- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 lutego 2008, 09:39
15 lutego 2008, 10:10
Smaczny i łatwy szpinak |
![]() |
Składniki | Przepis |
450 gram (1 opakowanie) szpinaku mrożonego NORDIS, 3 duże ząbki czosnku, 30 gram masła, 5 łyżeczek śmietany (gęsta, kwaśna 12%), garść startego żółtego sera (np. gouda, zamojski, morski), sól, pieprz, VEGETA, gałka muszkatałowa |
Jeszcze zamrożony szpinak (w opakowaniu) połozyć na stole i kilka razy uderzyć cięzkim przedmiotem (np. młotkiem), aby pokruszyć. Dopiero wtedy zdjąć opakowanie, zaś szpinak włożyć do garnka na małym ogniu i powoli rozmrażać. Rozmrożony szpinak bezie wodnisty, dalej go gotować, aby odparować wodę. W tym czasie drobno pokroić czosnek i dodać do szpinaku. Gdy woda odparuje dodać masła, posolić, popieprzyć, dać wegety i poddusić. Nastepnie dodać śmietany i trochę gałki muszkatałowej, wymieszać ciągle dusząc. Na koniec dodać startego żółtego sera, mieszać i dusić do momentu rozpuszczenia sera. Tak przygotowany szpinak polecam nawet zagorzałym przeciwnikom! Dobry jako nadzienie do nalesników lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO! |
15 lutego 2008, 10:11
15 lutego 2008, 10:38
15 lutego 2008, 12:29
4 lutego 2011, 10:05
18 marca 2011, 14:13