Temat: olej wigilijny

jej jak ja lubię smak oleju wigilijnego:) znaczy się nie wiem jak u was ale u mnie dodaje się go do barszczyku z grzybów i do ziemniaków... tylko wiadomo to niezbyt zdrowe połączenie..
dodam, że trzeba sprawdzać jak się kupuje czy nie jest gorzki
no i długo w lodówce nie mozna go trzymać
zapach smazonych potraw na tym oleju?? bezcenne

isaa napisał(a):

Google nie gryzie :P


 TAAAAK??? No, patrz, nie wiedzialam, zupelnie niepotrzebnie sie balalm gogla:-DDD

A tak powaznie, to wole, zeby mi ktos podal jakis sprawdzony przepis na cos.

ISAA, dziekuje serdecznie za uswiadomienie mnie... Takam stara, a taka nierozgarnieta...

nie no ja go lubię.. ale nie zdrowo podobno łączyć tłuszczy z ziemniakami.. o to mi chodziło:P
U mnie na nim się nie smaży tylko własnie dodaje odrobinkę do ziemniaków i barszczu z grzybków
Zorcia ale to jest jakiś specjalny olej rzepakowy? Np. na zimno tłoczony czy coś? Bo generalnie większość olejów w sklepach jest rzepakowych...ale może na Wigilie jest jakiś specjalny...

A lniany polecam przez cały rok, do sałatek i do smażenia-jest pyszny! Ale niestety w sklepie drogi :(
Moj jest z lipca - sierpnia tego roku. Termin p.d.s. uplywa w grudniu. No i wlasnie jakos nie za bardzo chce go ruszac. Poprzedni, jaki mialam, byl obrzydliwy...
U mnie do wigilii podaje się m.in. ziemniaki polane olejem lnianym, pychota!
olej lniany to jest lniany robiony z lnu
a olej rzepakowy jest robiony z rzepaku, to nie jest jedno i to samo

Tak są to aleje tłoczone na zimno, lniany jest super, ma taki orzechowy posmak mniam polecam wszystkim
Pasek wagi
A olej rydzowy jest z lnianki. Ja to wiem. jest jeszcze zdrowszy niz ten ze lnu. tez to wiem. Ale dla mnie w smaku byl obrzydliwy. Zalatywal ryba do tego stopnia, ze nawet ryby smazone na nim byly nie do zjedzenia... No i skoro on taki supercudny, wspanialy i drogi tez byl niemilosiernie, i prezent do tego, to przeciez nie bede go marnowac na maseczki na twarz:-) Jak by ktos byl taki mily i nie kazal weszyc w sieci, a podzielil sie pomyslem, bede wdzieczna:-)

ilcia089 napisał(a):

nie no ja go lubię.. ale nie zdrowo podobno łączyć
z ziemniakami.. o to mi chodziło:PU mnie na nim się nie
tylko własnie dodaje odrobinkę do ziemniaków i barszczu
grzybków


to jest wyrywek ze strony sfd.pl

chodzi tu o laczeni tluszczy nasyconych/trans z weglami prostymi

mozesz smialo laczyc wegle zlozone np.kasze z oliwa/olejem lnianym

Czyli w sumie jak użyjesz tłuszczu nienasyconego do tych ziemniaków, to już nie powinno być tak źle (pomimo, że ziemniaki to WW proste)

jasmina19 napisał(a):

olej lniany to jest lniany robiony z lnua olej
jest robiony z rzepaku, to nie jest jedno i to samo Tak
to aleje tłoczone na zimno, lniany jest super, ma taki
posmak mniam polecam wszystkim

niby tak ale smakuja tak samo:) i dlatego bardzo czesto jest uwazany za olej rzepakowy


kupuje się go na targowiskach przeważnie u ludzi którzy handlują jemiołą
masz prawo spróbowania oleju czy nie jest gorzki...ma żóltawo-brunatny kolor
zapach przy smażeniu dość dziwny ale smak super


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.