Temat: Szpinak jest zdrowy! Tylko jak go przyprawić???

Dziewczyny, to że szpinak jest zdrowy to wszyscy wiedzą. Ja generalnie za nim nie przepadam, ale są chwile (w knajpie, w restauracji) gdy mi naprawdę smakuje. Np. wczoraj, ryba była podana ze szpinakiem. Pycha!

Jak przyprawić, jak zrobić? Macie jakiś przepis? Oczywiscie mam na myśli taki szpinak kupny, mrożony. Poszperam po google, może coś też znajdę....
Klasycznie rozrabia się go z jajkiem i odrobiną mąki, ale ja takiego szczerze nie lubię.

Fajny jest szpinak z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną śmietany/mleka. Można do tego dać szczyptę gałki muszkatołowej, wtedy świetnie pachnie. Dobry pomysł to też użycie vegety zamiast soli.

Można zrobić szpinak hardkorowy ;-> na ostro - czosnek, posiekane chilli i zapiec z odrobiną żółtego sera na wierzchu. Wtedy też pasuje szczypta kolendry.

Warto też wybierać szpinak nie zmielony na miazgę, bo wtedy w gotowaniu się robi paciajda, a to nie każdy lubi. Czasem można kupić pokrojony nieco grubiej, i wtedy nie rozgotowywać go na miękko - dzięki temu jest wyraźniejszy w smaku.

Niektórzy zamiast solić szpinak gotują go w bulionie, ale to mi nie do końca pasuje.
Pozdrawiam, Sh.


Ja zazwyczaj używam szpinak mrożony w kulkach Bonduelle, odmrażam go, a potem podduszcam w rondelku na gazie lub w mikrofali z przyprawami - dużą ilością czosnku i odrobiną wegety oraz pieprzu. Może być też odrobinka masła, ale nie musi - ja osobiście jem bez masła. Lubię go jako jarzynkę do obiadu. Czasami robię z nim omlet - smażę 1 roztrzepane jajko, i potem na talerzu na wierzch wykładam podduszony szpinak. A kiedyś w restauracji jadłam szpinak przyrządzony w całych liściach, z czosnkiem i parmezanem. Był pyszny.
sól, pieprz, czosnek (ewentualnie jajko i śmietana)
Ja lubię szpinak+feta+czosnek zasmażone razem, a do tego makaron ;-)
dzięki dziewczyny. Jutro przychodzą do mnie moi rodzice na obiad i zrobię pstrąga  z piekarnika i szpinak.

Jeszcze raz dzięki!

Ja robię ze szpinaku nadziewane jajka.
Ugotować jajka na twardo,przeciąć na pół.
Z żółtek i szpinaku robię jednolitą masę,doprawiam pieprzem,bazylią,lub co kto lubi i pastę nakładam w miejsce żółtka.Wymysliłam to przy kopenhaskiej,a samego też nie umiem doprawić:(

o kurcze agusia to musi być super:))) spróbuję, bo właśnie chodzi za mną szpinak - ja nauczyłam się go robić w akademiku na studiach:) - zamrożony wrzucam na patelnię na leciutkim ogniu..... odrazu daje sól - pomaga rozmrozić:) potem wyciśnięty ząbek czosnku albo i ze 3:) i ewentualnie na koniec, gdy już woda odparowała łyżkę śmietany i....... gotowe:) mniam.....
no własnie jak tak piszecie o tych smakołykach szpinakowych to ślinka mi cieknie. Muszę nauczyć się go robić.
Znalazłam stronkę poświęconą szpinakowi: sporo jest tu przepisów! Może wszystkie zakochamy się w tej zieleninie...


http://www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/o_szpinaku.html

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.