21 stycznia 2012, 20:40
Co myślicie o pieczywie chrupkim pełnoziarnistym w diecie, nie mówię o lekkim, bo wiem, że jest przetworzone itd....Ale np. Wasa pełnoziarnista ma w swoim składzie wyłącznie mąkę żytnią pełnoziarnistą 100% i ziarenka(sezam, płatki owsiane)
21 stycznia 2012, 20:40
Puste kalorie, wysoki IG
Edytowany przez Adrian. 21 stycznia 2012, 20:40
21 stycznia 2012, 20:42
I jeszcze taka ciekawostka, bo zapewne zaraz posypia się komentarze, że jest przetworzone, rakotwórcze, niezdrowe....jeśli tak piszecie to proszę o uzasadnienie.
1. Czym się różni pieczywo chrupkie od lekkiego?
Pieczywo chrupkie wypiekane jest w piecu, z ciasta powstałego z mąki i
wody, a następnie posypywane jest (w zależności od rodzaju) różnymi
dodatkami: sezamem, płatkami owsianymi, otrębami itp.
W kategorii pieczywa chrupkiego wyróżniamy pieczywo wypiekane w
technologii wypieku zimnego (gdzie w celu spulchnienia ciasta wtłacza
się do niego zimne powietrze; nie ma dodatku drożdży) w wyniku czego
powstaje pieczywo o cienkich i dość kruchych kromeczkach. Dostępne
pieczywa w tej technologii to: chrupkie 3 zboża, chrupkie żytnie i
chrupkie z sezamem oraz Wasa Graham.
Druga dostępna technologia to wypiek na ciepło: ciasto rośnie dzięki
dodanym do niego drożdżom. Powstałe pieczywo charakteryzuje się
grubszymi i twardszymi kromkami. Pieczywa Wasa wypiekane w tej
technologii dostępne w Polsce to: Wasa Sport, Original i Muesli.
Pieczywo lekkie zaś powstaje w procesie ekstruzji, podczas którego na
ciasto działa bardzo wysoka temperatura i ciśnienie. W wyniku tego
powstają kromeczki bardzo lekkie i puszyste. Dostępne smaki pieczywa
lekkiego to: żytnie, pszenne, ryżowe, kukurydziano-zytnie i 7 zbóż.
Pieczywo lekkie Wasa to doskonałe uzupełnienie codziennej diety – do
chrupania bez ograniczeń i bez zbędnych kalorii. Idealne, gdy znienacka
dopadnie Cię ochota na przegryzienie czegoś lekkiego, a nie masz ochoty
po raz kolejny sięgać po inną przekąskę, która wraz z głodem zabija
często nasze dobre samopoczucie. Smakuje równie dobrze jako podstawa
lekkich, zdrowych kanapek jak i samodzielna przekąska pomiędzy
posiłkami.
21 stycznia 2012, 20:43
chleb chrupki zawsze i to zawsze będzie produktem do śmieci bo jest wysokoprzetworzony. i nie ma znaczenia czy pełnoziarnisty czy jeszcze inny.
- Dołączył: 2009-03-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 658
21 stycznia 2012, 20:43
Dużo błonnika ale uwaga na ilość - bardzo kaloryczne.
21 stycznia 2012, 20:45
Adrian masz rację IG jest wysokie, ale w "lekkim", a piszę o pełnoziarnistym, twarde, grubsze kromki
IG pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego wynosi 35 :)
21 stycznia 2012, 20:49
Margitka napisał(a):
Adrian masz rację IG jest wysokie, ale w "lekkim", a piszę o pełnoziarnistym, twarde, grubsze kromkiIG pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego wynosi 35 :)
I co z tego jak to syf.... mozesz sobie to tak chrupac z nudow ale jako do posiłku się nie nadaje...
- Dołączył: 2011-10-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 344
21 stycznia 2012, 20:50
ja mam pieczywo chrupkie WASA błonnikowe, 1 kromka- 18 kcal. ;)
21 stycznia 2012, 20:50
Może i w smaku nie jest tak smaczny jak razowiec, ale ma dużo mniej kalorii i można sobie pozwolić na więcej kromeczek, przy tym człowiek nie czuje się taki "zapchany" a skład naprawdę zachęca, widać w jego strukturze otręby, a jak się go rozkruszy drobinki mąki pełnoziarnistej, także nie wydaje mi się żeby był aż tak niezdrowy...
21 stycznia 2012, 20:56
Margitka napisał(a):
Może i w smaku nie jest tak smaczny jak razowiec, ale ma dużo mniej kalorii i można sobie pozwolić na więcej kromeczek, przy tym człowiek nie czuje się taki "zapchany" a skład naprawdę zachęca, widać w jego strukturze otręby, a jak się go rozkruszy drobinki mąki pełnoziarnistej, także nie wydaje mi się żeby był aż tak niezdrowy...
Co z tego pełnoziarniste pieczywo (prawdziwe czyli chleb) jest lepsze nawet bedac na diecie... zjem jedna kromke ktora ma ok 35 g - ok 100 kcal a taka wasa 1 kromka - 18 kcal z tego co ktos tu napisal... to co ona Ci dostarcza wartosciowego...? NIC to zwykle smieci nawet jak zjesz cala paczke.