Temat: Jak wazyc ?

Moze i glupie pytanie zadam, ale nie wiem jak mam wazyc np. kasze--  na sucho przed gotowaniem czy po ugotowaniu ? 

Chcialam obliczyc kalorycznosc, ale nie wiem jak teraz to zrobic. 
Po ugotowanu na100g. wchodzi bardzo malo a na sucho z kolei duzo  
Chodzi mi tez o ziemniaki i ryz czy makaron.  Ja zawsze waze po ugotowaniu, czy dobrze robie ?

Pomocy 

wszystko waż po ugotowaniu 
dzieki 
ilewazy.pl ok. 110 kcal w jednej szklance ugotowanej kaszy
czemu po ugotowaniu?? ja waze przed gotowaniem. Jem np30g kaszy ale waze przed gotowaniem
Patrz na przepis w diecie, u mnie np. wyraźnie jest napisane:
Ryż brązowy 35 g (2½ płaskiej łyżki surowego), wię nie ma wątpliwości że odmierzam surowy.
podczas gotowania wciąga wodę raczej, wiec ja bym wazyla przed/.
Na opakowaniach ryżu, kaszy czy makaronu z reguły podawana jest kaloryczność 100 g produktu przed ugotowaniem - w takich przypadkach produkty powinno się ważyć przed ugotowaniem, inaczej wszelkie wyliczenia kalorii będą się miały nijak do rzeczywistości.
Analogicznie - jeżeli masz podaną kaloryczność po ugotowaniu, to waż produkty po ugotowaniu.
Pasek wagi
http://www.ilewazy.pl/ świetna strona, wpisz nazw produktu i obliczaj! :)
Pasek wagi
a ziemnialki tez przed bo ja zawsze po ugotowaniu waze.
 Przeciez nie bede gotowac osobno 100g. ziemniakow jak gotuje dla rodziny 

Sama nie wiem, ale chyba macie racje ze kasze i ryz, makaron to na sucho !

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.