Temat: kiedy ważyć jedzenie- przed czy po ugotowaniu??

Kurcze dziewczyny mam dylemat... kiedy się waży jedzenie 0 jedni mówią, że przed inni, że po gotowaniu... a w sumie to duża róznica bo ryż w woreczku przed waży 100g a po prawie 250g 0 a to spora różnica bo zamiast 322 kcal wychodzi prawie 800kcal jak się zje woreczek... to samo z makaronem. Ugotowałam bo dziś robie spagetti w wersji light ale jak zważe po ugotowaniu to pewnie 2 razy mniej bede mogła zjeść....

normalnie zgłupiałam 0 

a dało mi do myślenia bo wczoraj w programie jakimś Ibisz mówił, że waży makaron przed gotowaniem i stąd te wątpliwości

jak pisze na ryzu ze w 100 g ma 336 kcal tzn. że caly woreczek ma 336 kcal  przed ugotowaniem i  po ugotowaniu. ryż waży więcej bo wode " wchłonął " a woda nie ma kcal! ;P  wiec nic nie dodajesz kalorii
a jak jest np z miesem?
Jedzenie waż przed ugotowaniem. ;)

Mi sie  wydaje że przed .. ;p Bo po ugotowaniu waży więcej dlatego że zawiera też wode ;p
z mięsa woda wychodzi
Ja też mam zawsze ten dylemat i ponieważ trzeba było zdecydować, to zdecydowałam się na opcję ważenia na surowo. Miewam jeszcze problemy z owocami - czy wartości kcal są podane dla wersji ze skórką/pestką czy też bez...

Jedzenie powinno się ważyć przed ugotowaniem.

Wszystkie opakowania produktów takich jak makaron, ryż, zazwyczaj podają kcal w 100g suchego produktu (przed ugotowaniem).

przed jedzeniem lub po - do wyboru (ja waże przed) teraz tabele kaloryczne są tak rozbudowane, że czasmi pisza np. cos tam surowe, i coś tam po ugotowaniu ;]
Zazwyczaj ważę przed. Ryż, makaron, kasze itd. to na opakowaniu podana jest wartość kaloryczna surowego produktu! Czasami obok jest napisana i po ugotowaniu, a jak nie to można poszukać w tabelach. Dla przykładu: ryz surowy ma w 100g 366kcal, a ryż gotowany ma w 100g 106kcal

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.