Temat: Co zamiast masła/margaryny? kcal

Stosujecie jakiś zamiennik, np. serek typu Almette? Zaczęłam się nad tym zastanawiać przy rozpisywaniu diety. Może wybrać margarynę Florę pro Active? 

Podaję kcal w jednej łyżeczce (po 5g) - czyli mniej więcej tyle ile schodzi na jedną kromkę
margaryna-27
margaryna flora-16
jogurtowy Almette-11
masło extra-37

FlatStanley napisał(a):

filipinka napisał(a):FlatStanley napisał(a):Dla czego
avocado?Nie wiemmam napisać.... Po 1 zmienia smak? To
inaczej...nie bananem? Dla tego nie bananem, bo banan
jest zrodlem tluszczu a avocado jest (i to zdrowego, w
do margaryny).Nie trzeba robic z niego masla, jak
jeszcze chleb, to bralem kawalek avocado, rozgniatalem
kromce, troche przypraw (pieprz, sol) i na to np
z puszki.
tak na przyszłość 'dlatego' piszemy łącznie:))

Ja nie smaruję niczym, poprostu kładę to co ma się znaleźć na kanapce.
Ale może np chrzan. Podobno przyspiesza metabolizm, a pozatym jest bardzo fajnym zamiennikiem masła wzbogacającym o ostry smak.
ja uzywam margaryny
Ja od niepamiętnych czasów nie smaruję niczym- kwestia przyzwyczajenia.
Smaruj tym co ci smakuje, przecież tłuszcz z masła nie staje się tłuszczem w tobie. Ja uwielbiam masło, próbowałam się męczyć stosując zamienniki typu oliwa, serki, ale takie kanapki to dla mnie już nie to samo. 
Posmarowałam musztardą, uwielbiam musztardę. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.