11 lutego 2012, 14:41
zastanawiałam sie ostatnio, czy piekac kurczaka albo ryby, ich wartosc kaloryczna sie podnosi? jak sadzicie? ( oczywiscie nie dodawajac do tego oleju czy oliwy)
Edytowany przez hanius12 11 lutego 2012, 15:00
- Dołączył: 2011-12-17
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1484
11 lutego 2012, 14:44
edytuj tytuł bo Cię moderatorzy ścigać będą :)
11 lutego 2012, 14:45
to logiczne, że nie skoro nie dodajesz oleju/oliwy.. bo niby skad mialy by sie wziac, z powietrza?:P
11 lutego 2012, 14:47
jasne, że tak.
+100kcal/100g
- Dołączył: 2012-01-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 821
11 lutego 2012, 14:51
Ja bym powiedział, że zmniejsza się kaloryczność kurczaka, ponieważ przy wysokiej temperaturze tłuszcz z kurczaka wycieka i zostaje na dnie naczynia. Wtedy kurczak jest mniej kaloryczny
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
11 lutego 2012, 14:53
adveenture napisał(a):
jasne, że tak.+100kcal/100g
aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
11 lutego 2012, 14:56
Raczej się nie zmienia. Zmienia się za to waga (woda odparowuje, mięsko się kurczy i robi mniejsze) - dlatego w tabelach kalorycznych są różne kcal podane przy mięsku surowym i pieczonym. Bo np. 100g piersi po upieczeniu waży 80g - ale kcal ma ciągle tyle samo - tak ja uważam. Mylę się? ;)
11 lutego 2012, 14:58
dlaczego niby miałaby się zmieniać ;] jasne że NIE
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
11 lutego 2012, 15:00
Klikerina napisał(a):
aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
Padłam:D
hehe czemu ? Może jestem mało wyedukowana :)