Temat: Szpinak jest zdrowy! Tylko jak go przyprawić???

Dziewczyny, to że szpinak jest zdrowy to wszyscy wiedzą. Ja generalnie za nim nie przepadam, ale są chwile (w knajpie, w restauracji) gdy mi naprawdę smakuje. Np. wczoraj, ryba była podana ze szpinakiem. Pycha!

Jak przyprawić, jak zrobić? Macie jakiś przepis? Oczywiscie mam na myśli taki szpinak kupny, mrożony. Poszperam po google, może coś też znajdę....

Smaczny i łatwy szpinak

łatwe
Składniki Przepis
450 gram (1 opakowanie) szpinaku mrożonego NORDIS,
3 duże ząbki czosnku,
30 gram masła,
5 łyżeczek śmietany (gęsta, kwaśna 12%),
garść startego żółtego sera (np. gouda, zamojski, morski),
sól, pieprz, VEGETA, gałka muszkatałowa
Jeszcze zamrożony szpinak (w opakowaniu) połozyć na stole i kilka razy uderzyć cięzkim przedmiotem  (np. młotkiem), aby pokruszyć. Dopiero wtedy zdjąć opakowanie, zaś szpinak włożyć do garnka na małym ogniu i powoli rozmrażać. Rozmrożony szpinak bezie wodnisty, dalej go gotować, aby odparować wodę. W tym czasie drobno pokroić czosnek i dodać do szpinaku. Gdy woda odparuje dodać masła, posolić, popieprzyć, dać wegety i poddusić. Nastepnie dodać śmietany i trochę gałki muszkatałowej, wymieszać ciągle dusząc. Na koniec dodać startego żółtego sera, mieszać i dusić do momentu rozpuszczenia sera.
Tak przygotowany szpinak polecam nawet zagorzałym przeciwnikom! Dobry jako nadzienie do nalesników lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO!
jeszcze takie coś znalazłam, koleżanka powiedziała, że to najlepszy przepis jaki miała...
Szpinak najepiej podsmazyc na maselku i dodac zobaek albo dwa czosnku! Wiadomo troszke maselka nie zqaszkodzi:) Jest pycha. wiem ze moja mam robi z zasmazka(tez strasznie pyszne!) ale ja nie polecam bo to kalorieeeeeeeee:P:P:P
ja doprawiam szpinak tak:
sól, pieprz, masło, jajko ugotowane na twardo i pokrojone na drobne kosteczki
pycha jest jeszcze jak się czosnek doda, ale mi szkodzi czosnek :/

jak komuś nie odpowiada konsustencja szpinaku rozdrobnionego to hortex w końcu produkuje szpinak mrozony w liściach - wtedy nie jest to taka papka :)

czytałam tez o tym, że jeśli sie w przyrządzaniu doda mleko to niweluje ono działanie kwasu szczawiowego czy jakoś tak, który ponoć sam w sobie jest szkodliwy - ale tu za bardzo się nie orientuję, trzeba by gdzieś doczytać :)
Ja uwielbiam te kupować na targu świeży szpinak. Wtedy gotuję go przez jakiś czas w solonej wodzie. Następnie dodaje prawdziwej oliwy, przyprawy do smaku i posypuje parmezanem. Rewelacyjnie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką :)
czosnek do szpinaku jest obowiązkowy!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.