Temat: pytanie odnośnie pieczywa chrupkiego

Dało się zauważyć, że ludzie na diecie zastępują chleb pieczywem chrupkim. Pytam: jaki jest tego sens?
Nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie, że wafel ryżowy jest smaczniejszy niż kromka chleba.
Chodzi o kaloryczność - no właśnie, ale co tak naprawdę ma mniej kalorii? Chleb!
Kaloryczność wafli ryżowych waha się od 350-400 kcal/100g, a pieczywo raczej nie przekracza 350kcal/100g, poza tym zawiera mniej węglowodanów i jest dużo bardziej wartościowe. Co Wam mydli oczy? To, że jeden wafel ryżowy to około 20kcal? Może i jeden tyle ma, ale przecież waży około 5 gramów, a kromka chleba jakieś 30 gramów (mówię o pszennym), dlatego jest 'bardziej kaloryczna'.
Dlaczego pieczywo chrupkie zostało tak dobrze przyjęte przez ludzi będących na diecie? Dlaczego wymienili coś pysznego na styropian, który do tego wszystkiego jest bardziej kaloryczny?
ja nie wymienilam ..jem bialy chleb
Pasek wagi

ja jem teraz pieczywo chrupkie i uważam że to dobry wybór

owszem, jest bardziej kaloryczny, jeżeli bierze się pod uwagę ilość kalorii na 100g, ale kto zje 100g pieczywa chrupkiego? a zwykłego białego chleba- na upartego wystarczy pierwsze i drugie śniadanie i już jest ponad 100g

dla mnie ogromne znaczenie ma ilość błonnika, którego jest duużo więcej w porównaniu z normalnym chlebem, białka też ma więcej, fakt że węglowodanów i tłuszczy też ale tu już ilości są porównywalne do normalnego chleba.

w tej chwili jem pieczywo chrupkie sezamowe z biedronki, bardzo mi smakuje, jak dodam wędlinę i pomidora to mam super kanapki, bardziej mi smakuje niż ze zwykłego chleba, mam wrażenie że smak wędliny i pomidora jest dzięki temu pieczywu bardziej wyrazisty

wchodzi tutaj też aspekt bardziej psychologiczny, jeżeli zrobię sobie np. 4 kanapki z chrupkiego pieczywa to wzrokowo będę miała dużo jedzenia i dość długo będę to jadła a kalorii nie będzie dużo, żeby z normalnego chleba też mieć "wzrokowo" taką dużą ilość jedzenia to też by trzeba było zrobić ze 3 kanapki a to już trochę więcej kalorii.


ja jem przewaznie chrupkie.lepiej sie po nim czuje, lekko3 kromki wystarczaja ,zebym sie najada.
Jak możesz mówić, że masz dobre kanapki, kiedy nie ważą więcej niż 10g...?

Ja jem chleby pełoziarniste, ciemne ;D
Kiedyś jadłam pieczywo chrupkie i musiałam zjeść 5-8, żeby się najeść, teraz jem w zależności od wielkości kromki ciemnego 2-4 i jestem pełna.

Pieczywo Chrupkie podnosi szybko cukier we krwi (wysoki indeks glikemiczny), więc nie jest wskazane przy zdrowej diecie. ;)

anowi123 - wszystko zależy co kto lubi oraz jakie robi kanapki
Armara, dobrze - więc przypuśćmy, że na waflu masz to wszystko, co ludzie dają na kanapki. Dodatki typu ser, szynka, pomidor etc. Tym się nie da najeść, bo to tylko dodatki, prawda? Podstawą jest wafel ryżowy - ale to waży tyle co nic. Jest całkowicie bezwartościowe i w ogóle nie zapycha. Kromka chleba milion razy bardziej :)
> Ja jem chleby pełoziarniste, ciemne ;D Kiedyś
> jadłam pieczywo chrupkie i musiałam zjeść 5-8,
> żeby się najeść, teraz jem w zależności od
> wielkości kromki ciemnego 2-4 i jestem pełna.
> Pieczywo Chrupkie podnosi szybko cukier we krwi
> (wysoki indeks glikemiczny), więc nie jest

> wskazane przy zdrowej diecie. ;)


Pieczywo chrupkie ma IG 35

Pieczywo pełnoziarniste ma IG 65  (dane ze strony http://polki.pl/dieta_indeks_glikemiczny.html)


anowi123 - ja mając na śniadanie trzy kromki pieczywa chrupkiego z wędliną, pomidorem i sałatą jestem najedzona, czasami biorę jeszcze jogurt, dla mnie podstawą jest wędlina a pieczywo, pomidor i sałata to dodatki :)

Nie wiem jak to jest ale dostałam zalecenie żeby zamienić zwykły chleb na graham bądź pieczywo chrupkie nie przeszkadza mi to bo pieczywo typu wasa okropnie mi smakuje

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.