14 marca 2008, 20:32
czy wiecie może ile kcal ma rybka panga ? nigdzie nie moge znaleźć ... ; ]
- Dołączył: 2009-02-23
- Miasto: Wieliczka
- Liczba postów: 70
3 marca 2009, 00:49
Wszystko co napisała Jagienkaa to święta prawda.Dodać tylko trzeba uwagę o czystości ujścia Mekongu do morza, toż to istny ściek .Weżcie sobie to do serca.Trzeba jeść dorsza,łososia, tuńczyka,mintaja,pstrąga,solę i inne chude ryby.Najważniejszy jednak jest sposób przygotowania potrawy bo jak wiecie to on często dodaje produktowi sporo kcal.
- Dołączył: 2009-04-06
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 2
6 kwietnia 2009, 15:00
> Stary temat , ale napisze.. bardzo lubie ta
> rybke:) Poznalam ja dopiero w Irlandii i tu
> kupujemy ja w portowym sklepiku rybackim, swiezo
> lowiona a nie jakas mrozonke z Mekongu, dlatego
> sie raczej nie obawiam:) Rybka pyszna, biale
> miesko, prawie zero rybiego smrodku i malo
> tluszczyku..PYCHA!! Swoja droga troche szkoda mi
> tych ktore hodowane sa a Wietnamie..nieludzkie:(
> ale coz zrobic jesli dla czlowieka najwarzniejszy
> jest pieniadz..
Aż się zarejestrowałem, żeby na to odpowiedzieć ... myślisz, że w irlandii zjadłaś świeżozłowioną rybę, która żyje w wietnamie??? w Europie nie hoduje się tych ryb anie nie żyją w naturalnym środowisku. W Dziewnowie, Darłowie i innych takich też kupisz pangę albo okonia nilowego a nad drzwiami będzie szyld "tylko świerze ryby". Ryby, które się je w Europe przyajmniej od miesiąca sa zamrożone i to dotyczy wszystkich pang i tilapii - ok . 3 tygodni podróż z Azji + ok 1 tyg. podróz do Polski. Jeżeli chodzi o Chiny to może to trwać 7- 15 dni dłużej. Ryby, które są sprowadzane przez polskie porty są badane wszystkie (kontener) m.in. na obecność polifosforanów i zieleń malahitową, natomiast kontenery w portach zachodnich sa kontrolowane wyrywkowa ze względu na ich ileośc( wszystkich się nie da) Zgadzam się, że lepiej jeść białe pangi, co onacza że były hodowane w czystrzych warunkach Kolor rózowy i żółty szczególnie to wynik chemi i odchodów którymi się żywią. Ale dla pocieszenia - sumy, które są tak cenione są padlinożercami, a jednak ludzią smakują :)
6 kwietnia 2009, 15:28
Panga jest bardzo niezdrowa. Żadej lekarz jej nie poleca w diecie ...
6 kwietnia 2009, 18:21
Jest niezdrowa, ale również nie smakuje jak ryba. jest wprost okropna ;/
- Dołączył: 2006-03-11
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1695
7 kwietnia 2009, 13:46
Zamiast pangi polecam dorsza- jest pyszny i zdrowy!
- Dołączył: 2009-08-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 37
15 września 2009, 17:57
eh...szkoda , że nie trafiłam tutaj zanim kupiłam pangę na obiad :) Jadłam ją kiedyś raz i nawet mi smakowała, myślałam, że skoro to ryba to jest na pewno zdrowa, a kcal mało....
![]()
coś mi nie wyszło , ale na nst. raz kupię jakąś inną rybkę , np. mintaja, bo dorsz jak dla mnie za drogi...szkoda , bo jest boski .........mniam....
![]()
ps. to zdjęcie jest przerażające, wiem, że wiele zwierząt jest hodowanych w strasznych warunkach, ale przykro na to patrzeć, a jak sobie wyobrażę, że jem taką biedną rybkę to już w ogóle ...
- Dołączył: 2014-11-11
- Miasto: lesko
- Liczba postów: 20
11 stycznia 2015, 18:39
a na parze ile będzie miała ?
- Dołączył: 2009-02-28
- Miasto: Piekło
- Liczba postów: 2648
11 stycznia 2015, 23:23
Panga i tilapia do śmieci z tych samych powodów.
Z tańszych ryb bardzo dobry pod względem wartości odżywczych jest śledź. Świetne są pstrągi - z tej samej rodziny co łosoś, ale w przeciwieństwie do niego, nawet w hodowli musi żyć w bardzo czystej wodzie.
- Dołączył: 2013-03-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1568
12 stycznia 2015, 00:17
Panga to pyszna, delikatna ryba i na szczęście można ją dostać z bezpiecznych rejonów np. płd. atlantyckich.
Według mnie trzeba po prostu starannie sprawdzać źródła i można się zajadać:)