- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
6 grudnia 2011, 19:38
jej jak ja lubię smak oleju wigilijnego:) znaczy się nie wiem jak u was ale u mnie dodaje się go do barszczyku z grzybów i do ziemniaków... tylko wiadomo to niezbyt zdrowe połączenie..
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
6 grudnia 2011, 19:51
dodam, że trzeba sprawdzać jak się kupuje czy nie jest gorzki
no i długo w lodówce nie mozna go trzymać
zapach smazonych potraw na tym oleju?? bezcenne
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
6 grudnia 2011, 19:50
isaa napisał(a):
Google nie gryzie :P
TAAAAK??? No, patrz, nie wiedzialam, zupelnie niepotrzebnie sie balalm gogla:-DDD
A tak powaznie, to wole, zeby mi ktos podal jakis sprawdzony przepis na cos.
ISAA, dziekuje serdecznie za uswiadomienie mnie... Takam stara, a taka nierozgarnieta...
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
6 grudnia 2011, 19:51
nie no ja go lubię.. ale nie zdrowo podobno łączyć tłuszczy z ziemniakami.. o to mi chodziło:P
U mnie na nim się nie smaży tylko własnie dodaje odrobinkę do ziemniaków i barszczu z grzybków
Edytowany przez ilcia089 6 grudnia 2011, 19:51
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
6 grudnia 2011, 19:52
Zorcia ale to jest jakiś specjalny olej rzepakowy? Np. na zimno tłoczony czy coś? Bo generalnie większość olejów w sklepach jest rzepakowych...ale może na Wigilie jest jakiś specjalny...
A lniany polecam przez cały rok, do sałatek i do smażenia-jest pyszny! Ale niestety w sklepie drogi :(
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
6 grudnia 2011, 19:54
Moj jest z lipca - sierpnia tego roku. Termin p.d.s. uplywa w grudniu. No i wlasnie jakos nie za bardzo chce go ruszac. Poprzedni, jaki mialam, byl obrzydliwy...
6 grudnia 2011, 19:55
U mnie do wigilii podaje się m.in. ziemniaki polane olejem lnianym, pychota!
- Dołączył: 2008-04-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 7939
6 grudnia 2011, 19:56
olej lniany to jest lniany robiony z lnu
a olej rzepakowy jest robiony z rzepaku, to nie jest jedno i to samo
Tak są to aleje tłoczone na zimno, lniany jest super, ma taki orzechowy posmak mniam polecam wszystkim
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
6 grudnia 2011, 19:59
A olej rydzowy jest z lnianki. Ja to wiem. jest jeszcze zdrowszy niz ten ze lnu. tez to wiem. Ale dla mnie w smaku byl obrzydliwy. Zalatywal ryba do tego stopnia, ze nawet ryby smazone na nim byly nie do zjedzenia... No i skoro on taki supercudny, wspanialy i drogi tez byl niemilosiernie, i prezent do tego, to przeciez nie bede go marnowac na maseczki na twarz:-) Jak by ktos byl taki mily i nie kazal weszyc w sieci, a podzielil sie pomyslem, bede wdzieczna:-)
6 grudnia 2011, 19:59
ilcia089 napisał(a):
nie no ja go lubię.. ale nie zdrowo podobno łączyć
z ziemniakami.. o to mi chodziło:PU mnie na nim się nie
tylko własnie dodaje odrobinkę do ziemniaków i barszczu
grzybków
to jest wyrywek ze strony sfd.pl
chodzi tu o laczeni tluszczy nasyconych/trans z weglami prostymi mozesz smialo laczyc wegle zlozone np.kasze z oliwa/olejem lnianym Czyli w sumie jak użyjesz tłuszczu nienasyconego do tych ziemniaków, to już nie powinno być tak źle (pomimo, że ziemniaki to WW proste)