Temat: pierogi- ile kcal?

chcialabym jutro na obiad zrobic sobie pierogi z jagodami albo malinami tak mnie jakos ochota naszla tylko zastanawia mnie ile porcja czyi jkaies 4 moga miec kalorii wszedzie podaj kalorie mrozonych a ja bym chciala wiedizec ile maja takie wlasnej roboty :)
a tu sklad jbc
2szkl maki
jajko
70 dag jagod
pol szkl wody

Znalazłam takie coś :
pierogi ruskie  40 g (sztuka), wartość energetyczna 67 kcal, białko 2,2 g, tłuszcz 2 g, węglowodany 10,3 g, błonnik 0,5 g
pierogi z mięsem  40 g (sztuka), wartość energetyczna 90 kcal, białko 4,8 g, tłuszcz 4,6 g, węglowodany 7 g, błonnik 0,3 g
pierogi z serem  40 g (sztuka), wartość energetyczna 95 kcal, białko 4,4 g, tłuszcz 4 g, węglowodany 11 g, błonnik 0,2 g
pierogi z kapustą i grzybami  40 g (sztuka), wartość energetyczna 98 kcal, białko 2,7 g, tłuszcz 2,3 g, węglowodany 17 g, błonnik 1 g
pierogi z truskawkami wartość energetyczna 96 kcal, białko 4,4 g, tłuszcz 4,6 g, węglowodany 13 g, błonnik 0,7 g

Trochę podejrzane to, że z mięsem pieróg ma 90 kcal a z truskawką 96...? :D
bo wlasnie to co najbardziej niepozorne jest najbardziej zdradliwe (mam na mysli ilosc kalorii oczywiscie ;p) a  na ciasto tez chyba sie skusze  tlyko nie jutro za duzo by tego by;o ;p
Niskokaloryczny możesz zrobić sernik na zimno:D Z jogurtu naturalnego, z owocami... ślina mi leci:D
a masz dokladny przepis ? ;D
Vitalia mi się coś zwiesiła i nie mogłam znaleźć tego tematu na forum:D Podam Ci 2 przepisy, oba są pychota :)

*2 galaretki truskawkowe
* jogurt naturalny 400g (najlepiej gęsty)
*cukier 2 łyżki
*żelatyna 1 łyżka
*owoce

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, jedną galaretkę w szklance wrzątku, dodając dwie łyżki cukru. Połączyć galaretkę z żelatyną. Schłodzić. Jogurt spienić trzepaczką, powoli dodawać galaretkę, cały czas mieszając. Okrągłą formę wyłożyć papierem, wlać masę jogurtową , odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Układać na cieście owoce, zalać stygnącą galaretką. Schładzać ok 2h.



* serek homogenizowany o smaku waniliowym 500 g
* brzoskwinie 1 puszka
* galaretka agrestowa 1 szt.
* biszkopty okrągłe 0,5 paczki
* owoce do dekoracji
* żelatyna 1 łyżka
* galaretka cytrynowa 2 opakowania

Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudzić. Brzoskwinie osączyć, zostawić dwie połówki do dekoracji, pozostałe pociąć na cząstki. Serek zmiksować, dodać przestudzone galaretki, dokładnie połączyć. Na końcu włożyć pocięte brzoskwinie, delikatnie wymieszać. Formę tortową wyłożyć pokruszonymi biszkoptami, wlać masę.

Odstawić do zastygnięcia na około godzinę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklance wody, żelatynę w kilku łyżkach wody, połączyć z galaretką, schłodzić. Ostudzoną galaretką zalać masę serową, udekorować kawałkami brzoskwiń i innymi owocami. Podawać po dokładnym zastygnięciu, najlepiej na drugi dzień.

Vitalia mi się coś zwiesiła i nie mogłam znaleźć tego tematu na forum:D Podam Ci 2 przepisy, oba są pychota :)

*2 galaretki truskawkowe
* jogurt naturalny 400g (najlepiej gęsty)
*cukier 2 łyżki
*żelatyna 1 łyżka
*owoce

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, jedną galaretkę w szklance wrzątku, dodając dwie łyżki cukru. Połączyć galaretkę z żelatyną. Schłodzić. Jogurt spienić trzepaczką, powoli dodawać galaretkę, cały czas mieszając. Okrągłą formę wyłożyć papierem, wlać masę jogurtową , odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Układać na cieście owoce, zalać stygnącą galaretką. Schładzać ok 2h.



* serek homogenizowany o smaku waniliowym 500 g
* brzoskwinie 1 puszka
* galaretka agrestowa 1 szt.
* biszkopty okrągłe 0,5 paczki
* owoce do dekoracji
* żelatyna 1 łyżka
* galaretka cytrynowa 2 opakowania

Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudzić. Brzoskwinie osączyć, zostawić dwie połówki do dekoracji, pozostałe pociąć na cząstki. Serek zmiksować, dodać przestudzone galaretki, dokładnie połączyć. Na końcu włożyć pocięte brzoskwinie, delikatnie wymieszać. Formę tortową wyłożyć pokruszonymi biszkoptami, wlać masę.

Odstawić do zastygnięcia na około godzinę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklance wody, żelatynę w kilku łyżkach wody, połączyć z galaretką, schłodzić. Ostudzoną galaretką zalać masę serową, udekorować kawałkami brzoskwiń i innymi owocami. Podawać po dokładnym zastygnięciu, najlepiej na drugi dzień.

dzieki bardzo na pewno skorzystam :)))
2 razy się wkleiło, sorki. W tych przepisach możesz oczywiście używać innych galaretek i owoców, tylko te podane najlepiej pasują :) Jeszcze jest do kupienia prawie gotowy sernik jogurtowy w takiej paczce ale lepiej na pewno zrobić samemu :)
ja wole sama po pierwsze bede wiedziala ile czego daje (cukier itp) a po  uwiebiam piec ;p
mysiaaaa  dziękuję bardzo za informacje o pierogach;-) To 10 ma aż...670?????? Jakaś masakra...Chyba w miarę możliwości będę ograniczać...Ale to moze jakieś duże pierogi?:D  Bo moja mama takie małe robi;-) hehe, każda wymówka dobra;-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.