Temat: Ile i jakie warzywa jecie?

Nie mam pojecia ile mam jesc warzyw? Ile Wy jecie? Na przyklad do takiego sniadania, obiadu, kolacji? I konkretnie jakie to sa warzywa? Nie mam pojecia co powinno sie jesc o tej porze roku a co nie. Obecnie jem jakas marchewke dziennie i na tym sie z warzywami konczy, chcialabym to zmienic, ale czym ? ;)
Do drugiego śniadania - najczęściej marchewkę, paprykę, pomidora, ogórka kiszonego/zwykłego do kanapek, do obiadu - obecnie mrożonki: fasolę szparagową, brokuły, kalafior, brukselka, bób, seler korzeniowy, burak, kapusta kiszona, w czasie sezonu - świeże warzywa sezonowe takie jak rzodkiewka, pomidory, ogórki, kalarepa, kapusta, sałata, cebula, czosnek, koperek, do kolacji - ostatnio mam obsesję pietruszki (takiej korzeniowej ;D) Jem bardzo dużo warzyw, są codziennie kilka razy w moim menu, lubię praktycznie wszystkie i zjadam w dużych ilościach (do samego obiadu 500g obowiązkowo plus pozostałe jakieś 300g, myślę że czasami wychodzi nawet około 1 kg dziennie ;p).
Do śniadania zawsze coś: pomidor, ogórek, sałata, papryka. Owoce na przekąskę. Zupy z z warzyw. Surówki, sosy na bazie warzyw. Lubię zielone: szpinak, fasolkę szparagową, brokuły....
Pasek wagi
Teoretycznie powinno sie jesc 5 porcji owoców i warzyw. Ja staram sie jesc 5 choć nie zawsze mi to wychodzi. Zastanawiam sie czy szklanka soku liczy sie jako porcja czy tez nie. Najczęściej jem pomidory, rzodkiewki, sałate, ogórka i brokuly.
Pasek wagi

laura930 napisał(a):

Teoretycznie powinno sie jesc 5 porcji owoców i warzyw. Ja staram sie jesc 5 choć nie zawsze mi to wychodzi. Zastanawiam sie czy szklanka soku liczy sie jako porcja czy tez nie. Najczęściej jem pomidory, rzodkiewki, sałate, ogórka i brokuly.
tak, ponoć szklanka soku to jedna porcja.
ja też przeważnie jem sporo warzyw , chociaż w zimie mniej.
Do kanapek ( jak akurat jem) jakieś pomidory, sałata, ogórek.
Do II śniadanie marchewka
Do obiadu surówka - dużo :)
Do kolacji jakaś sałatka
Do podwieczorku czasami też wpadnie marchew, jak nie zjem warzyw w II śniadaniu, czy śniadaniu ; )
Zimą jem wszystko z wykorzystaniem kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, wszelkie surówki, kapusta duszona itd.
Marchewka i wariacje na temat są świetne- z jabłkiem, z selerem i chrzanem..
Surówka z selera
ogólnie kiszonki, korzeniowe i bulwiaste-przechowują się super
buraczki
brukselka- smakuje mi sama w sobie, bez soli, ugotowana na parze.
mrożonki oczywiście też

A jak często? Jak najczęściej!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.