Temat: czy kalorie zwiekszaja sie podczas pieczenia?

zastanawiałam sie ostatnio, czy piekac kurczaka albo ryby, ich wartosc kaloryczna sie podnosi? jak sadzicie? ( oczywiscie nie dodawajac do tego oleju czy oliwy)

edytuj tytuł bo Cię moderatorzy ścigać będą :)
to logiczne, że nie skoro nie dodajesz oleju/oliwy.. bo niby skad mialy by sie wziac, z powietrza?:P 
jasne, że tak.
+100kcal/100g
Ja bym powiedział, że zmniejsza się kaloryczność kurczaka, ponieważ przy wysokiej temperaturze tłuszcz z kurczaka wycieka i zostaje na dnie naczynia. Wtedy kurczak jest mniej kaloryczny

adveenture napisał(a):

jasne, że tak.+100kcal/100g


aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
Raczej się nie zmienia. Zmienia się za to waga (woda odparowuje, mięsko się kurczy i robi mniejsze) - dlatego w tabelach kalorycznych są różne kcal podane przy mięsku surowym i pieczonym. Bo np. 100g piersi po upieczeniu waży 80g - ale kcal ma ciągle tyle samo - tak ja uważam. Mylę się? ;)
aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?

Padłam:D
dlaczego niby miałaby się zmieniać ;] jasne że NIE

Klikerina napisał(a):

aż tyle ? W takim razie w wypadku kurczaka to drugi raz tyle kalori ;-/ a skąd to wiesz?
Padłam:D


hehe czemu ? Może jestem mało wyedukowana :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.