- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
19 lutego 2012, 15:52
Moze i glupie pytanie zadam, ale nie wiem jak mam wazyc np. kasze-- na sucho przed gotowaniem czy po ugotowaniu ?
Chcialam obliczyc kalorycznosc, ale nie wiem jak teraz to zrobic.
Po ugotowanu na100g. wchodzi bardzo malo a na sucho z kolei duzo
Chodzi mi tez o ziemniaki i ryz czy makaron. Ja zawsze waze po ugotowaniu, czy dobrze robie ?
Pomocy
- Dołączył: 2010-05-28
- Miasto: Amsterdam
- Liczba postów: 514
19 lutego 2012, 15:53
wszystko waż po ugotowaniu
19 lutego 2012, 15:57
ilewazy.pl ok. 110 kcal w jednej szklance ugotowanej kaszy
19 lutego 2012, 15:57
czemu po ugotowaniu?? ja waze przed gotowaniem. Jem np30g kaszy ale waze przed gotowaniem
- Dołączył: 2011-12-09
- Miasto:
- Liczba postów: 47
19 lutego 2012, 15:58
Patrz na przepis w diecie, u mnie np. wyraźnie jest napisane:
Ryż brązowy 35 g (2½ płaskiej łyżki surowego), wię nie ma wątpliwości że odmierzam surowy.
- Dołączył: 2010-03-27
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1918
19 lutego 2012, 15:59
podczas gotowania wciąga wodę raczej, wiec ja bym wazyla przed/.
- Dołączył: 2006-03-26
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 11565
19 lutego 2012, 16:00
Na opakowaniach ryżu, kaszy czy makaronu z reguły podawana jest kaloryczność 100 g produktu przed ugotowaniem - w takich przypadkach produkty powinno się ważyć przed ugotowaniem, inaczej wszelkie wyliczenia kalorii będą się miały nijak do rzeczywistości.
Analogicznie - jeżeli masz podaną kaloryczność po ugotowaniu, to waż produkty po ugotowaniu.
- Dołączył: 2012-02-02
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 181
19 lutego 2012, 16:01
http://www.ilewazy.pl/ świetna strona, wpisz nazw produktu i obliczaj! :)
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
19 lutego 2012, 16:08
a ziemnialki tez przed bo ja zawsze po ugotowaniu waze.
Przeciez nie bede gotowac osobno 100g. ziemniakow jak gotuje dla rodziny
![]()
Sama nie wiem, ale chyba macie racje ze kasze i ryz, makaron to na sucho !