Temat: Pierogi- waga,a kcal

Szukałam i nigdzie nie mogę znaleźć. Jak powinno się ważyć i oceniać kaloryczność pierogów, przed czy po ugotowaniu?

Dzisiaj miałam na obiad i zważyłam mrożone, na tej podstawie oceniłam kaloryczność. Czy tak powinno się robić?
że pierogi kupne, tak?

a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?
W słodkiej wodzie?
No pomyśl...
sprawdz na produkty.ilewazy.pl 
Pasek wagi

adveenture napisał(a):

że pierogi kupne, tak?

Nie, pierogi są domowe ale zamrożone.

agataq napisał(a):

a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?W słodkiej wodzie?No pomyśl...


ale autorce chyba chodzi o to, ze 100g pierogów przed ugotowaniem będzie ważyło 100g+xg wody po ugotowaniu, ale oczywiście co nie zmienia faktu, że kaloryczność się nie zmieni:P

Belldandy1 napisał(a):

adveenture napisał(a):

że pierogi kupne, tak?
Nie, pierogi są domowe ale zamrożone.


no to tak jak pisałem wyżej;)

100g pierogów przed ugotownaiem będzie miało tyle samo kalorii co po ugotowaniu, jednak ich waga będzie większa.

agataq napisał(a):

a w jaki sposób gotowanie pierogów zmieni ich kaloryczność? Gotujesz je w oleju?W słodkiej wodzie?No pomyśl...


Tak właśnie myślałam,że powinno się zważyć pierogi przed ugotowaniem i ocenić kaloryczność. Na zdrowy rozum to one chłoną wodę i zwiększają wagę. Zmyliła mnie strona "ilewazy.pl' -tam na zdjęciu pierogi wyglądają na zważone po ugotowaniu.
no właśnie - 5 sztuk to 5 sztuk :)
Swoją drogą warto ocenić na postawie przepisu, bo każdy inny - kalorie składników podzielone przez ilość i gra :)

Dziękuję Adveenture- właśnie o to mi chodziło;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.