- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
19 lutego 2012, 15:52
Moze i glupie pytanie zadam, ale nie wiem jak mam wazyc np. kasze-- na sucho przed gotowaniem czy po ugotowaniu ?
Chcialam obliczyc kalorycznosc, ale nie wiem jak teraz to zrobic.
Po ugotowanu na100g. wchodzi bardzo malo a na sucho z kolei duzo
Chodzi mi tez o ziemniaki i ryz czy makaron. Ja zawsze waze po ugotowaniu, czy dobrze robie ?
Pomocy
- Dołączył: 2008-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9897
19 lutego 2012, 16:20
jeżeli pod czas gotowania nic nie dodałaś to kaloryczność ziemniaków się nie zmienia, bo nie nasiąkają one specjalnie wodą.
- Dołączył: 2012-01-01
- Miasto: Rokitki
- Liczba postów: 5624
19 lutego 2012, 16:30
Po ugotowaniu się waży;))
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
19 lutego 2012, 16:41
no kurcze, to jak to wkoncu jest kazdy mowi inaczej
19 lutego 2012, 18:50
no jak ty chcesz ważyć po ugotowaniu?
skąd możesz wiedziec ile akurat wchłonęło wody?..
19 lutego 2012, 19:02
Zawsze na opakowaniu masz podaną kaloryczność produktu PRZED gotowaniem, czyli takiego, jaki w paczce się znajduje - suchy ryż, suchy makaron. Jeśli zważysz po gotowaniu - trudno Ci będzie oszacować kaloryczność, bo tak jak pisze adveenture - nie możesz wiedzieć ile wody produkt wchłonął. No, chyba że porcję zważysz przed gotowaniem i po i obliczysz...
Tak możesz też zrobić z ziemniakami gotowanymi dla wszystkich - ważysz je przed gotowaniem, potem po gotowaniu i odmierzoną porcję po gotowaniu, za pomocą proporcji zmierzysz kaloryczność ugotowanych 100 g ziemniaków :]
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
20 lutego 2012, 03:55
Kasze, ryże i makarony ważymy zawsze przed ugotowaniem.Po ugotowaniu ważą więcej bo mają w sobie wodę, a woda ma 0 kalorii.
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
20 lutego 2012, 03:58
MademoiselleChocolate napisał(a):
jeżeli pod czas gotowania nic nie dodałaś to kaloryczność ziemniaków się nie zmienia, bo nie nasiąkają one specjalnie wodą.
Ziemniaki nasiąkają wodą tak jak kasze i makarony, ale ich kaloryczność się też wtedy nie zmienia bo woda to 0 kalorii.