- Dołączył: 2011-10-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 226
25 marca 2012, 10:23
nie mam wagi kuchennej. według ileważy szklanka nieugotowanego ryżu to 600 kcal ponad. więc sypię na sucho, na oko, 1/3 szklanki, więc ok 200 kcal. gotuje, przykrywam żeby napęczniało, ryż jest miękki. przekladam do tej samej szklanki, i wychodzi niecała szklanka ryzu, czyli 100kcal. i bądź tu mądrym.. jak Wy to liczycie? Ci którzy nie mają wagi.
+ pytanie, dlaczego od kilku dni nie mogę dodać wpisu do pamiętnika...? daje żeby zapisało i się pokazuje znowu nowe okno ''nowy wpis''
Edytowany przez grancja 25 marca 2012, 10:32
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
25 marca 2012, 10:32
a od kiedy woda w ktorej gotujesz ryz ma jakies kalorie ?? !! ?? !!
liczysz kalorie surowego ryzu a nie juz ugotowanego..
- Dołączył: 2011-10-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 226
25 marca 2012, 10:33
no ale chodzi mi o to, że szklanka ryżu ugotowanego ma 110 kcal, a mi wychodzi dokładnie szklanka ugotowanego, mimo tego, że dałam 1/3 szklanki suchego czyli 200 kcal. przecież nigdzie nie mówię że woda ma kcal.
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
25 marca 2012, 10:34
ryz w trakcie gotowania zwieksza tylko swoja objetosc.. a nie ilosc kalorii..
tak wiec:
jak nasypiesz ryzu do szklanki ( do pelna ) i po ugotowaniu bedziesz miala cala miske ryzu to on bedzie mial caly czas tyle samo kalorii co przed ugotowaniem.. mimo zwiekszonej swojej objetosci..
- Dołączył: 2012-02-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 13239
25 marca 2012, 10:35
Liczy sie kalorie w suchym ryżu. Po ugotowaniu nie zmienia kalorycznosci tylko wchlania dużo wody
- Dołączył: 2006-03-26
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 11565
25 marca 2012, 10:39
Weź pod uwagę, że ten sam ryż gotowany krócej mniej napęcznieje, gotowany dłużej napęcznieje bardziej i będzie go więcej, ale kalorii w jednym i drugim przypadku będzie miał tyle samo.
Nie sugeruj się tym, ile go wychodzi po ugotowaniu, bo to co masz przed gotowaniem jest bardziej wiarygodne.
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
25 marca 2012, 10:39
jesli info czerpiesz z ilewazy.pl to pamietaj ze szklanka szklance nie rowna..
najlepiej zainwestuj w wage albo gotuj sobie zawsze pol woreczka ryzu .. bedziesz miala zawsze pewnosc co do porcji..
- Dołączył: 2011-10-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 226
25 marca 2012, 10:39
oj dalej nie rozumiecie, kurcze. szklanka ryżu białego suchego
sypie więc 1/3 szklanki suchego. czyli ok 200 kcal.
gotuje gotuje, ryż jest napęczniały.
118 kcal. ja licze te 200 to bilansu, po prostu zastanawia mnie dlaczego z 1/3 szklanki suchego wychodzi mi szklanka ugotowanego, jesli według ileważy.pl powinno mi wyjść dwa razy tyle.
- Dołączył: 2011-10-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 226
25 marca 2012, 10:40
shpd01 napisał(a):
Weź pod uwagę, że ten sam ryż gotowany krócej mniej napęcznieje, gotowany dłużej napęcznieje bardziej i będzie go więcej, ale kalorii w jednym i drugim przypadku będzie miał tyle samo.Nie sugeruj się tym, ile go wychodzi po ugotowaniu, bo to co masz przed gotowaniem jest bardziej wiarygodne.
o, o to mi chodziło. dziekuje bardzo, czyli dobrze liczę 200 kcal :)
25 marca 2012, 10:57
ale na ile waży pisze ile kalori ma szklanka ugotowanego ryżu
ja też niemam wagi a za zwyczaj z tamtąd korzystam i jest ok
to biały czy brązowy ty ryż ?