Temat: Panga

czy wiecie może ile kcal ma rybka panga ? nigdzie nie moge znaleźć ... ; ]
Pasek wagi
Wszystko co napisała Jagienkaa to święta prawda.Dodać tylko trzeba uwagę o czystości  ujścia Mekongu do morza, toż to istny ściek .Weżcie sobie to do serca.Trzeba jeść dorsza,łososia, tuńczyka,mintaja,pstrąga,solę i inne chude ryby.Najważniejszy jednak jest sposób przygotowania potrawy bo jak wiecie to on często dodaje produktowi sporo kcal.
Pasek wagi
> Stary temat , ale napisze.. bardzo lubie ta
> rybke:) Poznalam ja dopiero w Irlandii i tu
> kupujemy ja w portowym sklepiku rybackim, swiezo
> lowiona a nie jakas mrozonke z Mekongu, dlatego
> sie raczej nie obawiam:) Rybka pyszna, biale
> miesko, prawie zero rybiego smrodku i malo
> tluszczyku..PYCHA!! Swoja droga troche szkoda mi
> tych ktore hodowane sa a Wietnamie..nieludzkie:(
> ale coz zrobic jesli dla czlowieka najwarzniejszy
> jest pieniadz..


Aż się zarejestrowałem, żeby na to odpowiedzieć ... myślisz, że w irlandii zjadłaś świeżozłowioną rybę, która żyje w wietnamie??? w Europie nie hoduje się tych ryb anie nie żyją  w naturalnym środowisku. W Dziewnowie, Darłowie i innych takich też kupisz pangę albo okonia nilowego a nad drzwiami będzie szyld "tylko świerze ryby". Ryby, które się je w Europe przyajmniej od miesiąca sa zamrożone i to dotyczy wszystkich pang i tilapii - ok . 3 tygodni podróż z Azji + ok  1 tyg. podróz do Polski. Jeżeli chodzi o Chiny to może to trwać 7- 15 dni dłużej. Ryby, które są sprowadzane przez polskie porty są badane wszystkie (kontener) m.in. na obecność polifosforanów i zieleń malahitową, natomiast kontenery w portach zachodnich sa kontrolowane wyrywkowa ze względu na ich ileośc( wszystkich się nie da) Zgadzam się, że lepiej jeść białe pangi, co onacza że były hodowane w czystrzych warunkach Kolor rózowy i żółty szczególnie to wynik chemi i odchodów którymi się żywią. Ale dla pocieszenia - sumy, które są tak cenione są padlinożercami, a jednak ludzią smakują :)
Lepiej jej nie jeść.
Pasek wagi
Panga jest bardzo niezdrowa. Żadej lekarz jej nie poleca w diecie ...
Jest niezdrowa, ale również nie smakuje jak ryba. jest wprost okropna ;/
Zamiast pangi polecam dorsza- jest pyszny i zdrowy!

Pasek wagi
eh...szkoda , że nie trafiłam tutaj zanim kupiłam pangę na obiad :) Jadłam ją kiedyś raz i nawet mi smakowała, myślałam, że skoro to ryba to jest na pewno zdrowa, a kcal mało.... coś mi nie wyszło , ale na nst. raz kupię jakąś inną rybkę , np. mintaja, bo dorsz jak dla mnie za drogi...szkoda , bo jest boski .........mniam....
ps. to zdjęcie jest przerażające, wiem, że wiele zwierząt jest hodowanych w strasznych warunkach, ale przykro na to patrzeć, a jak sobie wyobrażę, że jem taką biedną rybkę to już w ogóle ...

a na parze ile będzie miała ?

Panga i tilapia do śmieci z tych samych powodów.

Z tańszych ryb bardzo dobry pod względem wartości odżywczych jest śledź. Świetne są pstrągi - z tej samej rodziny co łosoś, ale w przeciwieństwie do niego, nawet w hodowli musi żyć w bardzo czystej wodzie.

 Panga to pyszna, delikatna ryba i na szczęście można ją dostać z bezpiecznych rejonów np. płd. atlantyckich.

Według mnie trzeba po prostu starannie sprawdzać źródła i można się zajadać:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.