Temat: bułki z zamrażalnika?

U mnie w domu je się tylko białe pieczywo i biały chleb, nikt nie lubi ciemnego chleba, czy tez bułek zbożowych, więc jestem zmuszona do ich mrożenia. Jem tylko jedną bułkę dziennie i też nie wyobrażam sobie codziennie latać do sklepu po świeże pieczywo w ilości jednej bułki, gdyż mieszkam z dala od sklepów. Czy dobrze robię, że mrożę pieczywo? Czy wtedy traci ono swoje właściwości. Rozmrażam je w ten sposób, że po prostu rano wyciągam je, wkładam do woreczka i po godzinie są już gotowe do zjedzenia. Kolejną rzeczą jest to, czy są one zdrowe. Może kojarzycie bułeczki z lidla z dynią? Uważacie, że są pożywne i zdrowe? Warto je jeść na diecie? Ile mogą mieć kcal? mają ok 85gramów. Jakie jest wasze ulubione pieczywo i gdzie je kupujecie?
Po pierwsze- pieczywo nie straci wartości po zamrożeniu.
Po drugie- bułki z lidla nie sa pełnoziarniste tylko barwione. Jedyna wartość to ta dynia. Mają około 260 kcal/sztuka.
Po trzecie: bułki z lidla i wszelkie bułki wypiekane w supermarkecie pochodzą z mrożonek. Przecież tam nikt na miejscu tych bułek nie robi:) A takich NIE WOLNO zamrażać (jest nawet czasami takie info przy nich napisane). Nie można mrozić niczego więcej niż raz.
myślę że takie odmrozone bułeczki troszke moga tracic na swej wartosci.
ile maja kalorii to nie mam pojecia ale nie sadze zby duzo.
ja uwielbiam białe pieczywo jeszcze cieplutkie z chrupiącą skórka . mniam
ale z racji tego iz sobie dietkuje nie moge go jesc :(
ale za to jak mam ochote to piekę sobie chlebek dietetyczny :)
Pasek wagi
zgadzam sie z poprzedniczka- pieczywo kupowane w supermarketach jest pieczone z mrozonek i czeto barwione karmelem. jest tez pelne spulchniaczy i sztucznych dodatkow, wiec lepiej go unikac. Kup sobie raz na jakis czas wartosciowe buleczki w piekarni i zamroz- nie straca na wrtosci. Aby odmrozic wcale nie musisz wkladac do woreczka. Moje buleczki odmrazaja sie w pol godzinki polozone na talerzyku
Pasek wagi
Ale przecież bułeczki w lidlu są pieczone na sklepie przy klientach i bardzo często kupuję jeszcze takie cieplutkie, że nie da się ich zjeść:)
ciasteczko25, pieczywo nie straci wartości przy mrożeniu.
Mrożenie to najłagodniejszy dla wartości sposób mrożenia - czyli np. owoce czy warzywa tracą kilka % witamin. Ale z chleba nic nie ubędzie! Można śmiało mrozić :) Żeby tylko było zdrowe np. graham lub chleb żytni razowy (w składzie żeby była tylko mąka, woda, zakwas, sól).
Polecam mrożenie chleba krojonego, wyciąga się z zamrażalnika tyle kromek ile potrzeba, jest to bardzo wygodne.
nie, nie tracą!:)
dodatkowo podczas mrożenia obniża się wartości IG produktu, więc można powiedzieć, że nawet na plus:)

77paula napisał(a):

Ale przecież bułeczki w lidlu są pieczone na sklepie
klientach i bardzo często kupuję jeszcze takie
że nie da się ich zjeść:)
Tak. Panie w lidlu otwierają wielką pakę mrożonych na w pól upieczonych bułek, wkładają do pieca i voilia- w sklepie pięknie pachnie i klienci rzucają się na "świeże" pieczywo. Niestety pieczywo tego typu, produkowane chyba głównie w Grecji, jest bardzo tanie i sztuczne, ma często w składzie utwardzony tłuszcz roślinny, soję, płatki ziemniaczane.

niestety, tak jak napisała poprzedniczka - wszelkie bułki z marketów robione są z mrożonego ciasta. nie wolno mrozić nic dwa razy! (nie wiem czemu, ale tak jest).
znajdź jaką piekarnię lub mały sklepik, gdzie codziennie są dostawy pieczywa. takie bułki wytrzymają w zamrażalniku długi czas i nic im nie będzie.
sama mrożę ciemny chleb, jeżeli kupuję na cały weekend i ma starczyć do poniedziałku, a tak normalnie idzie u mnie bochenek dziennie bo je moja mama, chłopak no i ja.
ja mrożę prawie wszystko;)
raz w tygodniu kupuję 5-6 chlebków razowych i wkładam do zamrażalki a wieczorem wyciągam na następny dzień.
Mrożenie obniża IG węglowodanów (także kasz, makaronów, ryżu - chłodzenie)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.