- Dołączył: 2011-12-27
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 183
22 lutego 2012, 14:28
Nie mam pojecia ile mam jesc warzyw? Ile Wy jecie? Na przyklad do takiego sniadania, obiadu, kolacji? I konkretnie jakie to sa warzywa? Nie mam pojecia co powinno sie jesc o tej porze roku a co nie. Obecnie jem jakas marchewke dziennie i na tym sie z warzywami konczy, chcialabym to zmienic, ale czym ? ;)
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Hollylódź
- Liczba postów: 1594
22 lutego 2012, 14:32
Zimą doskonałe są mrożonki - np. warzywa na patelnię, mrożona fasolka.
Wszelkie surówki - kiszonej kapusty, marchwi, jabłka lub buraczki na ciepło, zimno Sałatki z porem, kapustą pekińską, pomidorami, kiszonymi ogórkami, kukurydzą.
Do kanapek zawsze pomidor, ogórek lub papryka, często kiełki .
Nie przeżyłabym bez warzyw, dodaje je do każdego posiłku, często sa jego podstawą.
Edytowany przez Irishya 22 lutego 2012, 14:34
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
22 lutego 2012, 14:35
ja np dziś zjadłam rano kromkę z twarogiem i do tego jakieś 200 g warzyw(seler naciowy, pomidorki, cebulę)
na drugie śniadanie sałatkę grecką(więc też praktycznie koło 150 g - sałata, pomidor, papryka, cebula, ogórek plus reszta)
na obiad mam spaghetii ale bez klusek - samo mieso, pomidory + inne warzywa(marchewka, cebula, seler naciowy to składniki sosu)
na kolację mam rybę w pomidorach, więc w sumie koło 600 g
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
22 lutego 2012, 14:39
Zdecydowanie mrożonki! Ale nie polecam gotowych mieszanek chyba, że po dokładnym przestiudiwaniu składu i stwierdzeniu, że nie opiera się na ziemniakach i/lub marchewce. Ja kupuje najczęściej brokuły, kalafior i fasolkę.Gotuję na parze, polewam łyżką masła, doprawiam solą, zjadam same lub z jakimś dodatkiem białkowym (jajko, pierś kurczaka). Pomidor, ogórek i wszelkie inne świeże warzywa są bardzo mało wartościowe o tej porze roku a poza tym są zwyczajnie nie dobre. A tak ogólnie to ja nie jem do każdego posiłku warzyw, głównie ze wzgl. na porę roku. Staram się jedak trzymać zasady, by zjeść ok 0.5kg warzyw dziennie. Nie zawsze się udaje.
22 lutego 2012, 14:42
Ja nie lubię warzyw i w tym leży jeden z moich większych problemów.. Teraz to tyle, co zjem sobie leczo (z warzyw, bez kiełbasy) z ryżem, ew. jakiegoś ogórka szklarniowego do kanapki i surówki do obiadu.. U mnie szczęściem jest, jeżeli zjem 1 warzywo na dzień. Więc w sumie wiele do powiedzenia nie mam.
22 lutego 2012, 14:44
Ja jem mrożonki (brokuły, kalafior, marchewka), marchewki, cebule, cukinie, paprykę, sałatę czasem i dużo owoców - jabłek, pomarańczy i suszków. Do południa owoce, po południu warzywa.
22 lutego 2012, 14:47
zjem pojedyncze warzywo w ciagu dnia. dzisiaj troche pomidora i ogorka do twarogu, na obiad ziemniaki - jesli mozna je uwzglednic, a kolacja nie wiem
- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 330
22 lutego 2012, 14:49
W mojej diecie są głównie warzywa - na śniadanie w postaci najróżniejszych past - z awokado (to chyba owoc :P), ciecierzycy (hummus), soi. Na obiad głównie z parowaru lub lekko podduszone na patelni, zima królują: brokuł, brukselka, fasolka szparagowa, cukinia, bakłażan, papryki, marchew, fasola czerwona. Najróżniejsze zupy: z soczewicy, z ciecierzycy, ostatnia nowa miłość: seler naciowy. Osobiście nie lubię mrożonych gotowych mieszanek warzywnych - za dużo w nich fasoli szparagowej - takiej suchej i łykowatej oraz ziemniorów. Nie lubię też zimowych "świeżych" pomidorów (ewentualnie używam z puszki do sosów czy zup - ale tych w całości). Wystarczy spojrzeć u mnie w pamiętniku na codzienne menu :)
Nie doliczyłam do tego ogromnej ilości kiełków: lucerny, rzodkiewki, brokuła, fasoli mung itp :)
Edytowany przez ekolifka 22 lutego 2012, 14:53
22 lutego 2012, 14:53
warzywa na patelnię/fasolka szparagowa/ surówka/pieczarki - do obiadu
papryka, ogórek, pomidor - do śniadania
oliwki jak mam chęć
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
22 lutego 2012, 15:05
Warzywa tak mało zawierają kalorii że nigdy nie patrzę tak naprawdę ile ich jem.
Na śniadanie/kolację - papryka,pomidor,ogórek świeży/kiszony/korniszony ,papryka,rzodkiewka,sałata
do obiadu - różnego rodzaju surówki z białej lub czerwonej kapusty,kapusta pekińska,kapusta kiszona,mizeria,fasolka szparagowa,brukselka,buraczki, ogórek kiszony/korniszony, cukinia, marchew,kalafior,brokuły,sałata
Tu już kombinuje na różne sposoby.Warzywa pod postacią surówki na bazie jogurtu naturalnego/vinegretu lub oliwy i cytryny.
Ale również jem warzywa gotowane na parze lub z wody,czasami polewam masełkiem i bułką tartą.