Temat: mleko 3,2 % tłuszczu, pijecie?

na pewno smakowo lepsze, bardziej kaloryczne, ale czy aż tak mocno? szklanka takiego mleka ma 133kcal a mleka 1,5 % ma 108 kcal, więc różnica prawie żadna...jakie mleko pijecie? czy nie warto od czasu do czasu pić te tłuste mleko? czy nie jest zdrowsze? jakie jest wasze zdanie? ja właśnie jestem chora i pozwoliłam sobie na takie mleczko 3,2 ;) czytałam gdzieś nawet, że to odtłuszczone jest niezdrowe
Pasek wagi

rossinka napisał(a):

No pewnie, że pije 3,2% ewentualnie 2% te mniejsze nie
wartości odżywczych więc po co je pić anit to smaczne
zdrowe. Jakoś żyję i jakoś chudnę :P

Wyjęłaś mi to spod palców :)
Pasek wagi
zależy dla kogo smakowe lepsze. ja pijam 1,5% jako kompromis między tłustym a takim zerowym. dla mnie najlepsze jest chyba 2%, to 3,2% jest za tłuste, zostawia taki śliski film na języku, fuj :P
myślę, że jeśli chodzi o różnicę kaloryczną to nie ma się co przejmować, o ile nie pijemy mleka dużo a na diecie chyba nie powinno się dużo.
wszystko co odtłuszczone jest mniej zdrowe, bo robią to za pomocą chemii, dlatego ja piję takie pośrednie :)

No pewnie, że pije 3,2% ewentualnie 2% te mniejsze nie mają wartości odżywczych więc po co je pić anit to smaczne ani zdrowe. Jakoś żyję i jakoś chudnę :P

Pasek wagi
Ja piję 2% bo mi po prostu bardziej smakuje :) A co wartości odżywczych to patrz posty wyżej :)
to widzę, że macie podobne zdanie jak ja :) to dobrze, bo choć nie piję mleka codziennie to jestem jego fanką
Pasek wagi
Ja też piję 3,2% (tzn dodaję je do kawy) i nic mi nie jest, mniej jest go potrzeba, aby nadać kawie odpowiedni posmak. Kiedyś próbowałam 0, 0,5 i 1,5 ale aby kawa smakowała mi musiałam wlewać za dużo mleka i powstawało mi mleko z kawą.
piję do kawy
Pasek wagi
a mi takie akurat wcale nie smakuje, za tłuste jest jak dla mnie. najlepsze to jest 0,5%
najzdrowsze jest mleko 1,5% 
"Kupuj mleko z zawartością 1-2% tłuszczu. Dlaczego? Bo mleko nie jest dla nas głównym źródłem tłuszczu. Codziennie i tak dostarczamy go w nadmiarze. Mleko 1-2% powinnismy pić głównie z powodu znajdującego się tam wapnia, białka, cukru mlecznego, witamin A, E,D, które ułatwiają przyswajanie wapnia." z Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.