Temat: Co zamiast masła/margaryny? kcal

Stosujecie jakiś zamiennik, np. serek typu Almette? Zaczęłam się nad tym zastanawiać przy rozpisywaniu diety. Może wybrać margarynę Florę pro Active? 

Podaję kcal w jednej łyżeczce (po 5g) - czyli mniej więcej tyle ile schodzi na jedną kromkę
margaryna-27
margaryna flora-16
jogurtowy Almette-11
masło extra-37
Nie używam żadnego masła, ani margaryny. Wolę posmarować chleb/bułkę serkiem.
ja daje ketchup chociaz to nie do wszystkiego pasuje :)

serek mom zdaniem nie jest dobrym zamiennikiem, ja bym wybrała masło, ale jesli bardziej smakuje ci margaryna to ta flora jest ok
Avocado ~ 8 kcal.
Tyle kcal Ci nie zaszkodzi, trochę tłuszczu też jest człowiekowi potrzebne. Ja nigdy nie rezygnuję z masła, chyba, że mam ochotę na serek :)
Pasek wagi
Ja niczego nie dodaję. Na suchą bułkę, chleb kładę warzywa, wędline :-)
zawsze wymieniam masło na Philadelphię, pasuje i do słodkich i do słonych kanapek, jak jestem u rodziców to czasem jem z Benecolem
Masła nie lubię z dwóch powodów- smak - powodem jest pewnie to, że od dziecka pamiętam tylko margarynę i ta smakuje mi bardziej, a drugi powód to samo smarowanie... wiem, że to pierdoła, ale nie znoszę rozsmarowywać takiego twardego-poza lodówką nie mam zamiaru go trzymać- z margaryną nie ma tego problemu. 
W takim razie wybieram florę i serek, będę stosować raz to, raz to chyba, że coś innego wynajdę. 
Ja czasem jem prawdziwe maslo,czasem Flore,czasem Almette-zalezy na co mnie"najdzie"
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.