Temat: Jak wazyc ?

Moze i glupie pytanie zadam, ale nie wiem jak mam wazyc np. kasze--  na sucho przed gotowaniem czy po ugotowaniu ? 

Chcialam obliczyc kalorycznosc, ale nie wiem jak teraz to zrobic. 
Po ugotowanu na100g. wchodzi bardzo malo a na sucho z kolei duzo  
Chodzi mi tez o ziemniaki i ryz czy makaron.  Ja zawsze waze po ugotowaniu, czy dobrze robie ?

Pomocy 

jeżeli pod czas gotowania nic nie dodałaś to kaloryczność ziemniaków się nie zmienia, bo nie nasiąkają one specjalnie wodą.
Po ugotowaniu się waży;))
Przed ugotowaniem.
no kurcze,  to jak to wkoncu jest kazdy mowi inaczej 
no jak ty chcesz ważyć po ugotowaniu?
skąd możesz wiedziec ile akurat wchłonęło wody?..
Zawsze na opakowaniu masz podaną kaloryczność produktu PRZED gotowaniem, czyli takiego, jaki w paczce się znajduje - suchy ryż, suchy makaron. Jeśli zważysz po gotowaniu - trudno Ci będzie oszacować kaloryczność, bo tak jak pisze adveenture - nie możesz wiedzieć ile wody produkt wchłonął. No, chyba że porcję zważysz przed gotowaniem i po i obliczysz...
Tak możesz też zrobić z ziemniakami gotowanymi dla wszystkich - ważysz je przed gotowaniem, potem po gotowaniu i odmierzoną porcję po gotowaniu, za pomocą proporcji zmierzysz kaloryczność ugotowanych 100 g ziemniaków :]
Kasze, ryże i makarony ważymy zawsze przed ugotowaniem.Po ugotowaniu ważą więcej bo mają w sobie wodę, a woda ma 0 kalorii.
Pasek wagi

MademoiselleChocolate napisał(a):

jeżeli pod czas gotowania nic nie dodałaś to kaloryczność ziemniaków się nie zmienia, bo nie nasiąkają one specjalnie wodą.
Ziemniaki nasiąkają wodą tak jak kasze i makarony, ale ich kaloryczność się też wtedy nie zmienia bo woda to 0 kalorii.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.