie jadłam i zastanawiam się, czy kupić. Bardzo się różni w smaku od zwykłych, niskotłuszczowych jogurtów? Nie jest kwaśny? Można go jeść z płatkami/ musli/ zmiksowanymi owocami, czy pasuje tylko do sosów, surówek, chłodników?
ja zawsze jem zupe zabielana jogurtem i bardzo mi smakuje;)
A może kefirem spróbuj? :)
Może coś robię nie tak, jak trzeba, ale jak dodaję jogurt, kefir, czy nawet mleko do zupy, to ono od razu się warzy. Tak samo z kwaśną śmietaną. Oddzielają się kuleczki, może tłuszczu, nie wiem i zupa robi się kwaśna i ohydnie wygląda:/ Nie robi wam się tak?
próbowałam jogurtem greckim i wyszło to samo....zważyło się. A ponieważ nie smakują mi takie czyste zupy to jarzynowe miksuję a do pieczarkowej dodaję trochę zupy z torebki:)
Ja ogólnie nie robię nigdy zup ale wiem, że moja mama zabiela je zwykłym naturalnym lub śmietankowym serkiem topionym. Podobno dużo lepszy niż śmietana i mniej kaloryczny :) ale ja tam nie wiem za bardzo :)

Natomiast jeśli chodzi o sosy, surówki itp. to dodaję tylko i wyłącznie jogurtu naturalnego. jest idealny do np mizerii czy najprostszych sałatek z pomidora, ogórka i cebulki. Polecam jak najbardziej :)
Kwiecwa spokojnie możesz bałkańskim zabielić, ja tak robię, nawet 2 dni temu jadłam krem brokułowy zabielany j.b.light ;)
A co do tego że jogurt naturalny się waży to ja nigdy nie miałam takiego efektu - używałam danone naturalny bez cukru. hmmm...

ja polecam mleko ale jak ktos lubi smak smietany to poprostu ta smietanke wymieszac z mlekiem

 bedzie mniej kalorycznie i smacznie

jogurt mi sie wazy:)

Smacznego!!!!

ja zabielam zwykłym odtłuszczonym mlekiem
wlej jogurt do zupy na talerzu już trochę przestudzonej. nie powinien się zwarzyć. jak wlewasz do garnka i potem jeszcze gotujesz to zwarzy się zawsze
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.