Temat: CHLEB CHRUPKI pełnoziarnisty

Co myślicie o pieczywie chrupkim pełnoziarnistym w diecie, nie mówię o lekkim, bo wiem, że jest przetworzone itd....Ale np. Wasa pełnoziarnista ma w swoim składzie wyłącznie mąkę żytnią pełnoziarnistą 100% i ziarenka(sezam, płatki owsiane)
Puste kalorie, wysoki IG
I jeszcze taka ciekawostka, bo zapewne zaraz posypia się komentarze, że jest przetworzone, rakotwórcze, niezdrowe....jeśli tak piszecie to proszę o uzasadnienie.

1. Czym się różni pieczywo chrupkie od lekkiego?


Pieczywo chrupkie wypiekane jest w piecu, z ciasta powstałego z mąki i wody, a następnie posypywane jest (w zależności od rodzaju) różnymi dodatkami: sezamem, płatkami owsianymi, otrębami itp.

W kategorii pieczywa chrupkiego wyróżniamy pieczywo wypiekane w technologii wypieku zimnego (gdzie w celu spulchnienia ciasta wtłacza się do niego zimne powietrze; nie ma dodatku drożdży) w wyniku czego powstaje pieczywo o cienkich i dość kruchych kromeczkach. Dostępne pieczywa w tej technologii to: chrupkie 3 zboża, chrupkie żytnie i chrupkie z sezamem oraz Wasa Graham.

Druga dostępna technologia to wypiek na ciepło: ciasto rośnie dzięki dodanym do niego drożdżom. Powstałe pieczywo charakteryzuje się grubszymi i twardszymi kromkami. Pieczywa Wasa wypiekane w tej technologii dostępne w Polsce to: Wasa Sport, Original i Muesli.

Pieczywo lekkie zaś powstaje w procesie ekstruzji, podczas którego na ciasto działa bardzo wysoka temperatura i ciśnienie. W wyniku tego powstają kromeczki bardzo lekkie i puszyste. Dostępne smaki pieczywa lekkiego to: żytnie, pszenne, ryżowe, kukurydziano-zytnie i 7 zbóż. Pieczywo lekkie Wasa to doskonałe uzupełnienie codziennej diety – do chrupania bez ograniczeń i bez zbędnych kalorii. Idealne, gdy znienacka dopadnie Cię ochota na przegryzienie czegoś lekkiego, a nie masz ochoty po raz kolejny sięgać po inną przekąskę, która wraz z głodem zabija często nasze dobre samopoczucie. Smakuje równie dobrze jako podstawa lekkich, zdrowych kanapek jak i samodzielna przekąska pomiędzy posiłkami.
chleb chrupki zawsze i to zawsze będzie produktem do śmieci bo jest wysokoprzetworzony. i nie ma znaczenia czy pełnoziarnisty czy jeszcze inny.
Dużo błonnika ale uwaga na ilość - bardzo kaloryczne.
Pasek wagi
Adrian masz rację IG jest wysokie, ale w "lekkim", a piszę o pełnoziarnistym, twarde, grubsze kromki
IG pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego wynosi 35 :)

Margitka napisał(a):

Adrian masz rację IG jest wysokie, ale w "lekkim", a piszę o pełnoziarnistym, twarde, grubsze kromkiIG pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego wynosi 35 :)


I co z tego jak to syf.... mozesz sobie to tak chrupac z nudow ale jako do posiłku się nie nadaje...
ja mam pieczywo chrupkie WASA błonnikowe, 1 kromka- 18 kcal. ;)
Może i w smaku nie jest tak smaczny jak razowiec, ale ma dużo mniej kalorii i można sobie pozwolić na więcej kromeczek, przy tym człowiek nie czuje się taki "zapchany" a skład naprawdę zachęca, widać w jego strukturze otręby, a jak się go rozkruszy drobinki mąki pełnoziarnistej, także nie wydaje mi się żeby był aż tak niezdrowy...

Margitka napisał(a):

Może i w smaku nie jest tak smaczny jak razowiec, ale ma dużo mniej kalorii i można sobie pozwolić na więcej kromeczek, przy tym człowiek nie czuje się taki "zapchany" a skład naprawdę zachęca, widać w jego strukturze otręby, a jak się go rozkruszy drobinki mąki pełnoziarnistej, także nie wydaje mi się żeby był aż tak niezdrowy...



Co z tego pełnoziarniste pieczywo (prawdziwe czyli chleb) jest lepsze nawet bedac na diecie...  zjem jedna kromke ktora ma ok 35 g - ok 100 kcal  a taka wasa 1 kromka - 18 kcal z tego co ktos tu napisal... to co ona Ci dostarcza wartosciowego...? NIC to zwykle smieci nawet jak zjesz cala paczke.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.