- Dołączył: 2011-11-07
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 69
3 grudnia 2011, 20:16
U mnie w domu je się tylko białe pieczywo i biały chleb, nikt nie lubi ciemnego chleba, czy tez bułek zbożowych, więc jestem zmuszona do ich mrożenia. Jem tylko jedną bułkę dziennie i też nie wyobrażam sobie codziennie latać do sklepu po świeże pieczywo w ilości jednej bułki, gdyż mieszkam z dala od sklepów. Czy dobrze robię, że mrożę pieczywo? Czy wtedy traci ono swoje właściwości. Rozmrażam je w ten sposób, że po prostu rano wyciągam je, wkładam do woreczka i po godzinie są już gotowe do zjedzenia. Kolejną rzeczą jest to, czy są one zdrowe. Może kojarzycie bułeczki z lidla z dynią? Uważacie, że są pożywne i zdrowe? Warto je jeść na diecie? Ile mogą mieć kcal? mają ok 85gramów. Jakie jest wasze ulubione pieczywo i gdzie je kupujecie?
3 grudnia 2011, 20:20
Po pierwsze- pieczywo nie straci wartości po zamrożeniu.
Po drugie- bułki z lidla nie sa pełnoziarniste tylko barwione. Jedyna wartość to ta dynia. Mają około 260 kcal/sztuka.
Po trzecie: bułki z lidla i wszelkie bułki wypiekane w supermarkecie pochodzą z mrożonek. Przecież tam nikt na miejscu tych bułek nie robi:) A takich NIE WOLNO zamrażać (jest nawet czasami takie info przy nich napisane). Nie można mrozić niczego więcej niż raz.
- Dołączył: 2011-09-29
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 6005
3 grudnia 2011, 20:22
myślę że takie odmrozone bułeczki troszke moga tracic na swej wartosci.
ile maja kalorii to nie mam pojecia ale nie sadze zby duzo.
ja uwielbiam białe pieczywo jeszcze cieplutkie z chrupiącą skórka . mniam
ale z racji tego iz sobie dietkuje nie moge go jesc :(
ale za to jak mam ochote to piekę sobie chlebek dietetyczny :)
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
3 grudnia 2011, 20:31
zgadzam sie z poprzedniczka- pieczywo kupowane w supermarketach jest pieczone z mrozonek i czeto barwione karmelem. jest tez pelne spulchniaczy i sztucznych dodatkow, wiec lepiej go unikac. Kup sobie raz na jakis czas wartosciowe buleczki w piekarni i zamroz- nie straca na wrtosci. Aby odmrozic wcale nie musisz wkladac do woreczka. Moje buleczki odmrazaja sie w pol godzinki polozone na talerzyku
- Dołączył: 2011-11-07
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 69
3 grudnia 2011, 20:39
Ale przecież bułeczki w lidlu są pieczone na sklepie przy klientach i bardzo często kupuję jeszcze takie cieplutkie, że nie da się ich zjeść:)
3 grudnia 2011, 20:41
ciasteczko25, pieczywo nie straci wartości przy mrożeniu.
Mrożenie to najłagodniejszy dla wartości sposób mrożenia - czyli np. owoce czy warzywa tracą kilka % witamin. Ale z chleba nic nie ubędzie! Można śmiało mrozić :) Żeby tylko było zdrowe np. graham lub chleb żytni razowy (w składzie żeby była tylko mąka, woda, zakwas, sól).
Polecam mrożenie chleba krojonego, wyciąga się z zamrażalnika tyle kromek ile potrzeba, jest to bardzo wygodne.
3 grudnia 2011, 20:39
nie, nie tracą!:)
dodatkowo podczas mrożenia obniża się wartości IG produktu, więc można powiedzieć, że nawet na plus:)
3 grudnia 2011, 20:43
77paula napisał(a):
Ale przecież bułeczki w lidlu są pieczone na sklepie
klientach i bardzo często kupuję jeszcze takie
że nie da się ich zjeść:)
Tak. Panie w lidlu otwierają wielką pakę mrożonych na w pól upieczonych bułek, wkładają do pieca i voilia- w sklepie pięknie pachnie i klienci rzucają się na "świeże" pieczywo. Niestety pieczywo tego typu, produkowane chyba głównie w Grecji, jest bardzo tanie i sztuczne, ma często w składzie utwardzony tłuszcz roślinny, soję, płatki ziemniaczane.
3 grudnia 2011, 20:47
niestety, tak jak napisała poprzedniczka - wszelkie bułki z marketów robione są z mrożonego ciasta. nie wolno mrozić nic dwa razy! (nie wiem czemu, ale tak jest).
znajdź jaką piekarnię lub mały sklepik, gdzie codziennie są dostawy pieczywa. takie bułki wytrzymają w zamrażalniku długi czas i nic im nie będzie.
sama mrożę ciemny chleb, jeżeli kupuję na cały weekend i ma starczyć do poniedziałku, a tak normalnie idzie u mnie bochenek dziennie bo je moja mama, chłopak no i ja.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
7 grudnia 2011, 17:24
ja mrożę prawie wszystko;)
raz w tygodniu kupuję 5-6 chlebków razowych i wkładam do zamrażalki a wieczorem wyciągam na następny dzień.
Mrożenie obniża IG węglowodanów (także kasz, makaronów, ryżu - chłodzenie)