- Dołączył: 2012-01-05
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 193
11 czerwca 2012, 20:06
z kurczakiem, rybą.. co kto lubi :)
11 czerwca 2012, 20:06
jeśli chodzi o mrożonki to masz napisaną kaloryczność przecież;p
z czym? ze wszystkim, co to za pytanie:D od mięsa po ryby, przez ryże, makarony itp.
- Dołączył: 2011-08-08
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 3525
11 czerwca 2012, 20:07
warzywa na patelnię są najgorszą formą warzyw jaką możesz sobie fundować. Podczas smażenia na patelni tracą niemal wszystkie wartościowe składniki oraz wchłaniają dużo tłuszczu. Są też ciężkostrawne o czym sama się przekonałam. Ale możesz je jeść jeśli lubisz, z tym że nie jest to nic wartościowego, a łączyć można ze wszystkim co Ci tylko smakuje
11 czerwca 2012, 20:09
chuda.ja - ale to chyba zależy czy dasz na patelnie tłuszcz:) co do ciężkostrawności - kompletnie się nie zgadzam, ja u siebie nie zaobserwowałam nic takiego.
- Dołączył: 2010-01-25
- Miasto: Lafayette In
- Liczba postów: 2525
11 czerwca 2012, 20:09
warzywa na patelnię równie dobrze można ugotować na parze i podać do obiadu xd
i tuczące to będzie tak samo jak każde inne, myślę. zresztą na opakowaniu jest napisana kaloryczność :D
11 czerwca 2012, 20:10
Mrożonki to zabójstwo, a jeżeli jeszcze je smażysz zamiast gotować - podwójne. Ani to nie ma wartości odżywczych, ani to nie jest zdrowe, ani smaczne.
Zaczynają się już zbiory - kupuj świeże warzywa i z nich staraj się pichcić obiady.
11 czerwca 2012, 20:12
chuda.ja napisał(a):
warzywa na patelnię są najgorszą formą warzyw jaką możesz sobie fundować. Podczas smażenia na patelni tracą niemal wszystkie wartościowe składniki oraz wchłaniają dużo tłuszczu. Są też ciężkostrawne o czym sama się przekonałam. Ale możesz je jeść jeśli lubisz, z tym że nie jest to nic wartościowego, a łączyć można ze wszystkim co Ci tylko smakuje
Nie zgodzę się, warzywa na patelnię można z powodzeniem smażyć bez tłuszczu lub na małej ilości wysokiej jakości tłuszczu, który pomaga wchłaniać witaminy z warzyw.
Czas ich przygotowania to ok 8 min, więc jest to raczej krótka obróbka. W przeciwieństwie do gotowania witaminy nie wydostają się z warzyw do wody.
Tuczące też nie są:) Choć nie lubię określenia "tuczące|"... bo ważne są porcje tego co jemy.
Można podawać jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie - samo lub z ryżem.
A poza tym - nie ma nic złego w mrożonkach! Zachowują swoje wartości podczas mrożenia, są to zwykle warzywa z pełni sezonu, bo tylko takie opłaca się mrozić, więc wzrastające z mniejszą ilością chemii.
Nie każdy ma czas codziennie kupować świeże warzywa i kroić każdego po trochu żeby zrobić podobną mieszankę. Mrozonka to jak najbardziej zdrowy i dobry wybór:)
Edytowany przez Chloe. 11 czerwca 2012, 20:15
- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto:
- Liczba postów: 956
11 czerwca 2012, 23:38
matko boska, paranoja! już nawet warzywa są tuczące. ;o to co tu jeść?
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
12 czerwca 2012, 09:32
Warzywa na patelnie są bardzo niskokaloryczne. Mozna je jesc z ryżem, same, z kurczakiem, ryba z czym chcesz i tak jak lubisz