- Dołączył: 2011-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2969
20 lutego 2012, 14:59
Szukałam i nigdzie nie mogę znaleźć. Jak powinno się ważyć i oceniać kaloryczność pierogów, przed czy po ugotowaniu?
Dzisiaj miałam na obiad i zważyłam mrożone, na tej podstawie oceniłam kaloryczność. Czy tak powinno się robić?
20 lutego 2012, 15:06
a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?
W słodkiej wodzie?
No pomyśl...
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 15412
20 lutego 2012, 15:08
sprawdz na produkty.ilewazy.pl
Edytowany przez ewuka111 20 lutego 2012, 15:08
- Dołączył: 2011-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2969
20 lutego 2012, 15:08
adveenture napisał(a):
że pierogi kupne, tak?
Nie, pierogi są domowe ale zamrożone.
20 lutego 2012, 15:08
agataq napisał(a):
a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?W słodkiej wodzie?No pomyśl...
ale autorce chyba chodzi o to, ze 100g pierogów przed ugotowaniem będzie ważyło 100g+xg wody po ugotowaniu, ale oczywiście co nie zmienia faktu, że kaloryczność się nie zmieni:P
20 lutego 2012, 15:09
Belldandy1 napisał(a):
adveenture napisał(a):
że pierogi kupne, tak?
Nie, pierogi są domowe ale zamrożone.
no to tak jak pisałem wyżej;)
100g pierogów przed ugotownaiem będzie miało tyle samo kalorii co po ugotowaniu, jednak ich waga będzie większa.
- Dołączył: 2011-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2969
20 lutego 2012, 15:09
agataq napisał(a):
a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?W słodkiej wodzie?No pomyśl...
Tak właśnie myślałam,że powinno się zważyć pierogi przed ugotowaniem i ocenić kaloryczność. Na zdrowy rozum to one chłoną wodę i zwiększają wagę. Zmyliła mnie strona "ilewazy.pl' -tam na zdjęciu pierogi wyglądają na zważone po ugotowaniu.
20 lutego 2012, 15:11
no właśnie - 5 sztuk to 5 sztuk :)
Swoją drogą warto ocenić na postawie przepisu, bo każdy inny - kalorie składników podzielone przez ilość i gra :)
- Dołączył: 2011-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2969
20 lutego 2012, 15:11
Dziękuję Adveenture- właśnie o to mi chodziło;)